Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Χαριστική βολή τύπου... ΠΕΣΥ

Τη χαριστική βολή στις υπάρχουσες δομές κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας, που βρίσκονται υπό διάλυση μετά την ψήφιση του αντι - κοινωνικού νόμου 2646/98 για την πρόνοια έρχεται να δώσει το υπουργείο Υγείας, εφαρμόζοντας και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα έναν ιδιότυπο «Καποδίστρια», με τη δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας (ΠΕΣΥΚΦ).

Μια πρόγευση των κυβερνητικών σχεδιασμών έδωσε ήδη ο υφυπουργός Πρόνοιας Δ. Θάνος, ο οποίος με έγγραφό του στις 8.2.2001, που κοινοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) στις 21.2.2001, έδωσε εντολή για τη μετακίνηση 49 εργαζομένων των Κέντρων Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Πέλλας, Καστοριάς, Σερρών, Εβρου, Λευκάδας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Δράμας.

Ο 2646/98 προβλέπει την ενοποίηση των τριών βασικών φορέων πρόνοιας - ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ, Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» - σε Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), αλλά και τη μεταφορά υπηρεσιών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα Προεδρικά Διατάγματα, που προβλέπει ο 2646/98 δεν εκδόθηκαν, με αποτέλεσμα οι τρεις φορείς να λειτουργούν άτυπα με τον παλιό τους οργανισμό και ουσιαστικά «ακέφαλοι».

Το προσωπικό του ΕΟΠ μειώθηκε από 2.400 σε 1.700 (μετακινήσεις, παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις) με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των προσφερόμενων λειτουργιών και υπηρεσιών. Το ίδιο συμβαίνει στο Μητέρα και στο ΠΙΚΠΑ.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας έρχεται, -κατά τα πρότυπα του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου- να προωθήσει τη δημιουργία των ΠΕΣΥΚΦ, μέχρι το τέλος του 2002.

Ο ρόλος των ΠΕΣΥΚΦ θα είναι αντίστοιχος με αυτό των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), δηλαδή θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις μονάδες πρόνοιας της περιφέρειάς τους και φυσικά τη δυνατότητα να καταργούν ή να συγχωνεύουν υπηρεσίες, αλλά και να μετακινούν κατά βούληση τους εργαζομένους τους.

Στα πλαίσια αυτά, η απόφαση του υφυπουργού Πρόνοιας για τη μετακίνηση των 49 εργαζομένων των ΚΕΦΟ, που πάρθηκε ετσιθελικά, χωρίς τη γνώμη τόσο του φορέα, όσο και των μετακινούμενων εργαζομένων, έχει σα συνέπεια την αναστολή της λειτουργίας οργανωμένων προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς.

Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠ, ειδικότερα οι μετακινήσεις των εργαζομένων στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης θα αναστείλουν τη λειτουργία οργανωμένων προγραμμάτων - παιδικοί σταθμοί Εχίνου και Εράσμιου (εξυπηρετούν 65 νήπια), Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας - που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (Τσιγγάνους, Πομάκους) σε ορεινές απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές.

Αντίστοιχα, οι μετακινήσεις στο νομό Εβρου, επίσης περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, αποδυναμώνουν την προσπάθεια για λειτουργία νέων προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία και για μοναχικά και ανήμπορα άτομα. Το κλείσιμο του παιδικού σταθμού Καλλυφύτου στο νομό Δράμας συνεπάγεται και η μετακίνηση της υπεύθυνής του. Τέλος, στο νομό Πέλλας, μετακινείται η μαγείρισσα του ΚΕΦΟ Πλαγιαρίου που φιλοξενεί 25 νήπια, που αποτελεί και την τελευταία εργαζόμενη στον τομέα του βοηθητικού προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ΚΕΦΟ είχε κλείσει και με παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας επαναλειτούργησε στις 4.1.2001, για να οδηγηθεί ξανά στο κλείσιμο έναν περίπου μήνα αργότερα.

Μια ακόμα απ' τις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να χρησιμοποιήσει τις δομές της πρόνοιας για τη δημιουργία δήθεν μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αστικού τύπου στο πλαίσιο της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ. Ετσι, λοιπόν, το νοσοκομείο της πρώην βάσης του Ελληνικού -που παραχωρήθηκε στο Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης ΝΑ Αττικής (ΚΑΑΝΑΑ) προορίζεται για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Είναι μια μονάδα που απ' το 1995 είχε ενταχθεί στο σχεδιασμό ενός ευρύτερου δικτύου αποκατάστασης.

Κινητοποιήσεις

Στη δίνη αυτών των εξελίξεων οι εργαζόμενοι του ΕΟΠ, του ΠΙΚΠΑ και του «Μητέρα» προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα με αίτημα τη χορήγηση της μηνιαίας αποζημίωσης ύψους 100.000 δραχμών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΟΠ έχει εξαγγείλει πεντάωρη και τρίωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 28.1.2001 και Πέμπτη 1.3.2001 αντίστοιχα, διεκδικώντας επιπρόσθετα το σταμάτημα των αυθαίρετων αποσπάσεων. Σαρανταοχτάωρη απεργία για την Τετάρτη και Πέμπτη έχει εξαγγείλει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΙΚΠΑ.

Την Τετάρτη θα γίνει πορεία στο υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ