Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ...

(Οι μεθοδεύσεις κι οι παραγραφές)

ΕΙΝΑΙ πρόκληση αναμφίβολα η εφοπλιστική φιέστα που στήθηκε στη Χίο και που, καθώς διαβάζουμε, έχει τάχατες θέμα της την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Μ' όλα τους τα δίκια, τα ναυτεργατικά σωματεία Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με την ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τον εμπαιγμό και την πρόκληση.

ΚΑΙ τα λένε απλά και σταράτα, χωρίς περικοκλάδες και μισόλογα: Ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ΥΕΝ, καθώς και οι εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας με τους εφοπλιστές έχουν πολιτικές ευθύνες και είναι ηθικοί αυτουργοί για τραγικά ναυτικά εγκλήματα, που παρέσυραν στον υγρό τάφο χιλιάδες ναυτεργάτες...

ΚΑΙ συνανθρώπους μας σε αποδεδειγμένα σαπιοκάραβα - πλωτά φέρετρα, τώρα, μεταξύ τους οργανώνουν διάφορες φιέστες. Κι είναι καθαρός, ολοφάνερος ο στόχος πως θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη...

ΑΛΛΑ να σημειώσουμε - είναι σωστό - τους οργανωτές αυτής της φιέστας που 'χει πάρει πάνω της την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλειά της στη θάλασσα... Είναι το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, είναι ο κ. Γ. Λύρας, πρόεδρος των εφοπλιστών, δεν μπορούσε να λείπει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Χρ. Παπουτσής.

ΣΤΙΣ οργανωτικές παρουσίες της εφοπλιστικής φιέστας πολλά λιμενικά κι εφοπλιστικά στελέχη, καθώς επίσης κι ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ... Μπορούσε να ξεχαστεί; Είναι το απαραίτητο «κερασάκι» και αξιοποιείται πάντα καταλλήλως ως άλλοθι για τη δήθεν εκπροσώπηση των ναυτεργατών. Ολοι αυτοί, λοιπόν, θα ασχοληθούν με την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, με την ασφάλεια της ναυτοσύνης, του μεγάλου κόσμου που δουλεύει στη θάλασσα και πάνω σ' αυτήν παλεύει για το ψωμί του.

ΑΛΛΑ πριν καλά - καλά ανοίξει στη Χίο η αυλαία της «φιέστας», εδώ, στην αίθουσα του Εφετείου του Πειραιά, οι συγγενείς των 24 νεκρών ναυτικών του σαπιοκάραβου «Αϊρον Αντώνης» που βρίσκονται στα τάρταρα του Ατλαντικού (από τις 3 Σεπτέμβρη 1994) άκουγαν έκπληκτοι, δίχως μιλιά, τον πρόεδρο του Εφετείου κ. Κ. Πανούση να ανακοινώνει ότι - παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέα κ. Δημητρίου - το δικαστήριο αποδέχτηκε την ένσταση των δικηγόρων του εφοπλιστή Αντώνη Ηλιόπουλου (διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ πως αποτελούν την ελίτ των δικηγόρων του ΠΑΣΟΚ) για εσφαλμένη κλήτευση (!) με συνέπεια να «παύσει οριστικά και αμετάκλητα» η δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή!!

ΑΣΠΙΛΟΣ, λοιπόν, και αμόλυντος ο κύριος Ηλιόπουλος, με παραγραμμένες βαρύτατες κατηγορίες, για τις οποίες, πρωτόδικα, τον περασμένο Φλεβάρη, είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια για τον άδικο χαμό των 24 ναυτικών του «Αϊρον Αντώνης» στον Ατλαντικό.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ με τον ισχυρισμό πως δεν είχε επιδοθεί εμπρόθεσμα το κλητήριο θέσπισμα είχε απορριφθεί στην πρώτη δίκη, γιατί, όπως κρίθηκε με τη σχετική απόφαση, στηριζόταν σε αβάσιμα επιχειρήματα. Υστερα από 5 μήνες, η απόφαση τα αναποδογυρίζει όλα... Κι έχουμε να βγαίνει λάδι ο εφοπλιστής για το φοβερό έγκλημα να πνίξει με το σαπιοκάραβό του τους 24 ναυτικούς...

ΑΛΛΑ οι ναυτεργάτες την ίδια μέρα, μαζί με την προκλητική, βάναυση προσβολή των νεκρών του «Αϊρον Αντώνης», στη διπλανή αίθουσα κάθονταν στο σκαμνί. Δικαζόταν για συκοφαντική δυσφήμιση ο Σπύρος Κοκόλης, μέλος της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, επειδή ναυτολογημένος Α` μηχανικός στο σαπιοκάραβο «Αγιος Παντελεήμων» κατάγγειλε την άθλια κατάσταση που επικρατούσε πάνω στο πλοίο, που τελικά βούλιαξε το Δεκέμβρη του 1998 ανοιχτά της Σικελίας, με αποτέλεσμα να πνιγούν εννιά ναυτεργάτες. Η δίκη αυτή με αίτημα των πλοιοκτητών αναβλήθηκε.

ΤΑ σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στην ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την προκλητική απόφαση του Εφετείου Πειραιά, καθώς και τις μεθοδεύσεις, που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην ακύρωση της πενταετούς φυλάκισης που είχε επιβληθεί στον εφοπλιστή Αντ. Ηλιόπουλο... γιατί, τάχατες, έτσι ισχυρίζονται, δεν είχε επιδοθεί εμπρόθεσμα το κλητήριο θέσπισμα...

ΕΙΝΑΙ, όμως, τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, των υπουργείων Εμπορικού Ναυτικού και Δικαιοσύνης, που, ουσιαστικά, αντί να προβούν στις ενέργειες που πρέπει, για να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τα ναυτικά εγκλήματα, ουσιαστικά, τους αφήνουν ασύδοτους ν' αλωνίζουν. Και να πνίγουν ναυτεργάτες και κοσμάκη.

ΑΦΗΝΟΥΝ να παραγράφονται τα φοβερά εγκλήματά τους και κυνηγάνε άγρια και με χαλκευμένες κατηγορίες καταδικάζουν τους συνδικαλιστές, που μπαίνουν μπροστά κι αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τους ναυτεργάτες. Δοκιμή προκαταρκτική του «τρομονόμου», του τερατουργήματος, που τελικά θ' αχρηστευτεί. Οπως σαρώθηκαν κάθε λογής αντιδημοκρατικοί νόμοι πολλές, πάμπολλες φορές μέχρι σήμερα. Κι οι ναυτεργάτες έχουν το τιμητικό δικό τους μερίδιο στους μεγάλους αυτούς αγώνες.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν είναι τυφλή, είναι ταξική (2001-12-22 00:00:00.0)
Το χρονικό ενός εγκλήματος (2001-06-19 00:00:00.0)
«Ηταν σαπάκι» κατέθεσε ο ελεγκτής (2001-06-16 00:00:00.0)
Δικαιοσύνη... ανοιχτομάτα! (2001-06-09 00:00:00.0)
Συνέχεια με τις απολογίες (2001-01-24 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε δίκη για το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» (2000-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ