Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας των γιατρών

Τη Δευτέρα θα γίνει τετράωρη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι

Η πάλη για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να πάρει παλλαϊκές διαστάσεις
Η πάλη για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να πάρει παλλαϊκές διαστάσεις
Με επισχέσεις εργασίας και συμβολικές καταλήψεις οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες. Οι επισχέσεις θα γενικευτούν την ερχόμενη βδομάδα, ενώ τη Δευτέρα θα κάνουν πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, για τις επικίνδυνες περικοπές στα προγράμματα των εφημεριών.

Χτες, συμβολική κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη από τις 8 πμ έως τις 12 το μεσημέρι έκαναν οι 250 γιατροί, που ήδη κάνουν επίσχεση εργασίας. Στο Ιπποκράτειο, που εφημέρευε χτες, πολλές κλινικές χρειάστηκε να λειτουργήσουν με γιατρούς που εργάστηκαν εθελοντικά, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι ασθενείς και τα επείγοντα περιστατικά. Και τούτο γιατί οι περισσότεροι γιατροί συμπλήρωσαν τις τέσσερις εφημερίες τη βδομάδα.

Σήμερα το πρωί η διοίκηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) θα συναντηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προκειμένου να του επισημάνει ότι η λειτουργία των νοσοκομείων καθίσταται επισφαλής με τις περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ οι γενικές συνελεύσεις των γιατρών στα νοσοκομεία παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στη στάση εργασίας της Δευτέρας και στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι αποφάσεις τους ξεπερνούν το συμβιβαστικό πλαίσιο της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την κλαδική σύμβαση και προτάσσουν για διεκδίκηση τις συνολικές ανάγκες των γιατρών, αλλά και του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά.

Η χτεσινή συνέλευση των γιατρών του Ευαγγελισμού δηλώνει ότι βρίσκεται σε «διαρκή επίσχεση εργασίας», καλεί στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και καταγγέλλει την «πολιτική που στερεί απ' το νοσοκομείο 1.400 εργαζόμενους εκ των οποίων 120 γιατροί, 500 νοσηλευτές, 80 τεχνικοί, 80 παρασκευαστές και 160 διοικητικοί». Και στην απόφαση τονίζεται: «Για να έχουμε ασφαλή προγράμματα εφημεριών, πρέπει να δοθούν όσα χρήματα χρειάζονται, όσο προσωπικό είναι αναγκαίο ώστε να υπάρχει ασφάλεια και για τον ασθενή και για το γιατρό. Αυτό που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις».

Αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έχουν πάρει οι γιατροί του Κρατικού της Νίκαιας, του Μεταξά και του Θριάσιου.

Στον «πραγματικό εξορθολογισμό» των δαπανών και στο «σωστό προγραμματισμό των εφημεριών» στα δημόσια νοσοκομεία επέμενε και χτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Είπαμε επίσημα και με απόλυτη ευθύνη και ενημερώσαμε και την ΟΕΝΓΕ ότι τα δεδουλευμένα πρόκειται να τα πληρωθούν», πρόσθεσε η υπουργός.

Συναινετική σύμπνοια από τη ΝΔ

Για καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ετσι, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δίνει πάτημα στους νοσοκομειακούς γιατρούς που διαμαρτύρονται για τις περικοπές των εφημεριών.

Κατά τα άλλα ο Μάριος Σαλμάς, που εξέφρασε τη διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συναίνεση με την κυβέρνηση, κατηγόρησε το υπουργείο Υγείας για εικόνα διάλυσης κυρίως στη διαχείριση κάποιων θεμάτων. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην αύξηση των ελλειμμάτων των νοσοκομείων - και παραβλέποντας τις επιπτώσεις της κρατικής υποχρηματοδότησης - μίλησε για την ανάγκη «να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων από έναν ενιαίο φορέα υγείας με προοπτικές μεθόδους αποζημίωσης όπως τα DGRs (σ.σ. τα θεραπευτικά πρωτόκολλα), που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών και να συνδυαστεί με αυστηρή εφαρμογή προϋπολογισμών και απολογισμών για τους οποίους θα υπάρχει λογοδοσία».

Ομως η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα οδηγήσει σε περικοπές παροχών προς τους ασφαλισμένους και σε νέα χαράτσια - με βάση το λεγόμενο πραγματικό κόστος - για τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα(2010-03-18 00:00:00.0)
Ξεκινούν επίσχεση εργασίας(2010-03-10 00:00:00.0)
Να πληρωθούν τώρα όλες οι εφημερίες(2008-04-09 00:00:00.0)
Βδομάδα κινητοποιήσεων των γιατρών(2004-11-09 00:00:00.0)
Οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις(1998-10-23 00:00:00.0)
Αναβρασμός εκτός Λεκανοπεδίου(1998-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ