Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις με αφορμή τις Θέσεις

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με τα λίγα γράμματα που ξέρω, θα προσπαθήσω και εγώ να προσφέρω ορισμένες απόψεις. Είμαι 81 χρόνων και τα 58 είμαι στο ΚΚΕ και, αναλόγως τις δυνάμεις, προσφέρω και εγώ ό,τι μπορώ.

Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός, της δουλιάς, της ειρήνης και της ευτυχίας των ανθρώπων.

Το άμεσο καθήκον που μπαίνει για το Κόμμα είναι η προσπάθεια συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για το μέτωπο αυτής της δράσης, αφού συχνά δεχόμαστε μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Να δούμε τώρα πώς θα γίνει το Μέτωπο, είναι εύκολο;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην καθημερινή δουλιά των μελών και οπαδών του Κόμματος και όχι μόνο κατά την περίοδο των εκλογών. Και όσο οι ρυθμοί της δουλιάς μας είναι αυτοί που είναι σήμερα, όσο η ποιότητα της δουλιάς μας παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, γιατί να υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Από μόνη της, έτσι ξαφνικά θα ξεσπάσει καμιά εξέγερση του προλεταριάτου;

Πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας αντίστοιχα, να εκφράσουμε, δηλαδή, σωστά αυτό που νιώθει ο λαός, να παραδεχτούμε τις προσωπικές μας ευθύνες. Να καλυτερεύσουμε την οργάνωση της δουλιάς και να αναδείξουμε δραστήριους και τολμηρούς συντρόφους. Ετσι θα τους δώσουμε την ευκαιρία να δείξουν τις οργανωτικές τους ικανότητες.

Μέσα στις Οργανώσεις, σύντροφοι, παρατηρείται το φαινόμενο, μέλη κομματικά να καθυστερούν στις συνελεύσεις, να μην είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και η καθημερινή συμμετοχή να είναι σχεδόν ανύπαρκτη όπως και η μελέτη του «Ρ» και των άλλων εντύπων του Κόμματος.

Δεν είναι μόνο η τήρηση του Καταστατικού, χρειάζονται κι άλλες προϋποθέσεις, όπως η κομμουνιστική συνέπεια, η πρωτοβουλία και η πειθαρχία, η ευθύνη για την ενιαία «εφαρμογή» των αποφάσεων, η κριτική και αυτοκριτική, ο ζωντανός, απαιτητικός έλεγχος όλων των μελών και στελεχών, οργάνων. Σε κάθε συνέλευση ΚΟΒ, στην αρχή να καθιερωθεί ένα δεκάλεπτο για συζήτηση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης, με βάση το «Ρ», αξιολογώντας τα κυριότερα ζητήματα που ανέδειξε ο «Ρ» το μήνα ή τη βδομάδα που πέρασε. Για το ΑΑΔΜ να βρούμε καινούριους τρόπους δουλιάς. Θα πρότεινα να αρχίσουμε από τους συνταξιούχους, που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε κάθε δήμο μπορεί να βγαίνουν κάθε μέρα και 50 άτομα σε σύνταξη και οι περισσότεροι δεν είναι γραμμένοι στο σωματείο. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει πολλή δουλιά και εξαρτάται από εμάς. Υπάρχει και τρόπος να τους βρούμε. Ο λαός δεν έχει ακόμα καταλάβει τη δύναμη που έχει. Χρειάζεται περισσότερη δουλιά, απ' όλους μας, στελέχη, μέλη του Κόμματος να ριχτούν στη δουλιά όλο το χρόνο. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε στη συσπείρωση του λαού και να πάει μπροστά το Λαϊκό Μέτωπο.

Ο «Ρ» είναι το καθοδηγητικό όργανο, προπαγανδιστής και διαφωτιστής του Κόμματος. Ενα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει. Ομως δε διαβάζεται απ' όλα τα μέλη του Κόμματος. Και παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Προπάντων τις Κυριακές πάμε και δε βρίσκουμε εφημερίδα. Πας στο ένα περίπτερο, εμένα μου φέρνουν 4, πας στον άλλο 3, δηλαδή ό,τι θέλει το πρακτορείο τους δίνει και αυτό παρατηρείται παντού φαίνεται. Η Κεντρική Επιτροπή να δει και αυτό το σοβαρό θέμα, να γίνει κάποιος έλεγχος.

Να βελτιώσουμε την ιδεολογική και πολιτική δουλιά του Κόμματος. Να γίνει σχολή για καθοδήγηση των Οργανώσεων και προπάντων της ΚΝΕ, στα καινούρια μέλη.

Αύξηση της οργανωμένης κομματικής δύναμης. Στρατολογία. Με τον τρόπο αυτό δεν καλύπτουμε ούτε τις φυσικές απώλειες που έχουμε.

Να γίνονται δύο μαθήματα για τις ΚΟΒ, το ένα ιδεολογικά- πολιτικά προβλήματα και το άλλο για το Μέτωπο.

Να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, ώστε να είμαστε σε θέση να τα διορθώνουμε. Ο Λένιν έλεγε: «Εμείς οι κομμουνιστές διδασκόμαστε από τα λάθη μας».

Οταν νομιμοποιήθηκε το ΚΚΕ το 1974 και είχαμε ανάγκη από μέλη στο Κόμμα, έγινε στρατολογία, μπήκαν άτομα άσχετα μέσα στο Κόμμα. Μπήκαν άνθρωποι βαλτοί, που δεν είχαν τα προσόντα και, δίχως να περάσουν από δοκιμασία, φτάσανε στα ανώτερα όργανα, όπως Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Δραγασάκης, Γράψας και άλλοι πολλοί, για να διαλύσουν το Κόμμα.

Ο Λένιν είχε πει: «Τον αντίπαλο να μην τον φοβάσαι, γιατί ξέρεις και τον παλεύεις. Να φοβάσαι από μέσα. Μπορούν να βγούνε στην εξουσία, να διαλύσουν το Κόμμα».

Και ο Μαρξ το είχε πει ξεκάθαρα, στο τέλος του έργου του. Αυτά που γράφω, για να γίνουν πράξη, χρειάζεται οι άνθρωποι να γίνουν άνθρωποι και όχι παλιάνθρωποι. Γι' αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερη επαγρύπνηση. Μεγάλη προσοχή στην ανάδειξη στελεχών, να μην πέσουμε στα ίδια λάθη.

Λίγα λόγια για τους ΕΒΕ, μια και προέρχομαι από αυτό το χώρο.

Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ: Είναι ένας κλάδος που πραγματικά υποφέρουν. Και με τα χτυπήματα που δέχονται καθίσταται δύσκολη η επιβίωσή τους. Η πλειοψηφία είναι μικρομεσαίοι και χωρίς προσωπικό. Δουλεύουν όλη μέρα για το μεροκάματο. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά από την εργατική τάξη. Παλιά, προ του '80, είχαμε ένα γερό κίνημα στους ΕΒΕ. Εδώ στη Ν. Ιωνία είχαμε και Σύλλογο. Πιστεύω ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε στο χώρο των ΕΒΕ, να δούμε όλους αυτούς τους συντρόφους και φίλους, να συσπειρωθούν, μαζί με την εργατική τάξη, για να πάει μπροστά το Μέτωπο.

Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός: Η αρχή αυτή πρέπει να τηρείται αυστηρά από τα μέλη του Κόμματος και προπάντων από τα ανώτερα στελέχη του. Ο κάθε σ. πρέπει να λέει ελεύθερα την άποψή του μέσα στα όργανα, αλλά να πειθαρχούν και στην πλειοψηφία.

Οι δύο σ. Κωστόπουλος και Θεωνάς δεν πειθάρχησαν στην πλειοψηφία. Τώρα λένε ότι τους διέγραψε το Κόμμα για τις απόψεις τους. Εγώ νομίζω ότι διαγράφτηκαν μόνοι τους. Οπως διαβάζουμε τώρα τελευταία, είχαν διαφωνίες από το 15ο Συνέδριο και ακόμη παλιότερα. Και αφού οι σ. αυτοί έπρεπε να κοιτάξουν να λύσουν τις διαφωνίες τους μέσα στα όργανα, θεώρησαν καλό να βγουν έξω, στον κόσμο, να κάνουν ζημιά στο Κόμμα. Ο ένας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί από το 1996 το Κόμμα είναι στάσιμο σε ψήφους. Ο άλλος έβγαλε ένα βιβλίο και γυρίζει από πόλη σε πόλη και κανάλια και με διάφορες συνεντεύξεις πάνε να διαλύσουν το Κόμμα. Εγώ θα έλεγα, ότι οι σ. αυτοί καλά θα έκαναν, αν έχουν βαρεθεί, να καθίσουν στην άκρη και να αφήσουν το Κόμμα να πάει μπροστά στο δρόμο του, που έχει χαράξει στα 82 χρόνια αγώνων του. Το ποτάμι έχει παρακλάδια, πάνε και από εδώ και από εκεί, αλλά ο κύριος όγκος πάει μπροστά, δε γυρίζει πίσω. Και επειδή προ ημερών διάβαζα ότι πρέπει να παραιτηθούν, έχω να πω ετούτο. Παλιά ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, είχε πει ότι η κ. Παπαρήγα είναι η καλύτερη ομιλήτρια, αν και ανήκει στο ΚΚΕ.

Ο Λένιν έλεγε: «Ο κομμουνιστής πρέπει να έχει ήθος και συνέπεια». Αυτά τα έχει η σ. Γραμματέας του Κόμματος.

Τελειώνοντας ήθελα να πω ότι η παραπλάνηση, αυτή που έπαθε ο λαός και ψήφισε στις εκλογές του Απρίλη το δικομματισμό και βγήκε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, γρήγορα θα αποκαλυφθεί και θα αντιληφθεί το σφάλμα του και με τα καινούρια μέτρα που έρχονται και θα πέσουν στο κεφάλι του, που θα είναι πολύ σκληρότερα απ' όσα δέχτηκε μέχρι τώρα. Και θα 'ρθει μαζί μας στον αγώνα. Και όλοι μαζί, με επικεφαλής το Λαϊκό Μέτωπο, θα αγωνιστούμε για καλύτερες μέρες.

Κλείνοντας, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο 16ο Συνέδριο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ

ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ