Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Αναπάντητα ερωτήματα για τις κεραίες

Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της δημόσιας Υγείας από τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός κατοικημένων περιοχών, άφησε η σχετική ημερίδα που διοργάνωσε χτες το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών (ΥΜΕ) και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι αρμόδιοι επέμεναν να διαβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ομως, αυτά τα επίπεδα είναι ακόμα αντικείμενο συζήτησης των επιστημόνων διεθνώς. Επίσης, δεν απάντησαν πως οι εταιρίες στήνουν και λειτουργούν κεραίες, ενώ δεν έχουν τις αναγκαίες άδειες.

Ηταν προφανής η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της ΕΕΤΤ, να αναλωθούν σε μια επιστημολογικού τύπου ημερίδα με παραθέσεις αριθμών διατάξεων, θεσπισμένων ορίων ακτινοβολίας και αποτελεσμάτων ερευνών. Εκπρόσωποι του ΥΜΕ, της Επιτροπής, των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας, της εποπτεύουσας το αντικείμενο Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκαν εκτενώς στα όρια εκπομπής των κεραιών που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιχείρησαν να επικεντρώσουν την προσοχή του κοινού στο γεγονός ότι αυτά τα όρια το 2000 ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία από την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά, οι εκπρόσωποι του ΥΜΕ υποσχέθηκαν ότι θα θεσμοθετηθούν και περιοδικοί έλεγχοι στις πηγές ακτινοβολίας, για να διαπιστώνεται το επίπεδό της.

Παρευρισκόμενοι στην ημερίδα αντέδρασαν και θύμισαν την ελληνική πραγματικότητα. Κάτοικοι των Θρακομακεδόνων σημείωσαν την ύπαρξη κεραιών δίπλα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία και αναρωτήθηκαν, πώς στήνονται κεραίες χωρίς πρώτα αυτοψία του χώρου, από τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Ο δήμαρχος Δάφνης αναφέρθηκε σε ανάλογη περίπτωση στην περιοχή του, πρόσθεσε ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στήνουν νύχτα (!) κεραίες χωρίς την άδεια της πολεοδομίας, η οποία μάλιστα, παρά τις καταγγελίες, δεν τις ξηλώνει. Αν ο δήμος προσπαθήσει γι' αυτό, οι εταιρίες τον παραπέμπουν στα δικαστήρια. Πρόσθεσε ότι με το ισχύον πολύπλοκο νομικό σύστημα, τις εφέσεις κλπ., σύστημα που στηρίζει τα οικονομικά συμφέροντα των ολίγων, οι παράνομοι, ενώ δεν έχουν καν άδεια, απειλούν τις δημοτικές αρχές με διώξεις, αν κατεβάσουν τις κεραίες τους, πριν τελεσιδικήσει το δικαστήριο.

Στο ίδιο πνεύμα ο κοινοτάρχης Ηρακλειάς Κυκλάδων Πάρης Γαβαλάς, τόνισε ότι ΚΟΣΜΟΤΕ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ έστησαν- πάλι νύχτα - κεραίες, δίχως άδεια. «Αν τις ξηλώσω, θα με κλείσετε μέσα ή όχι;», ρώτησε, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Ο δήμαρχος Αχαρνών Παπανίκας, σημείωσε ότι στην περιοχή του η ΠΑΝΑΦΟΝ σήκωσε κεραία καμουφλάροντάς τη με διαφημιστικές πινακίδες. Σχετικά με τα όρια ασφαλείας της ΕΕ, αναρωτήθηκε ποιος διαβεβαιώνει ότι είναι τα σωστά. Επισήμανε ότι Αυστραλοί επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη τα ισχύοντα όρια να μειωθούν μέχρι και χίλιες φορές και ότι στην Ιταλία τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι μικρότερα συγκριτικά με τα ελληνικά.

Σε αυτό το ζήτημα, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνου απέφυγε να πάρει θέση. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Ποιος μας είπε ότι τα σημερινά όρια ακτινοβολίας δε θα αλλάξουν; Ποιος μας είπε ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα εταιριών; Γιατί υπάρχουν συμφέροντα». Συμπλήρωσε ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, αλλά δεν ξέρει αν αυτά τα όρια είναι σωστά και ασφαλή για την υγεία. Τόνισε ότι στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το ζήτημα, αν και είναι το μόνο αρμόδιο να κάνει τις σχετικές έρευνες.

Σημειωτέον πως και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Καραμπέτσος είπε πως στο μέλλον τα όρια ασφαλείας μπορεί να αλλάξουν, λίγο ή πολύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ