Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Σχέδια για την πλουτοκρατία με πτωχευμένο το λαό

Σενάρια «οργανωμένης χρεοκοπίας» για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Νέος πακτωλός για την πλουτοκρατία, χωρίς τέλος η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Μοναδικό αντίπαλο δέος στα σχέδια κυβέρνησης και πλουτοκρατίας είναι ο λαός. Η απεργία στις 23 του Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ είναι μια ακόμα ευκαιρία να δείξει τη δύναμή του
Μοναδικό αντίπαλο δέος στα σχέδια κυβέρνησης και πλουτοκρατίας είναι ο λαός. Η απεργία στις 23 του Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ είναι μια ακόμα ευκαιρία να δείξει τη δύναμή του
Με τους σχεδιασμούς για οργανωμένη πτώχευση να βρίσκονται «πάνω στο τραπέζι», το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζει την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος του λαού. Μπαράζ από νέα μέτρα, που φτάνουν στο 5% του παραγόμενου ΑΕΠ - τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ - είναι ήδη έτοιμα και ανακοινώνονται μέχρι το Μάρτη του 2011.

Τα ακόμη χειρότερα τα έχουν προγραμματίσει για μπροστά, για δεκαετίες ολόκληρες, με βασικό νόμο και παντιέρα της πλουτοκρατίας τη διαμόρφωση κατάστασης διαρκούς φτώχειας για το λαό, για την αδιάλειπτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Τα επόμενα «πακέτα», που συζητήθηκαν και στη Σύνοδο του Νταβός, μαζί με τις «λύσεις» και τις δυνατότητες ως προς τους τρόπους «ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης» του κρατικού χρέους, έρχονται για συζήτηση και έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά στο τέλος της βδομάδας (4 του Φλεβάρη).

Εν αναμονή και του «συνολικού πακέτου», του πακτωλού με τα επιπλέον εκατοντάδες δισ. ευρώ που θα διαχειριστεί το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έρχονται την ερχόμενη Δευτέρα (7 του Φλεβάρη) για τις τελικές συνεννοήσεις με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως όλα δείχνουν, με όχημα τις διαβουλεύσεις για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα σενάρια για ευνοϊκότερο δανεισμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά το 2014 να κατοχυρώσει ακόμα και συνταγματικά τη μόνιμη λιτότητα. Να καταγράψει δηλαδή στο Σύνταγμα τη διαρκή και απαρέγκλιτη προσαρμογή της χώρας στους δημοσιονομικούς δείκτες που καθορίζονται στο πλαίσιο της ΕΕ, με αλλεπάλληλα μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και ξεθεμελιώνουν όσα από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχει διασώσει μέχρι σήμερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Μόνιμη φτώχεια για το λαό

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του, προλειαίνει το έδαφος και με τα παρακάτω:

  • Μόνο το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» (2012 - 2014) θα «πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις περίπου 5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ». Είναι απόλυτα φανερό ότι στα ποσά αυτά θα φορτώσουν στη συνέχεια και τις όποιες εμφανιζόμενες «αστοχίες» τους. Ταυτόχρονα, ακόμη και τυχόν αύξηση στο παραγόμενο ΑΕΠ επίσης θα ισοδυναμεί με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Για τα σενάρια «επαναγοράς» και επιμήκυνσης του κρατικού χρέους, απαντά ότι «αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν όλες οι λύσεις και διευκολύνσεις που μπορεί να περιληφθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ολοκληρωμένου πακέτου που συζητείται». Το κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι οι «οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πολύ σύντομα».
  • Τα μέτρα που έχουν περιλάβει στο μνημόνιό τους με την τρόικα είναι μόνο το «πρώτο πιάτο», για την όρεξη της πλουτοκρατίας. Ο υπουργός δηλώνει ότι «και μετά το Πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνουμε αυτό που δεν καταφέραμε για πολλά χρόνια, να μείνουμε συνεπείς στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης». Να σημειωθεί ότι στην αντιλαϊκή ατζέντα της ΕΕ είναι και η ενίσχυση της λεγόμενης «οικονομικής διακυβέρνησης», συστατικό στοιχείο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»
  • «Εκτιμά» τη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ στα 14,4 δισ. ευρώ προκειμένου να στρωθεί το χαλί για μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή (23% από 11%) καθώς επίσης και για να ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Για το σκοπό αυτό, στο υπό προώθηση φορολογικό νομοσχέδιο έβαλαν ειδική διάταξη, που προσδιορίζει με τεκμαρτό τρόπο τα προς απόδοση ποσά ΦΠΑ, συγκεκριμένα με την αξιοποίηση «στατιστικών στοιχείων» από άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις και κλάδους!

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι στην επιθετικότητα κυβέρνησης - πλουτοκρατίας μοναδικό αντίπαλο δέος είναι η αποφασιστική παρέμβαση, η οργανωμένη λαϊκή πάλη και αντεπίθεση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παζαρεύει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς την ημερομηνία που θα εξειδικεύσουν τα νέα πακέτα. Το βασικό επιχείρημα που η κυβέρνηση προβάλλει στους συνεργούς της είναι οι λαϊκές αντιδράσεις και γι' αυτό ζητάει επιπλέον χρόνο για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις. Αυτή τη μεθόδευση, σύμφωνα με πληροφορίες, «καλοβλέπει» και το ΔΝΤ.

Σχέδιο «οργανωμένη πτώχευση»

Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια γύρω από τους τρόπους καταστροφής μέρους από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη. Στις βασικές επεξεργασίες της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού είναι οι παρακάτω:

  • Η δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF), που στη συνέχεια θα επαναγοράσει κρατικά χρεόγραφα από τράπεζες και άλλους στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς ή ενδεχομένως σε προκαθορισμένες τιμές. Ο πακτωλός του νέου ταμείου έχει αποκλειστικό στόχο να στηρίξει την πλουτοκρατία, να διεκπεραιώσει το σχέδιο οργανωμένης πτώχευσης που θα συνοδευτεί με τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση.
  • Η χορήγηση νέων δανείων στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή στη συνέχεια να προεξοφλήσει το παλιό κρατικό χρέος με αντίστοιχες πρακτικές.
  • Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το δόλωμα είναι να ξεπεραστεί τάχα ο σκόπελος του 2013 - 2014, το διάστημα δηλαδή όπου η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων φτάνει στα 145 δισ. ευρώ, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι και μαθηματικά αδύνατο να «εξυπηρετηθεί». Μέχρι τότε το κρατικό χρέος θα έχει διογκωθεί και με τα 110 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ντόρος γίνεται και γύρω από την «επιμήκυνση» του χρέους, που ανοιχτά πλέον παζαρεύει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο δεν αποτελεί «εναλλακτική» πρόταση αλλά συμπλήρωμα στα προηγούμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ