Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τώρα... «θυμήθηκε»

Ξαφνικά «θυμήθηκε» ότι είναι δήμαρχος. Και προτείνει να συζητηθούν οι επιπτώσεις του νόμου «Πολιτεία» του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Ο λόγος για τον δήμαρχο της Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλο. Τον άνθρωπο που, ενώ ποτέ δεν εναντιώθηκε στις επιλογές της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σήμερα εμφανίζεται ως προστάτης του αδικημένου θεσμού. Ο Δ. Αβραμόπουλος που ποτέ στα έξι χρόνια της δημαρχίας του δε θέλησε να βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή των Αθηναίων, παρά μόνο την προσωπική του εικόνα, σήμερα επιχειρεί να δείξει ότι η Αυτοδιοίκηση έχει λόγο για γενικότερα ζητήματα κι όχι μόνο γι' αυτά που την αφορούν. Αυτό, βέβαια, είναι σωστό και έτσι πρέπει να γίνεται όπως έχει κατ' επανάληψη τονίσει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι ο Δ. Αβραμόπουλος επιδιώκει την προσωπική του ανάδειξη όχι σε μια Αυτοδιοίκηση που θα έχει λόγο και θέση. Και μόνο το γεγονός ότι ασχολείται με τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νόμου, ενώ σιωπούσε στη διάρκεια προώθησής του, είναι χαρακτηριστικό.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για τη δημόσια διοίκηση («Πολιτεία») προβλέπει μια σειρά από αντιλαϊκές ρυθμίσεις που προσβάλλουν κυρίως τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα με το πρόγραμμα «Πολιτεία» εκχωρείται στους ιδιώτες το «μάνατζμεντ» της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα, ιδιώτες «σύμβουλοι» αναλαμβάνουν τη διαχείριση και αξιολόγηση του προγράμματος. Τέλος, επιβάλλεται μισθολόγιο πολλαπλών ταχυτήτων, το οποίο θα προβλέπει αξιολόγηση των υπαλλήλων με δείκτες αποδοτικότητας. Ταυτόχρονα, όμως, περιλαμβάνει και διατάξεις που θίγουν άμεσα και δραστικά τα ήδη πενιχρά οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Το γεγονός, φυσικά, ότι ο Δ. Αβραμόπουλος, «θυμήθηκε» τώρα ότι είναι δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Κι αυτό γιατί όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται από τη στιγμή που εξήγγειλε τη δημιουργία του «φωταδίστικου» κόμματος. Αλλωστε, αυτά τα έξι χρόνια της δημαρχίας του οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πέρασαν πολλούς νόμους, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον Δ. Αβραμόπουλο, όταν, μάλιστα, ήταν και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ