Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Επιτακτική ανάγκη η διάσωσή τους

Την έντονη ανησυχία, αλλά και κατηγορηματική αντίθεσή της στις προθέσεις της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, να αποσπάσει τμήματα του Αλσους Γουδιού για να κατασκευάσει εκεί ολυμπιακές εγκαταστάσεις, εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή δηλώνει ταυτόχρονα αποφασισμένη να αγωνιστεί δυναμικά για να αποτρέψει τα σχέδια καταστροφής του Αλσους Γουδιού. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, ο οργανισμός «Αθήνα 2004» σκοπεύει να κατασκευάσει στο χώρο αυτό ένα από τα πέντε δημοσιογραφικά χωριά, χρησιμοποιώντας και τις παλιές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Βαρίτση, οι οποίες - σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - προορίζονται για πολιτικές χρήσεις. Επίσης θέλει να μεταφέρει την έδρα του «2004» σε αδόμητη περιοχή, η οποία βρίσκεται στη Ζώνη Β' προστασίας του Υμηττού. Τα καταστροφικά σχέδια συμπληρώνουν οι προθέσεις για τη δημιουργία στο Αλσος αθλητικών εγκαταστάσεων, συνολικής δυναμικότητας 15.000 θεατών, για τα αγωνίσματα του Μοντέρνου Πεντάθλου.

Στην κατεύθυνση αποτροπής των σχεδίων αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «θα συντονιστούμε με τους όμορους Δήμους για να υπερασπιστούμε τον κοινόχρηστο και πράσινο χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδιού».

Με την ίδια ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτύρεται για τη συστηματική καταστροφή του πρασίνου στο λόφο Ελικώνα (Αλεπότρυπα Κυψέλης), τόσο στο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, όσο και στο τμήμα του Δήμου Γαλατσίου. Οπως μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή, «στο πρώτο ανοίχτηκε αυθαίρετος δρόμος, ενώ στο δεύτερο κόπηκαν 50 πεύκα, με σκοπό να ανεγερθεί σχολείο. Ομως ο χώρος αυτός απελευθερώθηκε μετά από μεταφορά συντελεστή δόμησης και επομένως δεν μπορεί να χτιστεί ποτέ». «Ο λόφος αυτός πρέπει να αναδασωθεί και να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή.

Ακολούθως η Επιτροπή αναφέρεται στα καταστροφικά σχέδια της αμερικανικής πρεσβείας, η οποία έχει κλείσει την κυκλοφορία στην οδό Μακεδόνων, με σκοπό την επέκτασή της στο χώρο αυτό. Οπως απειλείται και ο κοινόχρηστος χώρος του Αλσους Ριζάρη, ο οποίος παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή για την ανέγερση εκεί του ιδιωτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η Επιτροπή υπενθυμίζει πως στις 2 Φλεβάρη εκδικάζεται η προσφυγή πολιτών και φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της παραχώρησης αυτής και καλεί όλους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους, την Τετάρτη, 24 Γενάρη, στις 4.30 μμ., στο σταθμό «Ευαγγελισμός» του μετρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ