Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια χτυπάνε το ντέφι

Θα επισκεφθεί Ιορδανία, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Αίγυπτο και Λίβανο

Να υπερασπιστεί τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σφυγμομετρήσει άμεσα τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο η ταχύτατη προώθηση της ελληνοϊσραηλινής (και σε στρατιωτικό επίπεδο) συνεργασίας, θα επιχειρήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά την περιοδεία σε Ιορδανία, Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Αίγυπτο και Λίβανο, από τις 17 μέχρι τις 20 Οκτώβρη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν περιλαμβάνεται η Συρία, η οποία πρώτη έμπρακτα εξέφρασε τη δυσφορία της για την ελληνοϊσραηλινή στενή προσέγγιση, αναγνωρίζοντας προ ημερών την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στη Μέση Ανατολή γίνεται «σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ , στις ανακοινώσεις του, προσπάθησε να υποστηρίξει ότι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο δε θα επηρεαστούν από την «εντατικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ».

Ο Γρ. Δελαβέκουρας δεν έκρυψε τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα σχέδια και τους συσχετισμούς που αφορούν στη Μέση Ανατολή: «Θέλουμε, είπε, διεύρυνση της συνεργασίας, καθώς η επίσκεψη Δρούτσα είναι ευκαιρία και για πολιτικές διαβουλεύσεις και για εμβάθυνση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων».

Σε ό,τι αφορά την παράκαμψη της Συρίας, ο Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι αυτή έγινε «για πρακτικούς λόγους» και πρόσθεσε ότι η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" «δε συνάδει με τις φιλικές σχέσεις που έχουμε με τη Συρία, με δεδομένη μάλιστα και τη στήριξη που της προσέφερε η Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ