Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντιδράσεις αλλά και «ικανοποίηση για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 24ωρη επίσκεψη του πάπα στην Αθήνα, ο οποίος έρχεται την Παρασκευή 4 του Μάη το μεσημέρι. Πρόκειται για μια επίσκεψη, η πρώτη τουλάχιστον από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς, παρόλο που δεν τον προσκάλεσε - ο πάπας έρχεται ως αρχηγός κράτους κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας - είναι υποχρεωμένη να τον υποδεχτεί αλλά και ταυτόχρονα να πάρει τις αποστάσεις της από αυτόν και να μετριάσει τις αντιδράσεις των φανατικών ορθοδόξων. Αυτή η ισορροπία αναμένεται να εκφραστεί μέσα από το κείμενο-προσφώνηση, με το οποίο θα «υποδεχτεί» ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον πάπα Ιωάννη-Παύλο Β΄ στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο την Παρασκευή.

Πρόκειται, σύμφωνα με κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος, για ένα «σκληρό» κείμενο, το οποίο ο αρχιεπίσκοπος έχει ήδη ετοιμάσει και μέσα απ' αυτό θέτει τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Οπως εξάλλου αναμένεται, ο πάπας θα ζητήσει συγνώμη για τα προβλήματα που το Βατικανό προκάλεσε στην Ελλάδα. Επίσης, θα υπάρξει κοινή δήλωση των δύο θρησκευτικών ηγετών, πάπα Ρώμης και αρχιεπισκόπου Αθηνών, η οποία θα διαβαστεί κατά την εκδήλωση στον Αρειο Πάγο, όπου, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», θα καταδικάζεται «κάθε προσφυγή στη βία, στον προσηλυτισμό και το φανατισμό στο όνομα των θρησκειών». Ακόμα, δε, θα επισημαίνεται ότι «σήμερα η οικονομική και τεχνική ανάπτυξη δεν είναι κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας αλλά ανήκει σε ένα μικρό κομμάτι της». Επίσης, θα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και θα εύχονται τη διεύρυνσή του, με έμφαση όμως στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.

Πονοκέφαλο όμως έχει προκαλέσει η επίσκεψη του πάπα και στην Αστυνομία, που έχει ξεκινήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση για την προστασία του πάπα και της ακολουθίας του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, την Παρασκευή, μέρα άφιξης του πάπα στην Αθήνα, θα διατεθούν περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί, οι οποίοι θα επιτηρούν τη διαδρομή που θα ακολουθήσει από το αεροδρόμιο των Σπάτων έως το Προεδρικό Μέγαρο και την Αρχιεπισκοπή. Το Σάββατο 5 του Μάη, μέρα αναχώρησης του πάπα, θα διατεθούν άλλοι 2.500 αστυνομικοί, ο κύριος όγκος των οποίων θα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου θα τελεστεί η λειτουργία.

Εισαγγελική εγρήγορση

Δύο εισαγγελείς Εφετών θα είναι σε επιφυλακή τις μέρες της επίσκεψης του πάπα Ιωάννη- Παύλου Β΄ στην Αθήνα, προκειμένου να εποπτεύουν τα μέτρα τάξης, τα οποία θα ληφθούν από την Αστυνομία, και να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση πρόκλησης τυχόν επεισοδίων από μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων. Σχετική παραγγελία απηύθυνε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Λ. Καράμπελας, προς τους εισαγγελείς Ιω. Γαβρίλη και Αθ. Καφίρη, ενόψει των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν αποφασιστεί από το λεγόμενο Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας (ΕΛΚΙΣ) και τους συνοδοιπόρους του.

Στην παραγγελία του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ζητεί από τους υφισταμένους του να αναλάβουν εποπτικό ρόλο κατά την επίσκεψη του πάπα και, ειδικότερα, να επιτηρούν τα μέτρα τάξης και να επιλαμβάνονται οιουδήποτε ζητήματος το οποίο θα δημιουργούσε προσκόμματα στην ομαλή υποδοχή και το πρόγραμμα του ποντίφικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ