Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η παρέμβαση σε εργατιά και νεολαία

Με πλούσια συμπεράσματα, πολύτιμη εμπειρία και προγραμματισμό δράσης μπροστά στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα, ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, που υπερψήφισε τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η πείρα από τη δράση του Κόμματος το προηγούμενο διάστημα και αναπτύχθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή. Η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει το επίπεδο εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους κύριους εργατικούς κλάδους της Κέρκυρας (ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι) ενώ στον κλάδο των κατασκευών η ανεργία φτάνει μέχρι και το 85%. Οι αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται καίρια, καθώς η επικράτηση των μονοπωλίων στον τουρισμό και το εμπόριο οδηγούν στο κλείσιμο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό μαγαζιών και μικρών επιχειρήσεων.

Στην περιοχή της Β/Δ Ελλάδας και στην Κέρκυρα αναπτύσσονται έντονοι ανταγωνισμοί αναφορικά με την πώληση των δημόσιων δομών και εκτάσεων του νησιού. Η έκταση του Ερημίτη στην Κασσιόπη ανοίγει το δρόμο, με επόμενους στόχους το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Οι έρευνες για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κέρκυρα θα αποτελέσουν νέο πεδίο ανταγωνισμού των πολυεθνικών ομίλων.

Οπως εκτιμήθηκε από τη Συνδιάσκεψη, η δράση της ΚΟ Κέρκυρας είχε θετικό πρόσημο, ενώ χρειάζεται να ξεπεραστούν αδυναμίες και κενά. Η ΚΟ συνέβαλε στην ανάπτυξη της δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού με παρεμβάσεις για ζητήματα όπως οι απολύσεις, η απλήρωτη εργασία, τα χαράτσια, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κρατική καταστολή, η κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια κ.ά. Δεν έλειψε από κανέναν εργατικό - λαϊκό αγώνα, στηρίζοντας την πάλη των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ. Εδωσε αδιάκοπη μάχη με τα ιδεολογήματα της αστικής πολιτικής και του οπορτουνισμού, ενώ αντιπάλεψε την επιζήμια ρεφορμιστική αντίληψη στο εργατικό κίνημα για ταξική συνεργασία.

Το επόμενο διάστημα εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα με στόχο την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συμμαχίας. Στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος, με στόχο τη μαζικοποίηση των σωματείων και την οργάνωση σε αυτά νέων εργαζομένων, γυναικών, μεταναστών. Τα βήματα που γίνονται με τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η επαφή του Κόμματος με τη νεολαία στα σχολεία, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στους χώρους κατάρτισης και εργασίας. Οι επιπτώσεις της κρίσης, η τεράστια ανεργία και οι αντιδραστικές αντιλήψεις (ρατσισμός, φασισμός), έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν μία νέα γενιά εργατικής τάξης με μειωμένες απαιτήσεις, με απογοήτευση και υποταγή χωρίς ταξικό κριτήριο. Για όλους αυτούς τους λόγους σχεδιάστηκε το δυνάμωμα της βοήθειας στην ΚΝΕ, έτσι ώστε, με αφετηρία τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, να καταφέρει να ανοιχτεί ακόμη πιο πλατιά στη νεολαία του νησιού.

Τέλος, η συνδιάσκεψη καθόρισε ως κύρια καθήκοντα την κομματική οικοδόμηση σε χώρους δουλειάς και κρίσιμους κλάδους, αλλά και τον ακόμη καλύτερο ιδεολογικό εξοπλισμό των μελών και των φίλων του Κόμματος μέσα από τη μελέτη και τη διάδοση του «Ριζοσπάστη», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και του portal του «902.gr».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ