Σάββατο 14 Απρίλη 2001 - Κυριακή 15 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φωτεινή ελπίδα οι εξελίξεις στη Μολδαβία

Δηλώσεις του κομμουνιστή Προέδρου της Μολδαβίας και της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών

(Της απεσταλμένης μας ΒΑΣΩΣ ΝΙΕΡΗ)

Απόλυτα επιτυχής χαρακτηρίζεται ήδη η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Μολδαβία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ιστορικά μνημεία αλλά και βιομηχανικές μονάδες καθώς και να κάνει ιδιαίτερα χρήσιμες συναντήσεις με ανώτατους κρατικούς και κομματικούς παράγοντες. Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΔΜ, Βλαντιμίρ Βορόνιν. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Μολδαβίας μάς δήλωσε:

«Δεν είναι η πρώτη αλλά η τρίτη φορά που συναντιόμαστε με τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαίρομαι που η τρίτη συνάντηση γίνεται στη Μολδαβία. Και ήταν μια συνάντηση όπως πρέπει να είναι ανάμεσα σε κομμουνιστές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει το κόμμα του από δω και πέρα, τόνισε: «Πιστεύω ότι όλοι οι λαοί του κόσμου ζητούν μια καλύτερη ζωή. Ολη η δική μας ευφορία, που προήλθε από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, έχει παραμεριστεί και τώρα κυριαρχεί η υπευθυνότητα για τη δικαίωση της προσμονής του κόσμου και των όσων προσδοκούν από τους κομμουνιστές».

Σχετικά με την κατάσταση της χώρας, δέκα χρόνια μετά τις ανατροπές, τόνισε πως είναι πολύ δύσκολη και ότι η χώρα βρίσκεται σε κοινωνική και οικονομική κρίση, τέτοια που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη και του λαού και της χώρας. Συμπλήρωσε δε πως είναι πρωταρχικό καθήκον των κομμουνιστών να βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση.

Σ' αυτό το σημείο η Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του ΚΚΕ απέναντι στις εξελίξεις στη Μολδαβία και σημείωσε: «Εχουμε ευθύνη οι κομμουνιστές όλων των χωρών και όλοι οι προοδευτικοί λαοί να στηρίξουμε κατ' αρχήν ηθικά την προσπάθεια που γίνεται για να ξεπεραστεί η κρίση του μολδαβικού λαού».

Αμέσως μετά ο Βλαντιμίρ Βορόνιν σε ερώτηση που του έγινε για το συνέδριο του κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, το οποίο γίνεται την ερχόμενη βδομάδα, ανέφερε ότι το κύριο είναι να δούμε τι πρέπει να κάνει τώρα το κόμμα και τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στις νέες συνθήκες.

Η Αλέκα Παπαρήγα συμπλήρωσε πως η νίκη των κομμουνιστών στη Μολδαβία είναι ένα δίδαγμα και δείχνει ότι η ήττα δεν ήταν για πάντα, πως οι λαοί ξανασκέφτονται πιο ώριμα. Χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Μολδαβία φωτεινή ελπίδα και συμπλήρωσε πως εμείς σκοπεύουμε να τη διαδώσουμε και μαζί της την αλήθεια πως όταν ένας λαός θέλει μπορεί. Και κατέληξε πως ο λαός της Μολδαβίας πρέπει να σταθεί πρωτεργάτης στην ανοικοδόμηση της χώρας, να επαγρυπνά και να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση.

Τέλος, ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, αφού εξήρε την προσπάθεια του ΚΚΕ για συσπείρωση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, έστειλε χαιρετισμούς στους Ελληνες εργαζόμενους και κομμουνιστές και ευχήθηκε ό,τι το καλύτερο στον αγώνα για να επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ