Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πέταγμα του κύκνου

Η νέα ταινία του Νίκου Τζίμα «Το πέταγμα του κύκνου» αποζημιώνει όσους κατορθώσουν να υπερβούν τα πολλαπλά εμπόδια που παρεμβάλλει το κύκλωμα της κινηματογραφικής διανομής, όπως π.χ. η «αποπομπή» της με υποτυπώδη διαφήμιση σε νεκρή κινηματογραφικά περίοδο και σε νεκρές μεσημεριάτικες και μεταμεσονύχτιες προβολές.

Ευαισθητοποιεί, συγκινεί και προβληματίζει όχι απλά για την τολμηρή αποκάλυψη της σύγχρονης εφιαλτικής πραγματικότητας, αλλά προπαντός για το επίκαιρο θέμα που πραγματεύεται: τη συντριβή του ανθρώπου που - έχοντας εξαργυρώσει αρχές και ιδανικά στο σύστημα της μονοπωλιακής κυριαρχίας - συνειδητοποιεί μέσα από μια μακρόχρονη και βασανιστική πορεία αλλεπάλληλων συγκρούσεων, την ενοχή του απέναντι στην κοινωνία, αλλά και το ανεπίστρεπτο της προσωπικής ζωής που κάποτε είχε ονειρευτεί.

Με άλλα λόγια, η ταινία ανατρέπει την ψευδαίσθηση ότι με ατομικό τρόπο και τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς μπορεί κανείς να «ευτυχήσει» μέσα στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Αναπόδραστα η επιλογή του δρόμου της ενσωμάτωσης και της εξαγοράς ισοδυναμεί με θάνατο. Ο ηθικός και κοινωνικός αυτός θάνατος είναι μάλιστα τρισχειρότερος από το φυσικό, στο εκτελεστικό απόσπασμα ή κάτω απ' τους τροχούς των πληρωμένων απ΄ τις πολυεθνικές δολοφόνων, γιατί είναι θάνατος αργός και ταπεινωτικός.

Και μόνο για το αφυπνιστικό του περιεχόμενο το έργο αυτό αξίζει να προσεχθεί και το διαπαιδαγωγητικό του μήνυμα να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Πλούσια σε συναίσθημα η μουσική του Λουκά Θάνου, υπογραμμίζει εύστοχα το καταστάλαγμα της ταινίας.

Μπροστά σε μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν μεμψιμοιρία να σταθεί κανείς στις όποιες τεχνικές ατέλειες της ταινίας και σε ανόμοιες συγκρίσεις της με χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι Ελληνες σκηνοθέτες που, δίχως κρατική χρηματοδότηση και εύνοια, θα είχαν το θάρρος να εξετάσουν και να αναδείξουν με ανάλογη ματιά, θέματα χρήσιμα για το λαό, ειδικά στις μέρες μας που εκτός από νέα βάσανα μπορούν να κυοφορήσουν και νέες συνειδήσεις. Δυστυχώς, όμως, η τέχνη και του κινηματογράφου μονοπωλείται από την αστική ιδεολογία και αισθητική. Προσπαθεί δηλαδή να σκεπάσει τον ιδεολογικό παρεμβατισμό, τη γύμνια και τον αναχρονισμό του περιεχομένου της με τον εντυπωσιασμό της μορφής. Μιαν απονάρκωση που την πληρώνουμε μάλιστα πανάκριβα, καθώς βασίζεται «σε προϋπολογισμούς που θα έσωζαν την Ελλάδα από κάμποσες δόσεις του χρέους της», όπως εύστοχα υπογραμμίζεται σε μια από τις πολλές θετικές κριτικές του κοινού για την ταινία.

Οι κινηματογράφοι με τρεις κανονικές προβολές της ταινίας είναι οι παρακάτω: 1) ODEONKOSMOPOLIS Μαρούσι 2)ODEONSTARCITY Λ. Συγγρού και 3) ΒΑΡΚΙΖΑ.


Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ