Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Απεργία πείνας με αίτημα ζωή και δουλειά...

Οι μετανάστες περιγράφουν στον «Ρ» το έγκλημα σε βάρος τους. Κινητοποίηση συμπαράστασης έκανε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ

Οι μετανάστες έχουν σκεπάσει με σακούλες τα στόματά τους. Ζητούν το αυτονόητο: Να μπορέσουν να δουλέψουν για να ζήσουν
Οι μετανάστες έχουν σκεπάσει με σακούλες τα στόματά τους. Ζητούν το αυτονόητο: Να μπορέσουν να δουλέψουν για να ζήσουν
ΚΕΡΚΥΡΑ (του ανταποκριτή μας Σωτήρη ΖΩΤΟΥ).--

Σε απεργία πείνας προχώρησαν οι 230 ναυαγοί μετανάστες αφγανικής καταγωγής που διασώθηκαν από το ναυάγιο βόρεια της Κέρκυρας του δουλεμπορικού σαπιοκάραβου στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Ιταλία. Ζητούν τη στήριξη στο δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζήσουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν, μακριά από τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική κατοχή.

Με σακούλες έχουν σκεπάσει τα στόματά τους και αρνούνται να φάνε, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόγνωση και την οργή για το γεγονός ότι βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό εντός και εκτός της πατρίδας τους. Κρατούσαν σεντόνια για πανό και πάνω σε αυτά ήταν γραμμένα συνθήματα στη μητρική τους γλώσσα και τα αγγλικά. Ζήτησαν από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ να στηρίξει το αίτημά τους να αφεθούν ελεύθεροι να επιλέξουν τον τόπο και τη χώρα για να ζήσουν ως εργαζόμενοι. Νεαροί ηλικίας 18-25 ετών με ξεκληρισμένες οικογένειες από τον πόλεμο είναι οι μετανάστες που βρίσκονται σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας φρουρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις... Θυμίζουμε ότι εξακολουθεί να αγνοείται άγνωστος αριθμός μεταναστών.

Μιλώντας στον «Ρ» οι μετανάστες αναφέρθηκαν στο πώς έγινε το ναυάγιο και τη μάχη που έδωσαν με τα κύματα για να σωθούν. Κατήγγειλαν τον διεμβολισμό - δυο φορές μάλιστα από άλλο πλοίο - και την προκλητικότητα όπως είπαν του πληρώματος που έκοβε βόλτες γύρω τους καθώς βυθιζόταν το σαπάκι. Επισήμαναν οργισμένοι ότι στο σήμα κινδύνου προς τις ελληνικές και ιταλικές αρχές, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν ήταν στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για τους μετανάστες
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για τους μετανάστες
Στην πολύωρη αυτή καθυστέρηση για τη διάσωση των μεταναστών, που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι μετανάστες πάλευαν για 6 ώρες μέσα στα κύματα. Ορισμένοι από αυτούς, στην προσπάθειά τους να κρατηθούν, σκαρφάλωσαν σε δίχτυ, το οποίο όμως δεν άντεξε στο βάρος με αποτέλεσμα τα 22 άτομα (μεταξύ των οποίων και δυο γυναίκες και ένα παιδί) να πέσουν στη θάλασσα και η τύχη τους μέχρι και σήμερα να αγνοείται. Το δράμα που ζουν αποτυπώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο στην περίπτωση ενός μετανάστη που έχασε στο Αφγανιστάν τον αδελφό του από βόμβες Αμερικανών και προχτές είδε να χάνονται από τα μάτια του η μάνα του και η μικρή του αδερφή που αγνοούνται. Η ταρίφα όπως ανέφεραν για την είσοδο στη χώρα μας από δουλεμπόρους ήταν 5.000 ευρώ το άτομο και για τη μεταφορά στην Ιταλία άλλα 3.000 ευρώ. Ξεκίνησαν από Αθήνα με φορτηγάκι που τους μετέφερε σε μέρος που δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν. Χρήματα που βρήκαν πουλώντας το σπίτι τους, ό,τι είχαν και δεν είχαν για να γλιτώσουν το κεφάλι τους και τις ζωές τους. Οπως είπαν, δε θέλουν τίποτα άλλο από το να τους αφήσουν να περάσουν στην Ιταλία και στη Γαλλία για να ζήσουν.

Το κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Πιτσιάβα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στους οικονομικούς μετανάστες και τη στήριξη στο δίκαιο αίτημά τους να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια στα κράτη της ΕΕ που επιθυμούν.

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους μετανάστες, κόντρα στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργάκη στην Κέρκυρα, απαιτώντας να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν και να δοθεί πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν. Καταγγέλθηκαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η κατοχή και εκμετάλλευση, που αποτελούν τις αιτίες για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που οξύνει και διευρύνει το φαινόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ