Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης
  • Η συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη πυροδότησε νέα σενάρια, αλλά και εντάσεις
  • Σήμερα η ΚΟ και αύριο το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, θα πιστοποιήσει ότι η περιδίνηση της κυβέρνησης θα είναι διαρκείας, μετά την κρίση που ξέσπασε στο κόμμα, με αφορμή το Ασφαλιστικό. Αύριο, δε, συνέρχεται το ΕΓ του κόμματος, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει θέση στο αίτημα των 63 μελών της ΚΕ για άμεση σύγκληση του οργάνου μαζί με τα μέλη της ΚΟ, όπου ζητούν να τεθεί το Ασφαλιστικό.

«Κοινωνική» η συνεύρεση των Δολιανών...

Στο μεταξύ, το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, οδηγούν τον Κ. Σημίτη σε σπασμωδικές κινήσεις που εντείνουν τους τριγμούς.

Ως τέτοια σπασμωδική ενέργεια εκτιμάται πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί την Κυριακή στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κ. Λαλιώτη, στα Δολιανά Αρκαδίας, όπου παρουσία του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου, αλλά και του στελέχους της εφημερίδας «Το Βήμα» Γ. Πρετεντέρη, φέρεται να «έχρισε» τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ συντονιστή της κυβερνητικής και κομματικής προπαγάνδας.

Η συνεύρεση και τα σχετικά με αυτήν δημοσιεύματα περί «αναβάθμισης» Λαλιώτη, ανάγκασαν χτες τον Κ. Λαλιώτη να προβεί σε προσπάθεια, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ο τελευταίος, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» και για «εφεύρεση ρόλων» εκ μέρους δημοσιογράφων και ΜΜΕ που δεν τον αφορούν. Αντίθετα, κατά τον υπουργό, «είναι μεγάλη αστοχία και μεγάλο λάθος» να δίνεται πολιτική προέκταση «σε κάθε φιλική, κοινωνική και ανθρώπινη συνάντηση του πρωθυπουργού».

Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης δεν παρέλειπαν χτες να σημειώνουν ότι «υποβολέας όλων αυτών των σεναρίων που αποδοκίμασε στην ανακοίνωσή του ήταν ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης»... Ας σημειωθεί, δε, ότι και για την προηγούμενη «κοινωνική συνάντηση» του πρωθυπουργού, στο σπίτι του Χ. Πρωτόπαππα, είχε ξεσπάσει εσωκομματικός σάλος...

Ψάχνουν χρόνο...

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια των πρωθυπουργικών αντιδράσεων, για να εξέλθει η κυβέρνηση από την κρίση, εκτιμώνται ως περιορισμένα. Παρά τις εισηγήσεις που δέχεται ο Κ. Σημίτης για ανασχηματισμό, οι διαψεύσεις εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου συνεχίζονται, όμως το σίγουρο είναι πως αυτή την περίοδο για τον πρωθυπουργό περισσότερο κι από το «δε θέλει», ισχύει ότι «δεν μπορεί» να κάνει ανασχηματισμό, φοβούμενος τα προβλήματα που θα επακολουθήσουν.

Στο ερώτημα ποιες είναι αυτές οι περίφημες «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός, συνομιλητές του απαντούν ότι όπως έχει η κατάσταση «δε μαζεύεται» και το μόνο που απομένει είναι το «γιατρικό του χρόνου»... Στην προσπάθεια, δε, να κερδηθεί χρόνος δεν αποκλείεται να μετατεθεί η αποστολή της περίφημης «επίσημης πρόσκλησης» Γιαννίτση στα συνδικάτα. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει για κάποιο διάστημα το Ασφαλιστικό.

«Μαχαιρώματα» και παραγοντισμοί

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ήδη στο ΠΑΣΟΚ διεξάγεται ένας «πόλεμος συντροφικών μαχαιρωμάτων», ενώ ταυτόχρονα κάθε πρωτοκλασάτος - μπροστά και στην προσωπική ήττα που υπέστη ο κ. Σημίτης - επιχειρεί να δηλώσει «παρών», ενόψει της «επόμενης μέρας» στο ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν αυτή υπάρξει.

Ετσι εκτός από τις υπόγειες βολές της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» (σ.σ: μέλη της οποίας σχολίαζαν με επικριτική διάθεση το γεγονός ότι στα Δολιανά βρέθηκαν μαζί άνθρωποι που έχουν στενούς δεσμούς με τον μεγαλοεκδότη Χ. Λαμπράκη, ενώ επιτίθενται με σφοδρότητα εναντίον των Παπαντωνίου - Γιαννίτση), τις τελευταίες μέρες όλα τα στελέχη «πρώτης γραμμής» προσπαθούν αφενός να «διασωθούν» από το στραπάτσο στο Ασφαλιστικό, αφετέρου να καλλιεργήσουν το κλίμα των προσωπικών τους φιλοδοξιών.

Χαρακτηριστικές των τελευταίων ημερών είναι δηλώσεις και συνεντεύξεις όπως της Β. Παπανδρέου (μίλησε για «μεγάλες ευθύνες αφού για αρκετό χρόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε με θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία»), του Θ. Πάγκαλου (επέσεισε τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να πέσει κάτω από το 20% και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας του κόμματος), του Α.Τσοχατζόπουλου (που δήλωσε «κάναμε λάθος» στο Ασφαλιστικό), αλλά και του Κ. Σκανδαλίδη (δήλωσε ότι «αν δεν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης, τότε οριστικά δεν αποφεύγουμε την ήττα»).

Τέλος, αυτό το κλίμα επικρατεί και στο στενό πυρήνα των «εκσυγχρονιστών». Αλλωστε, το γεγονός ότι πολλοί θέλουν να ερμηνεύσουν την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ ως απότοκο όχι του πολιτικού, αλλά του... «επικοινωνιακού προβλήματος» της κυβέρνησης (σ.σ: εξήγηση που πλήττει ευθέως τον Δ. Ρέππα), προκαλεί από τους θιγόμενους αντιδράσεις του τύπου «τόσο ξέρουν, τόσο καταλαβαίνουν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ