Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέδριο αισιοδοξίας για τις γυναίκες του μόχθου

Αφετηρία για νέους αγώνες, που θα προασπίζουν την ειρήνη, την ισότητα, τη δημοκρατία αλλά και υπόσχεσης ότι οι γυναίκες δε θα σιωπήσουν, δε θα αδρανήσουν και θα δρουν οργανωμένα, φιλοδοξεί να αποτελέσει το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Η χτεσινή μέρα - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αποτελούσε και μέρα τιμής για τις ράπτριες της Ν. Υόρκης που πριν 144 χρόνια ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν ίσα δικαιώματα. Και εκεί από το βήμα του 8ου Συνεδρίου έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες του μόχθου και του μεροκάματου, στις άνεργες, στις αγρότισσες, στις μητέρες, στις νέες, στις γυναίκες όλου του κόσμου ότι «διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, το σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας», αλλά και ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να χτυπήσουν τις πολιτικές που τις γυρίζουν στο σύγχρονο μεσαίωνα.

Το 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ έχει, όμως, και διπλή σημασία, αφού συμπίπτει και με τα 25 χρόνια ύπαρξης, δράσης και πάλης της Ομοσπονδίας, η οποία «γεννήθηκε» από τη γυναικεία λαϊκή βάση που την πίεζαν συσσωρευμένα προβλήματα. Προβλήματα που συσπείρωσαν τις γυναίκες στις γραμμές της ΟΓΕ, για να δώσουν από κοινού μάχες για: Ειρήνη, να φύγουν οι ξένες βάσεις, εργασία, ίση αμοιβή για ίση δουλιά, κοινωνικές παροχές, μητρότητα, επιδόματα, οικογενειακό δίκαιο, υγεία, παιδεία, πολιτισμό, ναρκωτικά κ.ά. Αλλωστε, δεν υπάρχει κατάκτηση της τελευταίας 25ετίας που να μη συναντήθηκαν οι αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας με τους αγώνες του γυναικείου κινήματος.

Ετσι και με το Συνέδριο φιλοδοξία είναι να χαραχτούν και να αποφασιστούν οι στόχοι της οργάνωσης, στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα από την πολιτική της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα, για το επόμενο διάστημα.

Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου - το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο - το άνοιγμα έκανε η πρόεδρος του ΔΣ της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Στην εισήγησή της έκανε μια ιστορική αναδρομή στα 25χρονα της Ομοσπονδίας, ενώ έκανε μεγάλη αναφορά στη «νέα τάξη πραγμάτων», το ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα του, στην ΟΝΕ, στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, αλλά και σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα. «Με την ιστορική ευθύνη που μας επιβάλλουν τα 25 χρόνια της συνεχούς και μαχητικής μας πορείας, αλλά και η προηγούμενη αγωνιστική κληρονομιά, μέσα από το 8ο Συνέδριό μας θα ανασυνταχτούμε και θα προχωρήσουμε σε όλα εκείνα τα οργανωτικά και άλλα μέτρα, ώστε να απλωθούμε στις γυναίκες», είπε η Κ. Μπουντούρογλου.

Επισήμανε δε ότι «είναι η ώρα μηδέν να πούμε ένα νέο ΟΧΙ στους επιδρομείς των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας. Είναι η ώρα για μια σύγχρονη 8 Μάρτη. Αν τους επιτρέψουμε σήμερα να υλοποιήσουν τα βάρβαρα σχέδιά τους υποθηκεύονται τα δικαιώματα και των παιδιών μας σε βάθος χρόνου. Είναι η ώρα να βάλουμε το δικό μας μεράδι σε αυτό το ποτάμι που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών. Δεν είμαστε μόνες».

Αγωνιστικό μήνυμα έστειλε στο Συνέδριο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μήνυμα, επίσης, διαβάστηκε και από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας. Χαιρετισμό απηύθυνε στο Συνέδριο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές βαρβαρότητες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια κάλεσε όλες τις γυναίκες να δράσουν και να αγωνιστούν συντονισμένα, να μπουν μπροστά στον αγώνα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «οι γυναίκες πρέπει να μπουν μπροστά, να τους "χαλάσουν τα μούτρα" και να αγωνιστούν, για να σώσουν τα αγόρια και τους άντρες τους».

Στη συνέχεια αγωνιστικό χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν οι: Εφη Μπέκου, γενική γραμματέας Ισότητας, η Μέλια Αβραάμ, αντιπρόσωπος από την ΠΟΓΟ Κύπρου, η Μπάι Μέι, αντιπρόσωπος από την Εθνική Ομοσπονδία Γυναικών Κίνας, η Μ. Ματθαίου, από τον Τομέα Ισότητας του ΔΗΚΚΙ, η Χρύσα Πετράκη, από τη γραμματεία γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, η Κ. Κωσταβάρα, από το Λόμπι Γυναικών, η Β. Νικολαΐδου, από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, η κ. Νταϊφά - Φραντζεσκάκη, από την Πανελλαδική Παναθηναϊκή Επιτροπή Γυναικών, η Δ. Ποιμενίδου, από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών και ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Επίσης, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, η Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΓΕΑλεξάνδρα Δεμερούκα, η Πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες, ο Β. Κολοβός πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Θεάματος και Ακροάματος, ο Μ. Βαρδάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 74, ο Δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο Επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, η Ελ. Παπαδοπούλου, δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου, καθώς και πλήθος αντιπροσώπων γυναικείων οργανώσεων, ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων, συνδικαλιστικών, μαζικών και κοινωνικών φορέων.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, του οποίου την ευθύνη είχε ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης. Τραγούδησαν η Μαρία Δημητριάδη και ο Γ. Λάρδης.

Οι ξένες αντιπροσωπείες

Οι αντιπροσωπείες από χώρες του εξωτερικού που λαμβάνουν μέρος στο 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ είναι: από τη Γιουγκοσλαβία, το γυναικείο Μέτωπο από το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα, από τη Γερμανία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, από τη Σουηδία, η Σουηδική Ομοσπονδία Αριστερών Γυναικών, από τη Γαλλία οι Αλληλέγγυες Γυναίκες, από την Κούβα η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας, από την Κύπρο η ΠΟΓΟ, από την Κίνα, η Εθνική Ομοσπονδία Γυναικών Κίνας, από την Κορέα η Δημοκρατική Ενωση Γυναικών Κορέας, από τη Δανία το Κίνημα Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την Αλβανία ο Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας, από το Σουδάν η Ενωση Γυναικών Σουδάν και από την Πορτογαλία η Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών. Επίσης, λαμβάνουν μέρος αντιπροσωπείες των Συλλόγων της ΟΓΕ από τις Βρυξέλλες και την Αυστραλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2011-05-07 00:00:00.0)
Εκατοντάδες αγωνίστριες αντάμωσαν στο Καράκας (2007-04-22 00:00:00.0)
Πλούσια ανταλλαγή πείρας (2007-04-13 00:00:00.0)
Το Α` Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Γυναικών (2003-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-24 00:00:00.0)
Αντεπίθεση για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής (1998-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ