Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδεύει προς τη Βουλή ο «τρομονόμος»

Εγκρίνουν και επαυξάνουν οι Αμερικάνοι!

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει σήμερα ο «τρομονόμος». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει σήμερα το τρομονομοθέτημά του στη Βουλή.

Αν και υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις από νομικούς επιστήμονες, δικηγορικούς συλλόγους, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς το τελικό κείμενο του «τρομονόμου» θα κατατεθεί, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και δεν επέρχονται μεταβολές στο «πνεύμα» και στις κατευθυντήριες γραμμές αυτού του νομοθετήματος, το οποίο έχει έντονα τη σφραγίδα των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων συνεταίρων μας.

Στο τελικό κείμενο θα υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές που θα αφορούν... «εγγυήσεις» στην εξέταση του DNA, απαγόρευση παρακολούθησης σε σπίτια, επαναδιατύπωση του όρου οργανωμένου εγκλήματος και επανεξετάζεται η δυνατότητα διείσδυσης αστυνομικών προβοκατόρων σε «εγκληματικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες προστέθηκε και μια διάταξη σχετικά με υποθέσεις καταπολέμησης ναρκωτικών, σύμφωνα με την οποία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η προκαταρκτική εξέταση και ανάκριση θα γίνεται υπό την εποπτεία εισαγγελέα εφετών, προκειμένου να υπάρχουν αυξημένες εγγυήσεις.

Ωστόσο, η ουσία του τρομονόμου είναι ότι βάζει στο εδώλιο του κατηγορούμενοι ανθρώπους που αγωνίζονται για κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες και αμφισβητούν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Επιβραβεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναγνωρίζει τις... φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα της τρομονομοθεσίας. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, αναφερόμενη στη χώρα μας, κάνει λόγο για «μερικά ουσιαστικά βήματα». Κι αυτή η αναφορά γίνεται παρά την εκτίμηση που περιλαμβάνει ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία στην πάταξη της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζεται ως «αξιοσημείωτο παράδειγμα» πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας γι' αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, δίνεται έμφαση και στην υπογραφή του μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα μας, καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υπηρεσιών των τριών χωρών.

Φαίνεται ότι οι πέραν του Ατλαντικού προστάτες μας, ζητούν τα πάντα. Παρά ότι ότι τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν «καπελώσει» τις αντίστοιχες ελληνικές, παρά το ότι οι βρετανικές υπηρεσίες εδώ κι ένα χρόνο διεξάγουν τις δικές τους έρευνες με τη βοήθεια των ντόπιων υπηρεσιών που τις έχουν μεταβάλλει σε... οικιακές βοηθούς, η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει για το παραπέρα «βάθεμα» της συνεργασίας... Και η ελληνική κυβέρνηση αποδείχνει ότι το δέχεται.

Η έκθεση αναφέρεται στο θέμα της προώθησης της τρομονομοθεσίας στη Βουλή. Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα μετά τη δολοφονία του Σ. Σόντερς, αλλά επαναλαμβάνει ότι δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη μέλους της «17Ν» τα τελευταία 26 χρόνια. Περιέχει θετικά σχόλια για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ενάντια στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και αναφορές στη δημόσια κατάδικη της δολοφονίας του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Επίσης γίνεται αναφορά στο μνημόσυνο που τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για όλα τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ελλάδα και περιέχει επισημάνσεις στη σύλληψη του Α. Λεσπέρογλου και στις επιθέσεις των οργανώσεων «Επαναστατικοί Πυρήνες», «Μαύρο Αστέρι» και «Αναρχική Φράξια».

Τέλος, με ανακοίνωσή της η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για στοιχεία της ταυτότητας, αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση από την Αστυνομία του σκίτσου ή της φωτογραφίας καταζητούμενων ατόμων δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη προς το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, αρκεί, βεβαίως η δημοσιοποίηση αυτή να υπηρετεί τους σκοπούς της αντεγκληματικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ