Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αδιαμφισβήτητη η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο και το β' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, παρουσίασε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, στη Βουδαπέστη και στο χωριό «Μπελογιάννης», αντίστοιχα

Ο Δ. Αρβανιτάκης
Ο Δ. Αρβανιτάκης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία 2ήμερο εκδηλώσεων της Λέσχης των Φίλων του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εκδήλωση το Σάββατο στη Βουδαπέστη, στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουγγαρίας (πρώην Σύλλογος πολιτικών προσφύγων), όπου παρουσιάστηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Την παρουσίαση έκανε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος που εξέφρασε, για μια ακόμα φορά, την ταξική αλληλεγγύη του στους αγώνες των συνεπών ταξικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στο ιστορικό χωριό «Μπελογιάννης», όπου έγινε παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος (β' τόμος), από τον Δ. Αρβανιτάκη. Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης, αναμνήσεων αλλά και επαναστατικής αισιοδοξίας, με τη συμμετοχή κατοίκων και μελών από τις λιγοστές οικογένειες πολιτικών προσφύγων που παραμένουν ακόμα στο χωριό.

Το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία, το ίδρυσαν το 1950 Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες. Το 1952 μετά την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη, με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων, το χωριό ονομάστηκε «Μπελογιάννης», ονομασία που έχει μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση που έγινε αποτέλεσε και έμπρακτη απάντηση στα αντικομμουνιστικά σχέδια της αστικής τάξης της Ουγγαρίας και της ουγγρικής κυβέρνησης να αλλάξει ονομασία το χωριό, στο όνομα της «αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας». Με σχετικούς νόμους, η ουγγρική κυβέρνηση διώκει την προβολή του σφυροδρέπανου, αλλά και την απλή έκφραση δημόσιας επιχειρηματολογίας υπέρ του σοσιαλισμού.

Μιλώντας στην εκδήλωση, στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, για το οποίο δεν δίνονται πλέον ούτε τα απαραίτητα για τη θέρμανση, ο Δ. Αρβανιτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη φιλοξενία των πολιτικών προσφύγων από τις σοσιαλιστικές χώρες, που αναδεικνύει κι από αυτή τη σκοπιά την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, ενός συστήματος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ιδιαίτερα στον κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Μπελογιάννη και στην προσπάθεια του ΚΚΕ να αποτρέψει την εκτέλεσή του, αναπτύσσοντας ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα συμπεράσματα που βγαίνουν από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ σε σχέση με τη στρατηγική του ΚΚ.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες συνέβαλαν στις συζητήσεις που ακολούθησαν και στις δύο εκδηλώσεις. Αρκετοί από αυτούς αναφέρθηκαν στις εμπειρίες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και την ανάγκη να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα χρόνια αυτά. Αλλοι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στα καθήκοντα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που είναι σήμερα επίκαιρη και αναγκαία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γέμισε λουλούδια το μνημείο του στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό (2022-03-31 00:00:00.0)
Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (2013-03-15 00:00:00.0)
Παρουσίαση στο χωριό «Μπελογιάννης» (2013-03-03 00:00:00.0)
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (Ανταπόκριση του ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ).- (1997-07-06 00:00:00.0)
Τεράστια τα προβλήματα από την παλινόρθωση του καπιταλισμού (1997-07-05 00:00:00.0)
Αλυτα τα προβλήματα των επαναπατρισθέντων προσφύγων (1997-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ