Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Στις πλάτες του λαού οι ανταγωνισμοί για τις τράπεζες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη σε συζήτηση στην Ολομέλεια για τις «κεφαλαιακές απαιτήσεις»

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τον Κανονισμό και την Οδηγία της ΕΕ για τις «Κεφαλαιακές απαιτήσεις και απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων», έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Είναι ψέμα ότι η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στην ΕΕ γίνεται για την "εξυγίανση" δήθεν του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για να μην πληρώνουν οι "φορολογούμενοι" - εργαζόμενοι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών. Παρουσιάζουν με τυμπανοκρουσίες τη μείωση δήθεν των "μπόνους" των διευθυντικών στελεχών του τραπεζικού τομέα, για να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν είναι βέβαια η δήθεν "ανεύθυνη συμπεριφορά" κάποιων τραπεζιτών, αλλά η υπερσυσσώρευση τεράστιων κεφαλαίων.

Τους ανελέητους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της ζημιάς απ' την κρίση εκφράζουν ο κανονισμός και η οδηγία που έρχονται για ψήφιση, ως πρώτο βήμα στους σχεδιασμούς της ΕΕ για τη συγκρότηση του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης. Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν και να συγκεντροποιήσουν ακόμη περισσότερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ΕΕ, η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, καθώς μόνο οι πολύ μεγάλες τράπεζες θα μπορούν να διαθέτουν τη νέα υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ οι μικρότερες θα είναι αντικείμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων, σχηματίζοντας λίγους, γιγάντιους χρηματιστικούς ομίλους, που με μεγαλύτερη επιθετικότητα θα εντείνουν την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού.

Τα βάρη της διάσωσης και της "εξυγίανσης" του τραπεζικού συστήματος, ΕΕ και κυβερνήσεις θα τα φορτώσουν πάλι στην πλάτη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με νέες μειώσεις μισθών, περικοπές κοινωνικών δαπανών, απολύσεις και νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Μονόδρομος για τους λαούς είναι να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, αποδέσμευση από την ΕΕ με Λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα κάνει τους εργαζόμενους ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλυδωνισμοί στο χρηματιστήριο, στα σκαριά νέες κρατικές παρεμβάσεις στήριξης των τραπεζών (2018-10-04 00:00:00.0)
Αβεβαιότητες και ανταγωνισμοί με φόντο τις «αναδυόμενες αγορές» (2014-02-05 00:00:00.0)
Με αφορμή τις εξελίξεις στις τράπεζες (2013-12-20 00:00:00.0)
Αντέχουν και στα σενάρια επιδείνωσης (2010-10-28 00:00:00.0)
Φρέσκος αέρας με νέα κεφάλαια (2009-06-19 00:00:00.0)
Εγγυήσεις στο τραπεζικό και μεγάλο κεφάλαιο (2008-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ