Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Βάζει νέα θηλιά στους δήμους

Οι δήμοι που δε θα ενημερώνουν έγκαιρα τα σχέδιά τους (με αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις) το υπουργείο Εσωτερικών, θα τιμωρούνται με μείωση της χρηματοδότησης έως 15%

Στον πλήρη έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας των δήμων και κοινοτήτων της χώρας προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμόρφωσή τους στις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες επιλογές της.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δήμοι υποχρεούνται, ανά τρίμηνο, να υποβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών, όλα τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό τους, τακτικό και έκτακτο, την οικονομική τους κατάσταση και διαχείριση, καθώς και παρόμοια στοιχεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όποιοι δήμοι αρνηθούν ή καθυστερήσουν να υποβάλλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, θα λαμβάνουν μειωμένη χρηματοδότηση κατά 5 έως 15%.

Στο σημείο αυτό, βρίσκονται και οι πραγματικές προθέσεις του υπουργείου, να «τιμωρήσει» δηλαδή όσους δήμους ασκούν διαφορετική πολιτική από αυτήν που η κυβέρνηση προωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), ώστε να τους εξαναγκάσει σε συμμόρφωση. Με δεδομένη την κυβερνητική προτροπή προς τους δήμους να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα και να μειώσουν τις δαπάνες τους, στο όνομα της ορθολογικής και αποτελεσματικής διοίκησης, η συγκεκριμένη επιλογή έρχεται να «κατοχυρώσει» τον έλεγχο και επαναφορά στο «σωστό δρόμο» όσων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιλέγουν να πράξουν διαφορετικά. Οπως, άλλωστε, έχει γίνει σαφές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων στην ΤΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση έως κατάργηση της πενιχρής χρηματοδότησης και αντίθετα προωθεί τη λειτουργία τους μέσα από ίδιους πόρους και ανταποδοτικότητα. Χαρακτηριστικά, η Β. Παπανδρέου είχε δηλώσει πως όσοι δήμοι έχουν τη δυνατότητα επιβολής φόρων σε διάφορες υπηρεσίες, θα λαμβάνουν λιγότερους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Μέσα από τη συγκέντρωση των στοιχείων, λοιπόν, των δήμων, η κυβέρνηση προσδοκά στην ευκολότερη διοχέτευση της πολιτικής της για λιγότερο κράτος και μέσα από την ΤΑ.

Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο, οι δήμοι υποχρεούνται να υποβάλλουν τα στοιχεία τους στις 30 Απρίλη, στις 31 Ιούλη, στις 31 Οκτώβρη, ενώ καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Γενάρη του επόμενου έτους. Τα στοιχεία αυτά θα στέλνονται και στο γενικό γραμματέα Περιφέρειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ