Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουν να «δέσουν» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπό τις έντονες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων, η δημοτική αρχή Χαλανδρίου απέσυρε το σχέδιο μνημονίου συνεργασίας με την «Αθήνα 2004» που είχε φέρει προς ψήφιση

Δέσμια των επιλογών τους θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και «Ανώνυμη Εταιρία Αθήνα 2004», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η μετατροπή των δήμων της Αττικής αποκλειστικά και μόνο σε «Ολυμπιακό»... όχημα, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά με γνώμονα τις ανάγκες της εταιρίας, είναι η βασική κατεύθυνση του λεγόμενου μνημονίου συνεργασίας, που μοίρασε πρόσφατα η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, σε εκπροσώπους 25 δήμων της Αττικής.

Κυκλοφοριακές αλλαγές που θα εξυπηρετούν τη διακίνηση από και προς τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με συνέπεια την επιβάρυνση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου των δήμων, αλλαγές στις χρήσεις γης, που στην ουσία θα σηματοδοτούν την τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων με πρόσχημα τις ανάγκες των Αγώνων, καθώς και μια σειρά άλλες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δήμοι, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους δήμους και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, για το μνημόνιο ήρθε από το Χαλάνδρι. Την περασμένη Πέμπτη η δημοτική αρχή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα προς συζήτηση και έγκριση. Υπό την έντονη όμως αντίδραση των συμβούλων της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι-Δύναμη Ενότητας» αλλά και συμβούλων άλλων παρατάξεων, η πλειοψηφία απέσυρε τελικά το μνημόνιο. Το θέμα θα το επαναφέρει σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να εγκριθεί και να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής του μνημονίου από το δήμο και την «Αθήνα 2004».

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Χαλάνδρι-Δύναμη Ενότητας», Γρηγόρης Γυφτόπουλος, μιλώντας στο «Ρ» για το μνημόνιο επισήμανε ότι «αν προχωρήσει θα σημάνει τεράστιους κινδύνους για την πόλη μας. Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την τύχη της πόλης μας στην πρόεδρο της "Αθήνα 2004"», πρόσθεσε αναφερόμενος στο άρθρο του μνημονίου που προβλέπει πως όποια θέματα δεν μπορούν να λυθούν από τη λεγόμενη Ομάδα Εργασίας (σ.σ. θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της «Αθήνα 2004» και των δήμων), θα τα λύνει η πρόεδρος της εταιρίας και ο δήμαρχος της πόλης. «Το μνημόνιο - συνέχισε ο Γρ. Γυφτόπουλος - προβλέπει κυκλοφοριακές και πολεοδομικές αλλαγές. Για παράδειγμα, θα μπορούν να αλλάξουν τις χρήσεις γης σε εκτάσεις προκειμένου να κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο!».

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Λούλα Καρατζά τόνισε στο «Ρ»: «Το μνημόνιο δεν εμπλέκει πουθενά στις αποφάσεις τα Δημοτικά Συμβούλια. Είναι υποτιμητικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δέχεται παρατηρήσεις και υποδείξεις από την "Αθήνα 2004", όπως αναφέρει το μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, οι δήμοι αναλαμβάνουν αρμοδιότητες όπως την "εξυγίανση" των δημοσίων χώρων. Κάτι που σημαίνει ότι θα παίξουν το ρόλο του χωροφύλακα που θα κυνηγά κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης και που θα πρέπει να εξαφανιστούν για να βελτιωθεί η αισθητική της πόλης». Η Λ. Καρατζά πρόσθεσε πως η υλοποίηση του μνημονίου θα σημάνει περισσότερα οικονομικά βάρη για τους δήμους και όχι οφέλη, αφού όλα όσα γίνουν θα πληρωθούν από τα ταμεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ