Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θέλουν να βλέπουν τον πρόεδρο της Βουλής οι Αμερικανοί

Προκλητικότατα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στην Αθήνα ότι όταν επίσημες αντιπροσωπείες των ΗΠΑ επισκέπτονται την Αθήνα δεν πρόκειται να συναντώνται με τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Με τον τρόπο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, έδωσαν συνέχεια στο θέμα που δημιουργήθηκε προ ημερών, όταν από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, με ανακοίνωση, δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Απ. Κακλαμάνης με την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου, η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα.

Οπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα, μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή ο Απ. Κακλαμάνης με επιτροπή Αμερικανών βουλευτών, το γραφείο του «μοίρασε» ανακοίνωση περιγράφοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών. Η ανακοίνωση, μάλιστα, εμφάνιζε τον Απ. Κακλαμάνη να είναι «σκληρός» προς τους Αμερικανούς συνομιλητές του για τη στάση που κρατά η Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας στο θέμα της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Απ. Κακλαμάνης την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών, είχε δηλώσει: «Δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να βρίσκονται στη θέση του εισαγγελέα και η Ελλάδα στη θέση του κατηγορουμένου για τρομοκρατία», θυμίζοντας μάλιστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ατλάντα και την Οκλαχόμα.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι διατύπωσαν τη διαμαρτυρία των ΗΠΑ, σημείωσαν στους Ελληνες συνομιλητές τους ότι η δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον δεν έχει να κάνει με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής στη συνάντηση που είχε με την επιτροπή του Κογκρέσου, αλλά με την «άκομψη» ενέργεια δημοσιοποίησης της συζήτησης. Μάλιστα, η Ουάσιγκτον δεν έμεινε ικανοποιημένη ούτε από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Κακλαμάνης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ανασκευάσει ή να πράξει οτιδήποτε άλλο που θα βοηθούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Φίλων, κλήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να γίνει αποδέκτης των αντιδράσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, την Τρίτη, στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν. Μπερνς, διατύπωνε τη διαμαρτυρία της Ουάσιγκτον στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρ. Νιώτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προειδοποιήσεις» Ομπάμα για πυρηνικό πρόγραμμα (2009-07-11 00:00:00.0)
Ούτε ασκήσεις, ούτε όπλα (2004-09-22 00:00:00.0)
Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής (2003-06-24 00:00:00.0)
Η συνηθισμένη συζήτηση για τη συμμετοχή των Αμερικανών στρατιωτών (2000-05-19 00:00:00.0)
Υποδαυλίζει την ένταση η Ουάσιγκτον (1998-05-08 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μ. Γκρόσμαν στην Ελλάδα (1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ