Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Η «συμφωνία - πλαίσιο» εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ

Η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) ακύρωσε κινητοποίηση των εργαζομένων για να συναντηθεί μια αντιπροσωπεία με τον υφυπουργό Αμυνας

Επικυρώθηκε χτες το απόγευμα από το ΚΥΣΕΑ η «συμφωνία - πλαίσιο» της κυβέρνησης με τις πολυεθνικές «Abu Dhabi MAR» (ADM) και «Thyssen Krupp» για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η οποία προβλέπει σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι οι πολυεθνικές παίρνουν ζεστό χρήμα από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή από το λεηλατημένο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων της χώρας και νέες παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό, που και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, η κυβέρνηση για να «ταΐσει» τις πολυεθνικές έφτασε να δεχτεί μέχρι και την παραλαβή του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», το οποίο έχει χαρακτηριστεί άχρηστο καθώς «γέρνει»! Επιπλέον, όπως προβλέπει η συμφωνία, το μη στρατιωτικό τμήμα του ναυπηγείου, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι, καθώς αφορά τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητά του, βγαίνει στο σφυρί!

Ο τεμαχισμός και η διάλυση, που προωθείται, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος των 1.300 εργαζομένων του ναυπηγείου, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αλλωστε, η ADM, η οποία αποκτά το 75% του ναυπηγείου, ανάμεσα στις άλλες αξιώσεις της, οι οποίες έχουν ικανοποιηθεί πλήρως από την κυβέρνηση, έχει προβάλει και το διωγμό τουλάχιστον 400 εργαζομένων.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι όσο η ναυπηγική βιομηχανία μένει στα χέρια των μονοπωλίων και δε δημιουργείται αποκλειστικά Δημόσιος και Ενιαίος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας - πρόταση που μόνο το ΚΚΕ διατυπώνει - τόσο τα αμυντικά συμφέροντα του λαού όσο και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου θα είναι μετέωρα.

Υπόλογη στους εργάτες η πλειοψηφία του σωματείου

Τη σφραγίδα της σε αυτές οδυνηρές εξελίξεις για το ναυπηγείο και τους εργαζόμενους σπεύδει να βάλει και αυτή τη φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ.

Χτες το πρωί ενώ αρχικά κάτω από την αγανάκτηση των εργαζομένων η διοίκηση του σωματείου είχε αποφασίσει αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή, με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, τελικά η κινητοποίηση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Απλώς έγινε μία συνάντηση της διοίκησης του σωματείου με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Π. Μπεγλίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρέπεμψε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη για την τύχη των εργαζόμενων στο τμήμα τροχαίου υλικού, τους οποίους έχει εγκαταλείψει η «Thyssen» εδώ και 11 μήνες απλήρωτους, ενώ δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση συνολικά για τους εργαζόμενους. Ενδεικτική για τα αιτήματα που προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε, μέσω της οποίας, εκτός των άλλων, προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων από τις πολυεθνικές, σημειώνοντας: «Δε δεχόμαστε κανένα πλαίσιο συμφωνίας χωρίς την πλήρη - άμεση υλοποίηση των όρων που διασφαλίζουν στην πράξη τις 1.300 θέσεις εργασίας και καθιστούν βιώσιμο το ναυπηγείο». «Απαιτούμε συγκεκριμένες απαντήσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης»(!), είναι ένα ακόμα ...αίτημα που προβάλλει και ζητά την «αναλυτική ενημέρωση και το πλαίσιο συμφωνίας με την ADM».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ