Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
«Ξεπουλά» τον αγώνα για τους παιδικούς σταθμούς

Τα διαπιστευτήριά της στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης υπέβαλε η πλειοψηφία της Ενωσης, κόντρα στην ομόφωνη απόφαση των αιρετών του Λεκανοπεδίου

Με την παραδοχή πως το 2002 οι δήμοι που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς ενδεχομένως να μη λάβουν δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) επέλεξε να ξεπουλήσει τον αγώνα για πλήρη οικονομική κάλυψη της αρμοδιότητας, πριν καν ξεκινήσει.

Μια βδομάδα μετά την ομόφωνη απόφαση των αιρετών του Λεκανοπεδίου να μην αναλάβουν τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών από 1η του Απρίλη - όπως τους υποχρεώνει κυβερνητικός νόμος - εφόσον δεν καταγραφούν οι ανάγκες και δεν καλυφθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό το κόστος λειτουργίας και μισθοδοσίας, η πλειοψηφία της ΤΕΔΚΝΑ, χτες, αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Δηλαδή να αναλάβει τους παιδικούς σταθμούς με τα ψίχουλα που δίνει φέτος η κυβέρνηση - δηλαδή, 30 δισ. δραχμές πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 10 δισ. προέρχονται από θεσμοθετημένους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρους. Τυπικά, η ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε να παραπέμψει την τελική απόφαση σε εκ νέου γενική συνέλευση των δημάρχων και κοινοταρχών της Αττικής, αύριο Τετάρτη.

Ουσιαστικά, τα προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ, αλλά και ο Θ. Μπαρτσώκας του ΣΥΝ, επέλεξαν να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στην κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε με τη μέθοδο της διάσπασης των αιρετών να περάσει τα σχέδιά της. Ηδη από την επόμενη μέρα της απόφασης των αιρετών, την προηγούμενη βδομάδα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είχε επικοινωνία με δημάρχους της Αττικής για να τους υποσχεθεί τα χρήματα που χρειάζεται ο καθένας ξεχωριστά... Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, παραδέχτηκε χτες ότι το 2002 οι δήμοι μπορεί να μη λάβουν δραχμή για τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Θεώρησε δε ότι τα 30 δισ. δραχμές «είναι σε θετική κατεύθυνση», όταν στη γενική συνέλευση της προηγούμενης βδομάδας είχε παραδεχτεί ότι δεν αρκούν.

Τι άλλαξε λοιπόν για να θεωρηθούν «αρκετά» τα χρήματα αυτά; Γιατί ξέχασε η πλειοψηφία της ΤΕΔΚΝΑ το αίτημα τα χρήματα να καλύπτουν όχι μόνο τους υπάρχοντες σταθμούς, αλλά την αναβάθμισή τους (δηλαδή προσωπικό, κτιριακή υποδομή, σίτιση), αλλά και τη δημιουργία νέων; Θυμίζουμε ότι πανελλαδικά υπάρχουν 1.450 παιδικοί σταθμοί, ενώ απαιτείται η δημιουργία άλλων 6.500, αν θέλουμε αυτοί να ανταποκριθούν και στο ουσιαστικό έργο της προσχολικής αγωγής.

«Εχουμε ιστορική ευθύνη αν κάνουμε πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά η Β. Νικολαΐδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η ίδια στηλίτευσε το γεγονός ότι η συναίνεση στον κυβερνητικό νόμο σημαίνει σύμπλευση με την ΚΕΔΚΕ, «την οποία καταγγείλαμε που δέχτηκε χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις τη μεταφορά των παιδικών σταθμών στους δήμους». Τέλος, η Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε πως οι δήμοι δεν πρέπει να πάρουν την αρμοδιότητα με τους κυβερνητικούς όρους αλλά να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την άρνησή του στην ανάληψη της αρμοδιότητας υπό τους συγκεκριμένους όρους δήλωσε και ο Γ. Μυστακόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνιμος προσανατολισμός σε χαράτσια (2004-10-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δημάρχων (2003-12-18 00:00:00.0)
Τώρα, τι λένε; (2003-06-21 00:00:00.0)
Με το ζόρι η αρμοδιότητα στους δήμους (2001-03-30 00:00:00.0)
Δε δέχονται να διαχειριστούν την υποβάθμιση (2001-03-27 00:00:00.0)
Κίνημα διεκδίκησης των συνολικών οφειλών (1998-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ