Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Λαϊκή αντίδραση και ρήξη ενάντια στις επιπτώσεις

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ΚΚΕ, σε ημερίδα του ΤΕΕ για τα Ολυμπιακά Εργα

«Η πορεία προετοιμασίας για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004, πρέπει να μετατραπεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, τους επιστήμονες και τους φορείς τους, τις διάφορες κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε πορεία πάλης και αντίδρασής τους, κατά της κερδοσκοπίας και της παραπέρα διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου, κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, κατά της οικοπεδοποίησης - τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής, της παραπέρα μείωσης του περιαστικού πράσινου. Πρέπει να γίνει λαϊκή αντίδραση και ρήξη με τη λογική των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποβλέπουν στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε Μητροπολιτικό Κέντρο παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου».

Αυτό τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κυριάκος Καρύδης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τα Ολυμπιακά Εργα, που οργάνωσαν από κοινού το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και η Διεθνής Ενωση Αρχιτεκτόνων. Ουσιαστικά, επρόκειτο για εκδήλωση που έγινε, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι μέχρι τώρα διαδικασίες για την εκτέλεση των Ολυμπιακών Εργων και να επιδιωχτεί η ευρύτερη συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική των απευθείας αναθέσεων, με την επίκληση των καθυστερήσεων, της καταστροφής του περιβάλλοντος, των οικονομικών υπερβάσεων, και της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις, που προωθούνται στο όνομα της νέας «μεγάλης ιδέας».

Το ΚΚΕ

Τη «σούπα» αυτή, όπως ήταν φυσικό, χάλασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ με την παρέμβασή του. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα αθλητικό γεγονός - τόνισε ο Κ. Καρύδης - που, όμως, η προετοιμασία και πραγματοποίησή του έχουν μακροπρόθεσμες και πολύπλευρες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις για το λαό, την πόλη, τη χώρα ολόκληρη. Με πρόσχημα και αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι:

  • Νομοθετείται η παράδοση μεγάλων ελεύθερων εκτάσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα για τη μεταολυμπιακή εμπορική αξιοποίησή τους.
  • Προγραμματίζονται κυκλοφοριακές παρεμβάσεις μαζικής κλίμακας στη λογική της εξυπηρέτησης του ΙΧ αυτοκινήτου και όχι των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Οργανισμοί, όπως ο ΟΕΚ, χάνουν τον κοινωνικό τους ρόλο και υποθηκεύονται πλήρως οι δυνατότητές τους, διά μέσου της εμπλοκής τους σε επιχειρηματικά σχέδια ιδιωτών ή με την παράδοσή τους στους ιδιώτες.
  • Μεθοδεύεται παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, μέσα από τις λεγόμενες "αναπλάσεις" περιοχών (Γκάζι, Κεραμεικός).

Ισχυρίζονται, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πέρα από τις αντιρρήσεις για την επιστημονικότητα των υπολογισμών, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι αυτές οι θέσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ανακύκλωση των ανέργων, βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής της διαχείρισης της ανεργίας στα πλαίσια της ΟΝΕ, με ταυτόχρονη μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης στην υπόλοιπη χώρα».

«Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με όλους εκείνους που κινητοποιούνται και διεκδικούν - τόνισε σε άλλο σημείο - στον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τομέα. Θεωρούμε ότι το μόνο όπλο απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είναι η ανάπτυξη της πάλης από το μαζικό λαϊκό κίνημα».

Ενδεικτικό της αίσθησης που προκάλεσε η ομιλία του εκπροσώπου του ΚΚΕ είναι το γεγονός ότι, αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνης, ο οποίος ουσιαστικά - και προκειμένου να μετριάσει τις εντυπώσεις - αναλώθηκε σε μία άγρια αντιΚΚΕ επίθεση.

Το κυβερνητικό έργο προασπίστηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλος, ο οποίος απερίφραστα δήλωσε ότι «οι παρεμβάσεις θα δώσουν νέα κατεύθυνση για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να επικρατήσει στο μέλλον και στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας, κατήγγειλε τις συμβάσεις που υπέγραψε ο «Αθήνα 2004» με τις SEMA (πληροφορική) και Ρομέρο (ραδιοτηλεοπτικά), «οι οποίες, όπως είπε, θα εκμεταλλευτούν τους Αγώνες χωρίς κανένα όφελος για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχιτεκτονικά αρχέτυπα (2010-04-11 00:00:00.0)
Αγωγές του ΤΕΕ για περιβαλλοντική ρύπανση (2004-04-27 00:00:00.0)
Στην αντεπίθεση ο Σγουρός (2001-12-14 00:00:00.0)
Η συμμετοχή στους αγώνες και η συσπείρωση θ' αλλάξουν τα πράγματα (2000-04-06 00:00:00.0)
Διάτρητος ο νέος διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Χωριό (2000-01-22 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή φορέων και ειδικών (1996-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ