Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Με όπλο την ιδεολογική και πολιτική ενότητα

Ομόφωνα ψηφίστηκαν οι Θέσεις της ΚΕ, για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος 

«H συνεχής όξυνση των προβλημάτων και η δράση του Κόμματος στη βάση της πολιτικής του, φέρνουν αποτελέσματα. Επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας πρότασης, της αναγκαιότητας της συγκρότησης του Μετώπου, της Λαϊκής εξουσίας - Λαϊκής οικονομίας, σαν τη μόνη ουσιαστική φιλολαϊκή λύση», επισήμανε η εισήγηση της ΕΠ στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ξάνθη.

Τόσο το περιεχόμενο και η ομόφωνη αποδοχή της εισήγησης, όσο και η συζήτηση στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης έδειξαν ότι από την όλη προσυνεδριακή δουλιά η ΚΟ της περιοχής «βγαίνει ενισχυμένη, έχει σε μεγαλύτερο βαθμό αφομοιωμένη την πολιτική του Κόμματος, έχει συνείδηση των κρίσιμων προβλημάτων της περιοχής και από καλύτερη θέση μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Χαρακτηριστικό της Συνδιάσκεψης υπήρξε ο έντονος και βαθύς προβληματισμός για τον καθορισμό των πρακτικών μέτρων και μεθόδων υλοποίησης του σωστού στόχου για τη συγκρότηση του Μετώπου, που βάζουν οι «Θέσεις», που θα αποτελέσει καθοριστικό σημείο για τις παραπέρα εξελίξεις στο Κόμμα και στο λαϊκό κίνημα.

Η εισήγηση που παρουσίασε ο Γραμματέας της ΕΠ, Δημήτρης Κρεωνάς, επισήμανε ότι στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου στην περιοχή «το θέμα του Μετώπου που μαζί με το Κόμμα είναι τα κύρια θέματα του 16ου Συνεδρίου, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης». Σημείωσε, επίσης, πως κατανοήθηκε καλύτερα ο χαρακτήρας του Μετώπου σαν κίνημα που αποτελείται από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Σχετικά με τις εμπειρίες από τη δράση της οργάνωσης το τελευταίο διάστημα, η εισήγηση τόνισε ιδιαίτερα ότι η αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική δραστηριότητα, ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στην επίσκεψη Κλίντον, στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Φωνή της Αμερικής», «επιβεβαιώνουν ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι κατανοούν τους κινδύνους αλλά και την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και σχεδίων. Επιπλέον απέδειξαν, επιβεβαιώνοντας την πολιτική μας, ότι τέτοιοι στόχοι και αιτήματα, μέσα από αγώνες, οδηγούν σε κοινή δράση αλλά και συσπειρώσεις».

Με ιδιαίτερη έμφαση στάθηκε η συνδιάσκεψη στα θέματα ισχυροποίησης του Κόμματος, βελτίωσης της λειτουργίας του και στο ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα των μελών και στελεχών. Το θέμα της ιδεολογικής κατάρτισης των κομματικών μελών απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνδιάσκεψη και προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για ποιοτική βελτίωση, στο ζωτικό αυτόν τομέα. Στα καθήκοντα επίσης που καθόρισε η συνδιάσκεψη για την αμέσως επόμενη περίοδο, πρωταρχική σημασία δίνεται στην ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλιάς, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρεώσεις.

Καθορίστηκαν ακόμα μέτρα για την ανάπτυξη της δουλιάς στην εργατική τάξη και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγρότες, στη νεολαία, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στο κίνημα της παιδείας.

Ειδική αναφορά έγινε στην εισήγηση, στις τοποθετήσεις αλλά και στην παρέμβαση του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρακολούθησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, στο θέμα της μειονότητας και των δικαιωμάτων της. Τονίστηκε ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό κάθε λαού ή μειονότητας που διεκδικεί τα δικαιώματά της και ότι οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το λαό της χώρας στην οποία ζουν. Δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε μορφής επέμβαση.

Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση και τις «Θέσεις» για το 16ο Συνέδριο. Εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής, την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και τους αντιπροσώπους για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Ο Δημήτρης Κρεωνάς επανεκλέχτηκε στη θέση του Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ