Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν διεθνώς τη νομοθεσία τους

Ολες οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας συγκλίνουν στη διεθνή αντιμετώπιση του θέματος. Οι αμερικάνικες κυβερνήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, από τις οποίες η σπουδαιότερη ήταν στο πλαίσιο της διάσκεψης των υπουργών Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών των εφτά μεγαλύτερων βιομηχανικά κρατών. Αυτή είχε πραγματοποιηθεί το 1996 στο Παρίσι και συνέστησε 25 μέτρα στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα προτεινόταν η βελτίωση της εσωτερικής συνεργασίας των αρχών, αλλά και της διακρατικής συνεργασίας.

Από τότε οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες δικαστικής συνδρομής και αστυνομικής συνεργασίας με πολλά κράτη του κόσμου, ανάμεσά τους και με τη χώρα μας. Παράλληλα, πιέζει ώστε παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, να υιοθετούν θέσεις και προτάσεις της που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό συνέβη και στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ στο Παλέρμο γι' αυτά τα ζητήματα.

Στη Γερμανία το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω του Ποινικού Δίκαιου. Το 1976 είχε ψηφιστεί αντιτρομοκρατικός νόμος που αναφερόταν και ποινικοποιούσε τη σύσταση τρομοκρατικών ομάδων. Παράλληλα έδινε πολλές εξουσίες στο γενικό ομοσπονδιακό εισαγγελέα.

Στη Γαλλία είχε ψηφιστεί αντιτρομοκρατικός νόμος που δημιουργούσε ειδικό Εφετείο που θα εκδίκαζε όλες τις υποθέσεις τρομοκρατίας. Επίσης, επέκτεινε την προφυλάκιση χωρίς ένταλμα από δύο στις τέσσερις μέρες, καθώς και ευεργετικές ρυθμίσεις για τους μεταμελημένους τρομοκράτες.

Στη Μ. Βρετανία οι νομοθετικές ρυθμίσεις δίνουν ενισχυμένες εξουσίες στους διωκτικούς μηχανισμούς. Οι αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε φαίνεται ύποπτος ή να διεξάγουν έρευνες σε κατοικίες, σε επείγουσες περιπτώσεις και μετά από εντολή αστυνομικού οργάνου. Απαγορεύει, δε, τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων.

Στην Ιταλία ο αντιτρομοκρατικός νόμος που ψηφίστηκε το 1979 προέβλεπε αυξημένες ποινές για εγκλήματα τρομοκρατίας, επέτρεπε την έρευνα σε σπίτι ή σπίτια όπου κατοικούσε κάποιος ύποπτος, ενώ η έρευνα μπορούσε να επεκταθεί σε αυτοκίνητα ή περαστικούς. Η προφυλάκιση υπόπτου επεκτείνεται έως και δέκα μέρες.

Στην Ισπανία η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται από το Σύνταγμα, αλλά και από την ποινική νομοθεσία, ενώ στα πλαίσια της ΕΕ το φαινόμενο αντιμετωπίζεται από την αμοιβαία δικαστική συνδρομή των χωρών - μελών της ΕΕ σε ποινικές υποθέσεις, αλλά και από την ευρωπαϊκή σύμβαση που υπογράφτηκε πρόσφατα στο Παλέρμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ