Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Ο λαός θα τον καταργήσει στην πράξη

Από την περασμένη Πέμπτη, μέρα που ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του αμερικανόπνευστου «τρομονόμου» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, εν δυνάμει όλοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία. Αρκεί να βρεθεί «τυχαία» η τρίχα από τα μαλλιά κάποιου στον τόπο ενός εγκλήματος, να ακολουθήσει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, ανώνυμες καταθέσεις και μαρτυρίες και ο «ενοχλητικός» πολίτης θα βρεθεί στο εδώλιο ενός δικαστηρίου, στη σύνθεση του οποίου δε θα υπάρχουν ένορκοι.

Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να δήλωσε στη Βουλή ότι δε θεωρεί το νόμο «καθόλου σκληρό», αλλά με βάση τις διατάξεις του το σενάριο, που περιγράφηκε παραπάνω και το οποίο μπορεί να εκπονήσει οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία κατά οποιουδήποτε πολίτη, είναι ρεαλιστικό και είναι φανερό εναντίον ποιων θα στραφεί.

Θα στραφεί κατά όσων - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με τη μία ή την άλλη μορφή - αγωνίζονται ενάντια στη σημερινή κατάσταση και δεν πείθει κανέναν ο ισχυρισμός ότι η ψήφισή του έγινε για να αντιμετωπιστεί το «οργανωμένο έγκλημα». Αλλωστε, και η πρόσφατη ιστορική εμπειρία της χώρας μας είναι αρκούντως διδακτική: Ο νόμος, π.χ., για τη ζωοκλοπή, που προέβλεπε την ποινή της εκτόπισης, χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον εκτοπισμό πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, ενώ και ο νόμος 509 για την εσχάτη προδοσία χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε βάρος των κομμουνιστών αλλά και άλλων δημοκρατών, ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας.

Το ΚΚΕ αντιπάλεψε σκληρά τον «τρομονόμο» και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και καταγγελίας οι βουλευτές του αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Βουλής την πρώτη μέρα συζήτησής του.

Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στην ομιλία της - πριν την αποχώρηση - η επικινδυνότητα του «τρομονόμου» φαίνεται και από το ότι εισάγει δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολιτική δράση, η οποία αναγκάζεται πολλές φορές να απαντήσει στην κρατική βία. Το πρόβλημα, επισήμανε, είναι ότι με τον «τρομονόμο» συγχέονται σκόπιμα οι πορείες, οι καταλήψεις, οι συγκεντρώσεις και άλλες μορφές με το οργανωμένο έγκλημα. Ετσι, για παράδειγμα, μία κατάληψη ή ένα κλείσιμο ενός δρόμου ή ενός εργοστασίου μπορεί να έχει οικονομικές συνέπειες για κάποιους συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα για οικονομικούς στόχους ή έγκλημα που έχει οικονομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα όσοι οργάνωσαν αυτές τις εκδηλώσεις να εμπίπτουν στις διατάξεις του «τρομονόμου» και να διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στη Βουλή ότι είναι θετικό για τη δημοκρατία το ότι ο αμερικανικής έμπνευσης «τρομονόμος» ψηφίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Τα παραπάνω, όμως, τα είπε τη στιγμή που ο «τρομονόμος» ψηφίστηκε επί της αρχής του με παρόντες στην αίθουσα μόλις οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα είπε όταν μόλις ένας (!), από όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για το νομοσχέδιο, υπερασπίστηκε το αμερικανόπνευστο τερατούργημα. Οι υπόλοιποι που μίλησαν ή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ή εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις. Και με απόψεις όπως «δεν αισθάνομαι περήφανος που η παράταξή μου φέρνει τέτοιο νόμο», «οι Αμερικάνοι ζητάνε συλλήψεις χωρίς να νοιάζονται εάν θα παραπεμφθούν αθώοι», «η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια υπό τον έλεγχο της CIA και του FBI». Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ήταν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης δήλωσε ότι αίρει για τον «τρομονόμο» την ψήφο εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση. Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ όχι μόνο εξέφρασαν τη συμφωνία τους στον «τρομονόμο» αλλά δεν έχαναν την ευκαιρία να ζητούν τη θέσπιση ακόμα πιο αυστηρών διατάξεων, όπως, για παράδειγμα, η παρακολούθηση ενός υπόπτου ακόμα και μέσα στο σπίτι του.

Τελικά όμως δεν κατέστη δυνατόν στην ψήφιση του «τρομονόμου» να τεθεί ο κάθε βουλευτής μπροστά στις ευθύνες του και να τοποθετηθεί προσωπικά με την ψήφο του. Κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο εάν προκαλούνταν η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, κάτι που χρειάζεται αίτηση από 15 βουλευτές. Ομως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ δε συμφώνησε με την πρόταση του ΚΚΕ (έχει 11 βουλευτές) για πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και έτσι δεν καταγράφηκε, έστω για την ιστορία και όσα αντιδημοκρατικά ακολουθήσουν, η ψήφος ενός εκάστου βουλευτή.

Από την άλλη πλευρά το συλλαλητήριο της Τετάρτης, οι άλλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν μέσα στη βδομάδα, είναι έκφραση των διαθέσεων του ελληνικού λαού να μην επιτρέψει τη φαλκίδευση των λαϊκών ελευθεριών, την καταστολή των κοινωνικών αγώνων και της πολιτικής δράσης. Αλλωστε, η συσπείρωση ενάντια στο έκτρωμα από παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικάτων, μαζικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, δείχνει την αποφασιστικότητα ενός πλατιού φάσματος της ελληνικής κοινωνίας να αντισταθεί στον ασφυκτικό κλοιό του κατεστημένου, που προετοιμάζει όλες τις προϋποθέσεις αντιδημοκρατικής εκτροπής, αν δεν τις έβαλε κιόλας στην πράξη, αφού ο «τρομονόμος» είναι πλέον θεσμός του κράτους. Ο πόλεμος που ξεκίνησε σ' αυτό το μέτωπο η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, με εμπροσθοφυλακή την κυβέρνηση και τη ΝΔ, πόλεμος εμπνευσμένος από την ευρωατλαντική τάξη πραγμάτων, συνεχίζεται. Επιτροπές αγώνα συνεχίζουν να συγκροτούνται και το μέτωπο θα δυναμώνει και θα πλαταίνει συνεχώς. Απόδειξη αυτού είναι ότι και μετά την ψήφιση του νόμου, διάφοροι παράγοντες της δημόσιας ζωής συνεχίζουν να αντιδρούν, όπως διαπιστώνεται από τις δηλώσεις τους που φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Αυτό που έγινε στη Βουλή δεν πρέπει να θεωρείται τελειωμένο. Στο λαϊκό κίνημα, στους δρόμους του κοινωνικοπολιτικού αγώνα περνάει πλέον η πάλη για την ανατροπή στην πράξη του αμερικανόπνευστου «τρομονόμου». Το μέτωπο του λαού μπορεί να τον καταργήσει στην πράξη. Οπως έγινε πάμπολλες φορές μέχρι σήμερα.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ