Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μόνιμος κοινωνικός διάλογος»!

Τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί να ανοίξει «διαύλους επικοινωνίας» με τη λαϊκή δυσαρέσκεια με ασύστολη δημαγωγία. Το στίγμα το έδωσε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, τάχθηκε υπέρ της «θεσμοθέτησης ενός μόνιμου κοινωνικού διαλόγου με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων», βάζοντας έτσι ξεκάθαρα πλάτες στην προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει, με κάθε τρόπο, τους εργαζόμενους στο μαντρί του διαλόγου - απάτη. Ταυτόχρονα προσδιόρισε ότι οι «λύσεις» που θα δοθούν «απαιτούν κοινή προσπάθεια και συμβολή», αφήνοντας έτσι να διαφανεί ότι μεθοδεύονται λύσεις σε βάρος των εργαζομένων. Γενικότερα, εμφάνισε ως κύρια αιτία, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τη συνολική κρίση της κοινωνίας, τη «συντηρητική, διαχειριστική πολιτική» της κυβέρνησης. Παράλληλα, άδραξε την ευκαιρία για να δείξει ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει «κοινωνική ευαισθησία», τουλάχιστον περισσότερη απ' ό,τι η ηγεσία της ΝΔ, προβάλλοντας ότι η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης στην πράξη «παράγει» κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, περισσότερη ανεργία, νέους κοινωνικούς αποκλεισμούς και μονομερή αμφισβήτηση δικαιωμάτων! Στο ίδιο μήκος κύματος επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, χωρίς βέβαια να προσδιορίζει ποια είναι αυτά.

Στη Ρηγίλλης, όμως, υπάρχει προβληματισμός γιατί η κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτική τακτική της στο Ασφαλιστικό δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού στους εργαζόμενους έχει περάσει ότι όχι μόνο δεν κάνει «καμία αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση και δε διαφοροποιείται στην ουσία από τα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά είναι αντίθετη με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Από την άλλη, πιέζεται «άνωθεν» να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά την κυβέρνηση και τα συμφέροντα του συστήματος, παρουσιάζοντας «πιο συγκεκριμένες» προτάσεις για το Ασφαλιστικό, πριν το κάνει η κυβέρνηση. Η ηγεσία της ΝΔ προετοιμάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτήσει επιτροπή που επεξεργάζεται συγκεκριμένες θέσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τις παρουσιάσει πριν από τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Από την άλλη, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή παρατηρούν τις εσωκομματικές διεργασίες και ανακατατάξεις στο κυβερνών κόμμα επιχειρώντας να διαβλέψουν την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα. Εκτιμούν, πάντως, ότι δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του Κ. Σημίτη μέχρι τις επόμενες εκλογές, αν και δεν το αποκλείουν εντελώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ