Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σιγοντάρει για ισόβιο μνημόνιο

Στρώνει το έδαφος για να πιάσει τόπο η κυβερνητική προπαγάνδα περί παράτασης στην αποπληρωμή του χρέους, που θα συνοδευτεί με νέα μέτρα

Κλίμα συναίνεσης σε ένα νέο μνημόνιο μέσω της παράτασης πληρωμής του χρέους καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ και την ίδια ώρα ασκεί πιέσεις για ταχεία εφαρμογή δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων στο όνομα της «ανάπτυξης».

Παρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε παράταση της πληρωμής του χρέους δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με ένα νέο μνημόνιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, ωστόσο ο Α. Σαμαράς επιμένει να υιοθετεί τη βολική θεωρία περί «διευκόλυνσης» που λανσάρει η κυβέρνηση, δημιουργώντας σύγχυση και ψευδαισθήσεις.

«Εμείς έχουμε πει ξεκάθαρα την εξής άποψη: Αν μεν είναι ζήτημα ευκολιών πληρωμής ασφαλώς και το θέλουμε. Αν, όμως, αυτό είναι συναρτημένο ή συνδέεται με ένα δεύτερο μνημόνιο, εάν συνδέεται, δηλαδή, με νέα δυσβάσταχτα για τον κόσμο μέτρα, ασφαλώς και είμαστε εναντίον», ήταν η σκόπιμα επαμφοτερίζουσα θέση που επανέλαβε χτες από τον Πειραιά. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα καθορίσει την τελική στάση του κόμματός του από τις διευκρινίσεις που θα δώσει η κυβέρνηση! «Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση περί τίνος ακριβώς πρόκειται», ώστε «να πάρουμε και εμείς συγκεκριμένη θέση», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΝΔ πλειοδοτούν στη λήψη γενναίων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ στηρίζουν και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και η κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων. «Υπάρχει μείγμα πολιτικής που συνοδεύει το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά (στον «Real Fm») ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής πρότασης του κόμματός του.

Διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Μεταφορών Στ. Καλαφάτη, η ΝΔ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της και στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την «αναδιάρθρωση και εξυγίανση» του ΟΣΕ, επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ «εφαρμόζει ό,τι λοιδορούσε πριν από μερικούς μήνες ως αντιπολίτευση: Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, εξορθολογισμό δρομολογίων, αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής».

Αυτό, τέλος, που κυριαρχεί στις προεκλογικές περιοδείες του Α. Σαμαρά είναι η ασύστολη δημαγωγία, κυρίως μέσω των κοινότοπων διαπιστώσεων για τα οξυμένα προβλήματα, προκειμένου να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στον Πειραιά: «Από όλη την περιοδεία που έχω κάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, δεν είδα πουθενά τέτοια πτώση τζίρου, που ξεπερνά το 40%. Δεν είδα πουθενά τόσα μαγαζιά, που δεν είχαν κάνει ούτε "σεφτέ". Δεν είδα πουθενά τέτοια απογοήτευση στα μάτια του κόσμου», είπε.

Προσπάθησε μ' αυτόν τον τρόπο να κρύψει ότι το κόμμα του είναι συνένοχο στη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, που βρίσκει αντανάκλαση στα μικρομάγαζα, αλλά και στη γιγάντωση των μονοπωλίων στο εμπόριο, που συνθλίβει τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ