Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενδεείς και αναιδείς

Πέντε και πλέον χρόνια που κυβερνούν τον τόπο καταλήστευσαν ασύστολα τις λαϊκές τάξεις και ώθησαν πλήθος μέγα στο περιθώριο της ανέχειας και της απελπισίας, πέντε ολόκληρα χρόνια που τους έχουμε στο κεφάλι μας κούρσεψαν με μοναδική βαρβαρότητα τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες και δημιούργησαν στρατιές ενδεών και αποκλήρων. Βέβαια, δεν υπήρξαν αυτοί οι εμπνευστές της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης. Αλλες, παλαιότερες, κυβερνήσεις του δικομματισμού «ήρξαντο χειρών αδίκων» εναντίον των οικονομικά ασθενών τάξεων. Οι «εκσυγχρονιστές», όμως, υπό τον κ. Σημίτη, όχι μόνο συνέχισαν, όταν ανήλθαν στην εξουσία το 1996, την ίδια αισχρή τακτική των προκατόχων τους, αλλά και την επεξέτειναν στο έπακρον. Επέπεσαν με πρωτοφανή μανία στους βιοπαλαιστές και τους έλιωσαν κυριολεκτικά. Επέδραμαν σαν ακρίδες στα ισχνά βαλάντια και τα απομύζησαν εντελώς. Αυξήσεις σκέτη κοροϊδία στους μισθούς και τις συντάξεις, περικοπές επιδομάτων, επαχθείς φόροι, τα πάντα επιστρατεύτηκαν εκ μέρους τους για να αφαιμαχθούν τα λαϊκά στρώματα και να περιέλθουν σε θέση πιο δεινή από τη δύσκολη, ούτως ή άλλως, στην οποία ήταν πάντοτε. Και η χώρα μετράει, ήδη, πάνω από 600.000 άνεργους και 2,5 περίπου εκατομμύρια ψυχές, που ζουν σε κατάσταση φτώχειας. Μάλιστα, τόσοι είναι οι ξεκληρισμένοι από τον «εκσυγχρονισμό», τόσα είναι τα θύματα των κυβερνώντων, των λύκων που φορούν δοράν προβάτου για να εξαπατούν και να διαιωνίζουν την ανήθικη εξουσία τους.

Δεν είναι, όμως, οι κύριοι μόνον ανελέητοι άρπαγες των λαϊκών εισοδημάτων. Είναι σε αίσχιστο βαθμό και θρασείς, γι' αυτό και έρχονται τώρα αυτοί, οι ένοχοι, οι υπαίτιοι της φτώχειας τόσων και τόσων ατόμων, να εμφανιστούν ως προστάτες τους! Θα δημιουργήσουμε, λένε, δίκτυο προστασίας των αναξιοπαθών και αναγγέλλουν πομπωδώς παροχές δισεκατομμυρίων προς όσους οι ίδιοι έφεραν στα όρια της λιμοκτονίας. Αφού έκαψαν το Γιάννη δηλαδή, κατά τη λαϊκή παροιμία, τώρα θέλουν να τον αλείψουν μέλι για να τον ανακουφίσουν!

Αχ καημένε Γιάννη, καημένε λαέ, τέτοιοι δυστυχώς Ταρτούφοι βρίσκονται στην πλάτη σου. Αφού σε αφαίμαξαν για καλά και σε εξουθένωσαν πλήρως οι ανήθικοι έρχονται τώρα να σε εμπαίξουν κιόλας, παριστάνοντας τον ευεργέτη σου. Ναι, να σε εμπαίξουν. Γιατί ούτε παροχές πρόκειται να σου δώσουν, εκτός ίσως κάποιων επιδομάτων ελεημοσύνης, ούτε οποιαδήποτε ομπρέλα κοινωνικής προστασίας πρόκειται να σου ανοίξουν. Ξεχνάς, τάχα, πως αυτοί είναι που εξοβέλισαν κάθε υποτυπώδες μέτρο κοινωνικής μέριμνας που υπήρχε; Πώς, λοιπόν, αυτοί οι ίδιοι απέκτησαν ξαφνικά τέτοιες ευαισθησίες; Είναι δυνατόν; Οχι, φυσικά. Απλώς, έχουν στριμωχτεί από τη λαϊκή κατακραυγή εναντίον τους και από το μέτωπο της πάλης που μεγαλώνει διαρκώς και γι' αυτό αποφάσισαν να αμολήσουν τις πομφόλυγες περί κοινωνικής προστασίας κλπ. Να εξαπατήσουν θέλουν και να ανακόψουν έτσι, έστω και προσωρινά, τη διογκούμενη λαϊκή δυσφορία. Δε θα το κατορθώσουν, όμως. Αρκετά ενέπαιξαν ως τώρα τον κοσμάκη.

Απειρες φορές ως τώρα οι «εκσυγχρονιστές» δήλωσαν ότι θα δείξουν το «κοινωνικό» τους πρόσωπο, αλλά αντ' αυτού δείχνουν μονίμως τη φριχτή πραγματική τους όψη στο λαό. Την αντιλαϊκότητα, δηλαδή, που τους διακρίνει (μονόπλευρη λιτότητα, φορομπηχτική μανία, αφαίρεση κεκτημένων κλπ.), την αντιδημοκρατικότητά τους (ξύλο, συλλήψεις και δίκες εργατών, γεωργών ως και συνταξιούχων), την οίηση (περιφρόνηση κάθε «ταπεινής» τάξης που προβάλλει αιτήματα) και χίλια δυο άλλα κουσούρια.

Αλλωστε και τώρα, ενώ υποστηρίζουν πάλι ότι θα επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, προωθούν νέους μαύρους νόμους, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο που έχει ως σκοπό το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Περισσεύει, δηλαδή, το ψεύδος για άλλη μια φορά, αλλά ο λαός δεν πέφτει πλέον σε τέτοιες παγίδες. Και η απάντηση εκ μέρους του στη νέα προσπάθεια εξαπάτησής του θα είναι η «μετωπική» πάλη.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ