Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Οι «μαριονέτες» του ευρω-ατλαντισμού έδωσαν παράσταση

Λένε ότι οι δολοφόνοι (εν προκειμένω οι εμπρηστές) συνηθίζουν να γυροφέρνουν στον τόπο του εγκλήματος. Στην περίπτωση της Διαβαλκανικής Συνόδου, όμως, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Σκόπια, οι «εμπρηστές» δεν περιορίστηκαν απλώς στο να «σουλατσάρουν» γύρω από τα μέτωπα της φωτιάς, που οι ίδιοι έχουν ανάψει στα Βαλκάνια. Προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα: Κυκλοφορούσαν επιδεικτικά κρατώντας ο καθένας και από ένα μπιτόνι «βενζίνη» ανά χείρας, με το οποίο «έραιναν» κατά βούληση τις εστίες της πυρκαγιάς που εξακολουθούν να περικυκλώνουν την «πυριτιδαποθήκη» της Ευρώπης και - βεβαίως - υπό το πρόσχημα ότι έτσι θα τις... σβήσουν!

Αρκεί να διαβάσει κανείς το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε προχτές στα Σκόπια, για να καταλάβει τι πραγματικά συμφωνήθηκε στη Σύνοδο και κυρίως για να αντιληφθεί πιο είναι το ζητούμενο - αυτή την περίοδο - για τους βομβαρδιστές της περιοχής, καθώς και για τους γηγενείς συμμάχους τους: Σε ένα κείμενο 4 σελίδων επαναλαμβάνεται οχτώ (8) φορές ότι η λύση του προβλήματος των Βαλκανίων θα επέλθει μέσω της επιτάχυνσης της πολιτικής για την ενσωμάτωση της περιοχής στις «ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές δομές»! Ας σημειωθεί ότι αυτός ήταν και ο αριθμός - «8» - των ηγετών των χωρών της βαλκανικής που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Αυτή είναι η γενική εικόνα της Διαβαλκανικής.

Ειρήσθω εν παρόδω, στο περιθώριο της Συνόδου δε γίναμε σοφότεροι όσον αφορά το «Σκοπιανό», αλλά... αποζημιωθήκαμε γιατί μάθαμε (μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ) ότι πλέον από τη φάση της «διπλωματίας των σεισμών» θα περάσουμε στην περίοδο της... «διπλωματίας της κρουαζιέρας» (!) στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρεμπιπτόντως, πριν την «κοινή κρουαζιέρα» των Παπανδρέου - Τζεμ στο Αιγαίο, το Μάη, θα έχει προηγηθεί η συνάντησή τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό το βλέμμα του Κόλιν Πάουελ την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, και πιθανώς ένα ταξίδι του Ελληνα υπουργού στην Αγκυρα, τον Μάρτιο.

***

Για να επιστρέψουμε στα της Συνόδου... Υποτίθεται ότι αυτή η συνάντηση των κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών θα είχε ως αντικείμενο την αναζήτηση των τρόπων για την επίτευξη της πολυπόθητης αποκλιμάκωσης της κρίσης που βασιλεύει στη Νότια Σερβία και απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη της, εκτός από το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία και τα Σκόπια. Εκείνο, όμως, που προέκυψε μέσα από τις επίσημες αποφάσεις, ήταν ότι οι συμβιβασμοί και η υποκρισία συνεχίζουν να αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής των ιμπεριαλιστών και των «ιθαγενών» τους στη Βαλκανική, συμπεριφορά που καθιστά όλο και πιο εύφλεκτο το φιτίλι στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τους συμβιβασμούς, η διατύπωση που επιλέχθηκε για να «καταδικαστεί» η δράση του «μεταλλαγμένου» UCK εντός των συνόρων της Σερβίας είναι αποκαλυπτική του «ενδιαφέροντος» των παρισταμένων να θέσουν εμπόδια στα εκτελεστικά όργανα (τέτοιοι είναι οι μισθοφόροι του εθνικισμού) του ΝΑΤΟ και της ΕΕ: «Καταδικάζουμε τις βίαιες και παράνομες τρομοκρατικές ενέργειες από εθνικιστικά καθοδηγούμενες εξτρεμιστικές ομάδες στη Νότια Σερβία...», ήταν η διατύπωση που επιλέχθηκε στο κοινό ανακοινωθέν. Εδώ δυο σημεία μπορούμε να παρατηρήσουμε:

Πρώτον, είναι προφανές ότι για τους Βαλκάνιους ηγέτες η εθνικότητα και κυρίως η ταυτότητα των «τρομοκρατών» και των «εξτρεμιστών», τους είναι... άγνωστη!

Αν και δε χρειάζεται να είσαι Σέρλοκ Χολμς για να γνωρίζεις ότι τα συμβαίνοντα στο Πρέσεβο είναι προϊόν της δράσης της «παραφυάδας» του UCK, ενώ μόλις μια μέρα πριν τη Σύνοδο ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε δημοσίως ότι δε δέχεται την παραμονή του Κοσσυφοπεδίου εντός των ορίων της ΟΔΓ, εντούτοις οι κυβερνήτες των βαλκανικών χωρών δε θέλησαν να προσδιορίσουν επακριβώς τον ένοχο. Βλέπετε προείχε η ανάγκη να βάλει και η Αλβανία την υπογραφή της στο κείμενο, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ομοφωνία... Οσο για τον Ελληνα πρωθυπουργό, που περιφερόταν με το «τουπέ» του μικροϊμπεριαλιστή της περιοχής και διαφήμιζε ότι είναι ο «εκπρόσωπος» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Σύνοδο λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας και στους δυο οργανισμούς, ήταν κι αυτός απόλυτα ταυτισμένος με το γενικότερο κλίμα. Σε ποιους αναφέρεστε όταν μιλάτε για «τρομοκράτες», αναφέρεστε στους Αλβανούς; ρωτήθηκε ο κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στα Σκόπια. Η απάντησή του εκθέτει όσους θέλησαν να τον παρουσιάσουν στο εσωτερικό της χώρας σαν «ορκισμένο εχθρό» του UCK: «Αναφέρομαι σε αυτούς όποιοι κι είναι. Εγώ δεν τους ξέρω», ήταν τα λόγια του κ. Σημίτη...

Δεύτερο, η διατύπωση που επιλέχθηκε, θα μπορούσε να τύχει διπλής ανάγνωσης. Διότι και οι Γιουγκοσλάβοι καταγγέλλουν για «εξτρεμισμό» και «εθνικισμό» τους ένοπλους που δρουν στο εσωτερικό της Σερβίας, αλλά και εκείνοι μιλούν για το σερβικό «εθνικισμό» που απειλεί το αλβανικό στοιχείο του Πρέσεβο και που υποτίθεται ότι τους οπλίζει το χέρι...

Ολοι ευχαριστημένοι λοιπόν; Ισως... Εκτός από την ειρήνη!

****

Το εξίσου αποκαλυπτικό στοιχείο αυτής της Διαβαλκανικής συνεύρεσης ήταν η υποκρισία, που με μεγάλη δυσκολία θα κατάφερνε κάποιος να μην τη χαρακτηρίσει και ως «προστυχιά». Εδώ θα περιοριστούμε στα εξής:

α) Οι εργασίες της Συνόδου, που κατέληξε σε υποτιθέμενους όρκους πίστης υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των συνόρων, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (της «προστασίας» ακόμα και του γεμάτου από απεμπλουτισμένο ουράνιο περιβάλλοντος των Βαλκανίων) πραγματοποιήθηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα του κ. Σολάνα!

β) Τόσο ο συγκεκριμένος κύριος - που έφτασε να μιλήσει ακόμα και για «στραπατσάρισμα» της «ανθρωπιστικής» πολιτικής στο Κοσσυφοπέδιο λόγω της δράσης δολοφόνων εναντίον των «αθώων Σέρβων» που πριν μερικούς μήνες τους εξόντωνε ο ίδιος (!!!) - μαζί με τις μαριονέτες του, θέλησαν για μια ακόμα φορά να δοξάσουν τους ιμπεριαλιστές εγκληματίες, ωσάν να πρόκειται για τους «εγγυητές της σταθερότητας» στην περιοχή!

Η διατύπωση που επιλέχθηκε στο κοινό ανακοινωθέν είναι απίθανης πρόκλησης:

«Εκφράσαμε - αναφέρουν οι "8" - την πεποίθησή μας ότι η συνέχιση των διαδικασιών για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες από τη ΝΑ Ευρώπη... θα ενδυναμώσει περαιτέρω την τοπική και ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα. Εχουμε επίσης - συνεχίζουν - τονίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή... (και) αναγνωρίζουμε τη συνεχή συνεισφορά του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μέσα από τις δυνάμεις της KFOR και της SFOR»!

***

Ενα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη Διαβαλκανική είναι ότι οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού - έχοντας εξασφαλίσει και διατηρώντας πάντα επίκαιρα τα «αίτια» που οι ίδιες δημιούργησαν για μια νέα επέμβαση στρατιωτική, εφόσον «χρειαστεί» - σε αυτή τη φάση ρίχνουν το βάρος τους στη συνέχιση του «πολέμου» με τα άλλα μέσα που διαθέτουν οι πολυεθνικές. Τώρα δείχνουν να επείγονται για την εμπέδωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στις «ύαινες» του διεθνούς κεφαλαίου να διευρύνουν το πλιάτσικο στην περιοχή.

Αλλωστε στο κοινό ανακοινωθέν οι «8» δεν ξέχασαν να συγχαρούν για τις αποφάσεις του το «οικονομικού φόρουμ» που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Τράπεζας, στο περιθώριο της δικής τους συνάντησης και το οποίο κατέληξε σε πλήθος αποφάσεων, την εξής μία:

Να δοθεί προώθηση μέσα από τους μηχανισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών σε εκείνα τα οικονομικά ζητήματα που προωθούν περαιτέρω τη «φιλελευθεροποίηση» και την «ταχύτερη προσαρμογή» των οικονομιών των Βαλκανίων στα «στάνταρ» της ΕΕ. Ετσι θα υπάρξει καλύτερη «ενσωμάτωση» στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές, κατέληξαν...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ