Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το περιουσιακό παραμένει στο επίκεντρο

Συνεχίστηκαν χτες οι απευθείας συνομιλίες και την ίδια ώρα η Τουρκία πιέζει για απευθείας εμπόριο ψευδοκράτους - ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Συνεχίστηκαν χθες, μετά από διακοπή ενός μήνα περίπου, οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, με κεντρικό θέμα το περιουσιακό. Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε για τις 18 Οκτώβρη, ενώ στις 15 θα προηγηθεί συνάντηση των συμβούλων τους, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνέχεια των επαφών.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Α. Ντάουνερ επανέλαβε ότι δεν έχει ζητηθεί - και τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν - να εμπλακούν σε επιδιαιτησία και περαιτέρω μεσολάβηση. Αντίθετα, βοηθούν τη διαδικασία συζητώντας, ανταλλάσσοντας απόψεις με τις δύο πλευρές, ενώ παράλληλα υπάρχει ικανός αριθμός ειδικών από τα ΗΕ, που λειτουργούν συμβουλευτικά. Κατέληξε λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να βρουν τη λύση μόνοι τους, να την επεξεργαστούν και να τη θέσουν σε δύο δημοψηφίσματα για έγκριση.

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, το διευρυμένο εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ, αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι οι προτάσεις του Κύπριου προέδρου για το περιουσιακό, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη λύση του ζητήματος. Υποστηρίζει ότι το κόμμα συμφωνεί με τις βασικές αρχές, ωστόσο υπάρχουν «αρκετά επίμαχα σημεία τα οποία καταργούν ή καθιστούν προβληματικές αυτές τις αρχές» και το έγγραφο επιτρέπει «διαφορετικές ερμηνείες». Το ΔΗΚΟ θα καταθέσει στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο ολοκληρωμένο έγγραφο για το περιουσιακό.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ισχυρίστηκε ότι «το θέμα των Βαρωσίων είναι θέμα σχετικό των γενικών συνομιλιών», επομένως δεν είναι σωστό «ένα ζήτημα όπως ο κανονισμός του απευθείας εμπορίου που είναι ήδη υποχρέωση της ΕΕ και έχει εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» να συσχετίζεται με αυτό. Χαρακτήρισε δε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου «υποχρέωση της ΕΕ», δηλώνοντας ότι η Τουρκία περιμένει την εφαρμογή της απόφασης του 2004.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τις συνομιλίες στην Κύπρο και πιστεύει ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθεί σύντομα λύση, αποδίδοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία όπως είπε «κωλυσιεργεί και εναντιώνεται στη διαμόρφωση χρονοδιαγράμματος». Σήμερα αναμένεται στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος σε θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ