Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξωραϊσμοί και συναινέσεις

Από τις τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών

Οι αναφορές στην ιστορική διάσταση της περιοχής της Θράκης αλλά και στα αόριστα περί ανάπτυξης της περιοχής στα πλαίσια των κοινοτικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ήταν το κοινό στοιχείο στις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 80 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης. Φανερή ήταν η προσπάθεια ένταξης του θέματος στην πολεμική των δύο κομμάτων, με τον Κ. Σημίτη να προβάλλει υπερφίαλα το κυβερνητικό έργο και τον Κ. Καραμανλή να κάνει εκκλήσεις εθνικής συναίνεσης.

Στη γνωστή λογική του «όλα πάνε καλά» κινήθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περιοχή. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αντιστράφηκε οριστικά η φθίνουσα πορεία. Σήμερα η Θράκη είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης πολιτισμών. Ελληνες χριστιανοί και Ελληνες μουσουλμάνοι διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Η Θράκη του 21ου αιώνα εξελίσσεται σε μια περιφέρεια της Ευρώπης όπου η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών να αποτελεί παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης της περιοχής», ισχυριζόμενος ότι αυτό «έχει καθοριστική σημασία». Παράλληλα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα υποδομής, που, όπως είπε, έχει ξεκινήσει στην ακριτική Θράκη, εξήγησε πως «ήδη για τη νέα περίοδο υπάρχουν 164 έργα ύψους 107 δισεκατομμυρίων δραχμών, που έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ από το Β΄ ΚΠΣ έχουν διατεθεί πόροι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών».

Σε αντιπολιτευτικό κλίμα κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη «επιθετικής» αναπτυξιακής περιφερειακής πολιτικής στη Θράκη και σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα λόγια και σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στην περιοχή. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πως «η νωχελικότητα της κυβέρνησης είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επείγουσες ανάγκες για δραστικές παρεμβάσεις. Πρέπει να περάσουμε από τα ωραία λόγια στις πράξεις και στα έργα». Αναφορικά με το θέμα της δημογραφικής δομής της περιοχής, ο Κώστας Καραμανλής κινήθηκε στη συνήθη λογική της Νέας Δημοκρατίας περί «εθνικής συνεννόησης», σημειώνοντας ότι βάση θα μπορούσε να αποτελέσει το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που εκδόθηκε πριν 8 χρόνια. Παράλληλα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν στη βάση της μετατροπής της Θράκης σε «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών».

Στο πόρισμα του 1992 για τη Θράκη αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι παρά την ομόφωνη γνώμη των κομμάτων «παραμένει γράμμα κενό». Παράλληλα, ζήτησε την εκπόνηση προγραμμάτων με στόχο τη μετατροπή της Θράκης σε «αφετηρία διαβαλκανικής συνεργασίας».

«Δεν αρκεί η ιστορική αναφορά και δεν είναι αρκετή η πανηγυρική διαπίστωση των αγώνων και των οραμάτων του θρακικού ελληνισμού», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, που πήρε το λόγο στην έναρξη της εκδήλωσης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτό που σήμερα απαιτείται είναι «η απαραίτητη και ψύχραιμη ανατομία των υπαρκτών προβλημάτων της θρακικής πραγματικότητας, η ενεργός κινητοποίηση για την επίλυσή τους, προκειμένου ο αρχόμενος 21ος αιώνας να κληρονομήσει μια Θράκη ευημερούσα, πραγματική γεωγραφική αγκαλιά της Ελλάδας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανοχής και του αλληλοσεβασμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ