Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η κυριακάτικη αργία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οτι το ψέμα συγκαταλέγεται στα βασικά επικοινωνιακά όπλα της κυβέρνησης, το ξέρουν οι πάντες και αφορά σχεδόν όλους τους τομείς που η συγκυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκού χαρακτήρα μέτρα που παίρνει. Αυτό όμως που συμβαίνει με τις μεθοδεύσεις γύρω από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, φαίνεται να μην έχει προηγούμενο.

Το κύριο επιχείρημα, λοιπόν, που προβάλλει για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, είναι, άκουσον - άκουσον, η τόνωση της αγοραστικής κίνησης και η στήριξη του εισοδήματος που έχουν τα μικρά καταστήματα. Εκεί φτάσαμε. Να θεωρούμε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι η έλλειψη χρόνου εκ μέρους των καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν κάποια στιγμή μέσα στη βδομάδα για να κάνουν τα ψώνια τους και η μόνη λύση που τους απομένει είναι η Κυριακή.

Με δυο λόγια η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου, υποστηρίζει - και δείχνει ότι το υποστηρίζει στα σοβαρά - ότι ο κόσμος θέλει να ψωνίσει, θέλει να κάνει αγορές, θέλει να καλύψει τις υπαρκτές του ανάγκες, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το δικαίωμα, επειδή τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές.

Αλλά και από τη σκοπιά των καταστηματαρχών να το δει κανείς, και μάλιστα από τη σκοπιά των μικροκαταστηματαρχών, το μόνο που δε ζητάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου, είναι η αύξηση των ωρών λειτουργίας των μαγαζιών τους. Οπως, μάλιστα, εξηγούν σε περιόδους που περιμένουν πως και πως να κάνουν σεφτέ, μία ακόμα μέρα εργασίας σημαίνει επιπλέον σωματική κούραση και αντοχή, σημαίνει μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας. Γι' αυτό, άλλωστε, και σε πρόσφατη έρευνα το 90% των εμπόρων δήλωσε κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Αλλωστε, το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτό του ανταγωνισμού με τα μεγαθήρια που τους ξεκληρίζει, ιδιαίτερα μαζικά σε συνθήκες κρίσης.


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ