Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τον Παναγιώτη Σαλπέα

Αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Σαλπέα, του ανθρώπου που άλλαξε το καθεστώς στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα του Πειραιά, ήταν η καθιερωμένη εκδήλωση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την απονομή των τιμητικών διακρίσεων στις ομάδες που πρωταγωνίστησαν στην κατηγορία τους. Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, δεν έπεφτε καρφί, με την εικόνα του Παναγιώτη Σαλπέα να κοιτάει με το ευγενικό του πρόσωπο από τη γιγαντοοθόνη, τους Πειραιώτες που ήρθαν να τον τιμήσουν, τους αθλητές που έζησαν από κοντά την ανιδιοτελή προσφορά του, μέσα από τους αγώνες του για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Δημήτρης Μουρίκης, μέλος της Διοίκησης της ΕΠΣ Πειραιά, στενός φίλος και συναγωνιστής του Π. Σαλπέα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά. Επαιξε στις αλάνες του Βώκου και της Οδηγήτριας. Πήγαινε τσάρκα με τη Μερόπη και τους φίλους του στον Προφήτη Ηλία. Εκανε μπάνιο στου Παρασκευά και στο Σκαφάκι στην Πειραϊκή. Πιτσιρικάς κάπου - κάπου σκαρφάλωνε στο τραμ για εκδρομή στο Πέραμα. Ενας αλλιώτικος Πειραιάς για έναν ανήσυχο νεολαίο, που ξόδευε τις ώρες του το πρωί στη δουλιά, το βράδυ στο σχολείο και πολύ συχνά στις ποδοσφαιρικές αλάνες. Στη θερμή δεκαετία του '60, μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Αλλά και ποδοσφαιριστής της «Οδηγήτριας». Στη δεκαετία του 1970, άρχισε να ασχολείται με τα κοινά. Στην αρχή, το ποδοσφαιρικό σωματείο της γειτονιάς του, μετά η Συντονιστική, η διοίκηση της ΕΠΣΠ. Η ΕΠΟ. Μα και η παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, αντιδήμαρχος, υποψήφιος δήμαρχος από το 1994. Ηταν αυτός που αγωνίστηκε ο αθλητισμός να γίνει κοινωνικό δικαίωμα. Κατάκτηση και συνταγματική υποχρέωση της εξουσίας. Στην πράξη, όχι στα κείμενα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή βίντεο, το οποίο περιλάμβανε αποσπάσματα από δηλώσεις αθλητών και αθλητικών παραγόντων κάθε βαθμίδας του ποδοσφαίρου για την προσφορά του Π. Σαλπέα, καθώς και στιγμιότυπα από ομιλίες του με τις θέσεις και τις προτάσεις του για λαϊκό ποδόσφαιρο, για γήπεδα σε κάθε συνοικία του Πειραιά. Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς, καθώς και σε αθλητές του ποδοσφαίρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ