Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑντιΝΑΤΟική πανστρατιά φορέων και προσωπικοτήτων
  • Μεγάλη η ανταπόκριση στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου 
  • Απόφαση για εκδήλωση και συλλαλητήριο
  • Μεγάλου κύρους φορείς στην Οργανωτική Επιτροπή

Avaton

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση που είχε από τους Θεσσαλονικείς η πρόσκληση της επιτροπής φορέων της πόλης για την παραπέρα ενδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος στην περιοχή και την καταδίκη των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στη Βαλκανική με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που έχουν αυτές για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην κατάμεστη αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και πολίτες επισήμαναν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο πως στην περιοχή εξελίσσεται ένα συνεχές ραδιενεργό έγκλημα. Είναι φανερό πλέον, τονίστηκε, ότι οι συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου για ανθρώπους και περιβάλλον είναι μακροχρόνιες και καταστρεπτικές. Ακόμη εκφράστηκε η θέληση να αγωνιστούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κατά των πολέμων και των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ με βάση το Νέο Δόγμα.

Προγραμματίστηκαν άμεσα:

- Μια εκδήλωση-συζήτηση με τη συμμετοχή επιστημόνων για να φωτιστούν γενικότερα οι κίνδυνοι από τη χρήση της ραδιενέργειας.

- Αντιπολεμικό-αντιΝΑΤΟικό παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 14 του Φλεβάρη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το πλαίσιο αιτημάτων


Avaton

Το πλαίσιο αιτημάτων του συλλαλητηρίου στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη είναι το παρακάτω:

- Να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί.

- Ο ΟΗΕ αφού αναβαθμιστεί και εκδημοκρατιστεί μπορεί να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, όταν και όπου προκύψουν.

- Η χώρα μας να σταματήσει να διευκολύνει το ΝΑΤΟ και να απομακρυνθεί από σχεδιασμούς και επιχειρήσεις οπουδήποτε.

- Οι φαντάροι και οι φοιτητές μας να επιστρέψουν στη χώρα μας και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σπουδών τους.

- Να γίνει καθολικός ιατρικός έλεγχος σε όσους έζησαν και πέρασαν από βομβαρδισμένες ζώνες.

- Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο λιμάνι, στα πεδία βολής και να παραδοθεί το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στο λαό της πόλης.

- Να καταστραφούν τα όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά, βιολογικά και να απαγορευτεί η κατοχή και η χρήση τους.

- Να αποζημιωθούν τα θύματα πολέμου και να αποκατασταθούν οι ζημιές και καταστροφές της οικονομίας και του περιβάλλοντος από τους υπεύθυνους της τραγωδίας.

Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι Αγ. Παύλου και Συκεών, η Αντιπολεμική Επιτροπή, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε ότι η πόλη του δε θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο κάλεσμα. «Οπως και στο παρελθόν, η Καλαμαριά συμμετείχε σε εκδηλώσεις που είχαν σκοπό να αποτρέψουν τον πόλεμο και να εμποδίσουν τη μετακίνηση των στρατευμάτων. Ζητήσαμε να φύγει το στρατόπεδο του Κόδρα με το ΝΑΤΟικό κλιμάκιο, ενώ ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ενέκρινε ψήφισμα με περιεχόμενο ανάλογο με το πλαίσιο της παρούσας σύσκεψης. Η Καλαμαριά με όσες δυνάμεις διαθέτει θα δουλέψει για την επιτυχία των δύο εκδηλώσεων που προτείνονται».

Ο δήμαρχος Συκεών, Σ. Δανιηλίδης, δήλωσε ότι «θα πρέπει να καταλήξουμε σ' ένα πλαίσιο απόρριψης του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει επιφέρει τραγικές συνέπειες στην περιοχή μας. Τα επόμενα χρόνια, όπως λένε και οι ειδικοί, θα βιώνουμε περισσότερο τα αποτελέσματα των πολεμικών ενεργειών των ΝΑΤΟικών».

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη συμφωνία του με το πλαίσιο των εκδηλώσεων, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή Φορέων. «Ο δήμος μας είχε καταδικάσει την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και είχε αντιταχθεί στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την πόλη μας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των καταστροφικών συνεπειών του βομβαρδισμού με βόμβες ουρανίου και καταδικάστηκαν οι δυνάμεις που χρησιμοποίησαν αυτά τα όπλα, ενώ ζητήσαμε να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και οι φοιτητές μας που βρίσκονται στη χώρα αυτή», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της πρυτανείας ανέφερε ότι αυτές τις μέρες γράφεται ο επίλογος της απαράδεκτης στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, της ανιστόρητης επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως τη χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της και η πρυτανεία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων αφού διατύπωσε την άποψη ότι το πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι αποδεκτό από ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, ώστε να αγκαλιάσει τις κινητοποιήσεις μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, εξέφρασε τη συμφωνία του με τη διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων.

«Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν για να τις αγκαλιάσει όλος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν και αιτήματα που αφορούν την πόλη μας και την ύπαρξή μας σ' αυτήν την περιοχή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Στην τοποθέτησή του ο Κ. Δρούτσας, εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών, καυτηρίασε τη στάση διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της «Γκρινπίς», στην περίοδο της επέμβασης του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι σιώπησαν για το έγκλημα που γινόταν σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος, ο καθηγητής Γ. Τεμεκενίδης, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Β. Ρέβας κ.ά

Επίσης, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας ΤΕΕ-ΤΚΜ, εκπρόσωποι της ΕΔΥΕΘ, του Συλλόγου Γονέων Φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία, της παλαιστινιακής παροικίας, της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Τούρκους Πολιτικούς Κρατούμενους. Επίσης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Β. Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, του ΠΑΜΕ, της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Συντονιστικού Μαθητών, του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και των Αγροτικών Συλλόγων κ.ά. Επίσης, παραβρέθηκαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ηλίας Κοντόπουλος και Χ. Παπαγεωργίου.

Με δήλωσή τους επίσης συμφωνούν με την Επιτροπή Φορέων οι δήμαρχοι Νεάπολης, Γ. Χατζησάββας, Εγνατίας, Γ. Αθανασιάδης, Θερμαϊκού, Α. Ματζάρης, Μίκρας, Ν. Πανέρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ