Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να μην κατατεθεί ο τρομονόμος

Την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μπροστά στην ορατή απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα, επισημαίνει η Κίνηση και προγραμματίζει ειδική εκδήλωση για το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη 

Τη θέση ότι καμία αλλαγή στην ισχύουσα ποινική νομοθεσία δεν απαιτείται και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να κατατεθεί ο τρομονόμος, αφού το νομικό πλαίσιο είναι απόλυτα επαρκές, ανέπτυξαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» στο πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Στη συνάντηση, που έγινε χτες, πήραν μέρος τα μέλη της Συντονιστικής Χ. Παπαμάργαρης, Δ. Καλτσώνης και Α. Τσώλης.

Επίσης, προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Νίκο Κιάο, ενώ σε θετικό κλίμα έχουν γίνει επαφές με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Κατά τις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» παρουσίασε τη διακήρυξή της και ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων που παρατηρείται στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της δήλωσε το ενδιαφέρον της συνομοσπονδίας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αλληλεγγύη και συμφωνήθηκε να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία για όλα αυτά τα ζητήματα.

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Συσπείρωσης για την ανάπτυξη της συνεργασίας με μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, ώστε η κοινή γνώμη να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις που έχουν κατακτηθεί με μακρόχρονους αγώνες. Στα πλαίσια αυτά, το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τον τρομονόμο.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ζήτησε τη συμβολή, τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των πρωτοβουλιών που πρόκειται να αναλάβει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», ώστε να ευαισθητοποιηθεί σχετικά η κοινή γνώμη, μια και οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον υπό κατάθεση τρομονόμο θίγουν καίριες και στοιχειώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις και ελευθερίες. Υπενθυμίζεται πως με αφορμή τη βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου η «Δημοκρατική Συσπείρωση» είχε επισημάνει ότι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της λεγόμενης τρομοκρατίας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιούν αυτήν την ενέργεια, για να επιταχύνουν την προετοιμασία της κοινής γνώμης, με σκοπό τη συρρίκνωση δημοκρατικών κατακτήσεων και εγγυήσεων και την ψήφιση του τρομονόμου.

Με τη διακήρυξή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» έχει επισημάνει την ανάγκη της διαμόρφωσης ενός ευρύτατου κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, καθώς και την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Τα ζητήματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν αγώνες είναι η πάλη κατά του τρομονόμου, αλλά και κατά του πλέγματος των αντιδραστικών νόμων και των πρακτικών που «ανθούν» τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας για τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας, αλλά και κατά του απαράδεκτου καθεστώτος που υπάρχει σήμερα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ο τρομονόμος που έχει «στα σκαριά» η κυβέρνηση πλήττει το σύστημα των ενόρκων, τους οποίους καταργεί στις δίκες για τρομοκρατία, καθιερώνει ρυθμίσεις που θεσμοθετούν ιδιώνυμα αδικήματα, ενώ άλλες χρησιμοποιούν αόριστες αξιολογικές έννοιες, όπως «τρομοκράτες» και «καθ' οιονδήποτε τρόπο διευκόλυνσή τους». Ετσι παραβιάζεται μια βασική αρχή του ποινικού συστήματος ότι πρέπει να υπάρχει σαφής και λεπτομερειακή περιγραφή της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, «ανοίγεται το παράθυρο» για ερμηνείες ...διασταλτικού τύπου, ώστε να δίνεται στις αρχές η δυνατότητα να διώκουν πολίτες που δε χωρούν στις κατεστημένες προδιαγραφές. Επίσης ανοίγεται διάπλατα «η πόρτα» για την κατασκευή κατηγοριών και διώξεων σε βάρος ανύποπτων πολιτών, με τη χρησιμοποίηση ανώνυμων καταγγελιών και καταθέσεων, ως αποδεικτικό μέσο σε δίκες για «τρομοκρατία» και ως βάση για δικαστικές έρευνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ