Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεχίζεται η αναβάθμιση!

Μετά από τέσσερις μέρες σιωπής, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης στην επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική

Τα ασυμμάζευτα προσπάθησε να μαζέψει χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, με την επίσκεψή του στο ΕΚΑΒ και τη δίωρη σύσκεψη, που είχε με τη διοίκηση, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους. Ομως, οι δηλώσεις τους περί της συνεχιζόμενης αναβάθμισης του ΕΚΑΒ αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση για την ελληνική κοινωνία μπροστά στις τρομακτικές ελλείψεις, που οδηγούν τους γιατρούς μέχρι και στην εξάντληση. Επιπλέον, ο υπουργός νόμισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να παρουσιάσει ως επιστέγασμα αυτής της ανύπαρκτης πολιτικής και το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή, και διαλύει το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας.

Ετσι, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος, ο υπουργός παρουσίασε ως λύση στην υγειονομική γύμνια της επαρχίας το σώμα των επικουρικών γιατρών, που προβλέπει το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για τη «βελτίωση του ΕΣΥ» και με ένα λαϊκίστικο τρόπο είπε ότι αυτοί οι γιατροί θα προέρχονται απ' τη λίστα των ανέργων του ΟΑΕΔ. Και βέβαια, το «αγκάλιασμα του ΕΚΑΒ απ' την πολιτεία» - κατά την έκφραση του υπουργού - είναι μόλις 27 γιατροί, εκ των οποίων οι εννιά - πριν το θάνατο των δύο - έπαιρναν μέρος εθελοντικά στις αεροδιακομιδές. Τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται στη διαδικασία πρόσληψης 18 γιατροί. Επίσης, χτες το πρωί, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χ. Σοφιανός είπε και αυτός ότι θα διοχετευτούν 300 νοσηλευτές στο ΕΚΑΒ από τις προσλήψεις των νοσηλευτών που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος - μετά από τέσσερις μέρες σιωπής - στις δηλώσεις του, έπλεξε το εγκώμιο του ΕΚΑΒ και μίλησε για μια υπηρεσία καθημερινής μάχης που στηρίζεται στην αυτοθυσία και στην αυταπάρνηση και είναι «αξιολογημένη απ' τον ελληνικό λαό». «Τους διαβεβαιώσαμε, είπε σε άλλο σημείο, όπως και οι ίδιοι μας διαβεβαίωσαν, ότι θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία της ενίσχυσης και της αναβάθμισης, όπως την απαιτεί σήμερα ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες κυρίως καλύπτει το ΕΚΑΒ, γιατί είναι μια υπηρεσία που καλύπτει όλο τον ελλαδικό χώρο... Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, το ΕΚΑΒ συνεχίζει και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Συνεχίζει και πετάει το ΕΚΑΒ, κάνει αεροδιακομιδές και θα συνεχίσει με την ομαλοποίηση των καιρικών συνθηκών. Και συνεχίζεται η συνεργασία και με τα άλλα μέσα που διαθέτει το ΕΚΑΒ».

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός αναφέρθηκε στα ανύπαρκτα κίνητρα που προσφέρονται για την κάλυψη των κενών θέσεων στα νησιά. «Υπάρχουν, είπε, σημαντικά κίνητρα για την κάλυψη του αιγαιακού χώρου με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Γιατροί υπάρχουν ήδη αρκετοί. Υπάρχουν όμως και θέσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται γιατί δεν πηγαίνουν. Στο νομοσχέδιο που τώρα ψηφίζεται στη Βουλή προβλέπουμε και περαιτέρω θεσμικά και οικονομικά κίνητρα για την καλύτερη ιατρική κάλυψη. Συγκροτούμε για πρώτη φορά στη χώρα μας σώμα επικουρικών γιατρών, όπου για περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών, στην τουριστική περίοδο, θα γίνεται απευθείας τοποθέτηση, που είναι ισχυρό κίνητρο».

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι πολλά χρόνια πράγματι πολλές αεροδιακομιδές με όλες τις διακινδυνεύεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτόπου και ότι πραγματικά γίνονται παρεμβάσεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να σχολιάσει τις ενέργειες «διαφόρων παραγόντων» που έκαναν παρέμβαση στο έργο του ΕΚΑΒ, καθώς και τις θέσεις που διατυπώνουν οι επιστήμονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ