Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η παγίδα της «αυριανής κυβέρνησης»

Οι φράσεις που ακούγονται μονότονα και κουραστικά το τελευταίο διάστημα από ηγετικά στελέχη της ΝΔ είναι ότι «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω», «ο κύβος ερρίφθη», «η κυβέρνηση ό,τι είχε να δώσει το έδωσε». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φροντίζει διαρκώς να διακηρύσσει δημόσια ότι «είμαστε η αυριανή κυβέρνηση».

Φυσικά, δε βγαίνει τυχαία μια τέτοια εικόνα προς τα έξω, ότι δηλαδή είναι περίπου νομοτελειακή η νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, αν και αυτές απέχουν τρία σχεδόν χρόνια. Η ηγεσία της ΝΔ καλλιεργεί σκόπιμα και συστηματικά αυτό το κλίμα, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτον, Με άλλο «αέρα» το επιτυγχάνει αυτό, όταν εμφανίζεται ως σίγουρος διάδοχος στην εξουσία και αλλιώςθέλει να αυξήσει τη δύναμη πίεσης στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών. όταν «τα πράγματα ακόμα παίζονται». Φυσικά, η ηγεσία της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται μόνο να μην έχει η ίδια μπροστά της μια σειρά από καυτά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, αλλά και γιατί χρησιμοποιείται από κύκλους της άρχουσας τάξης ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να σπρώξουν την κυβέρνηση στην κατεύθυνση που επιθυμούν και με τον τρόπο και τους ρυθμούς που θέλουν.

Δεύτερον, η ηγεσία της ΝΔ διευκολύνεται με την εικόνα της «κυβέρνησης υπό αναμονή» να διατηρεί συσπειρωμένους τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να δημιουργεί μια «δυναμική» και σε νέους ψηφοφόρους, κυρίως δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, βέβαια, αποτρέπει τη διαρροή ψήφων προς το ΚΕΠ του Δ. Αβραμόπουλου και δημιουργεί προϋποθέσεις για την επάνοδο όσων έχουν φύγει προς το νέο κόμμα. Ταυτόχρονα, όμως είναι φανερό ότι η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποδυναμωθεί γενικότερα η λειτουργία του δικομματικού συστήματος, αλλά να καταφέρνει να παγιδεύει διαρκώς σημαντικά τμήματα των λαϊκών μαζών.

Προκειμένου να διαμορφώσει το κλίμα αυτό, η Ρηγίλλης χρησιμοποιεί τόσο τα ευνοϊκά γι' αυτήν γκάλοπ, όσο και «το κλείσιμο του ματιού» από την ηγεσία του ΣΕΒ το τελευταίο διάστημα. Οσον αφορά τα γκάλοπ που την εμφανίζουν σταθερά με μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή σπεύδουν να τα ερμηνεύσουν ως αποδοχή της ΝΔ ως καλύτερου διαχειριστή στη συνείδηση του κόσμου. Η μόνη τους αγωνία είναι να «αντέξουν» τα γκάλοπ και τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΕΒ φάνηκε να επιχειρεί, ή τουλάχιστον έτσι δόθηκε δημόσια, μια «στροφή» σε σχέση με τη στάση που κρατούσε τα τελευταία χρόνια έναντι της κυβέρνησης Σημίτη (ολόπλευρης στήριξης με ταυτόχρονη απόρριψη της ΝΔ). Η πρόσκληση, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που απεύθυνε ο ΣΕΒ στον Κ. Καραμανλή να μιλήσει σε «κλειστή» σύσκεψη στη συνέλευσή του, θεωρείται από τη Ρηγίλλης ως ενδεικτικό στοιχείο της «αλλαγής των συσχετισμών στο πολιτικό επίπεδο». Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι βιομήχανοι δεν είναι βέβαιοι ότι η ΝΔ είναι η καλύτερη αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή, ενώ δεν έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Σημίτη. Δε φάνηκε να έμειναν ικανοποιημένοι από τα όσα τους είπε ο Κ. Καραμανλής στο κλειστό γεύμα. Ηθελαν πιο συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γενικόλογες αρχές και άξονες και βέβαια να μπει μπροστά η ΝΔ και να «υποκαταστήσει» και παρασύρει την κυβέρνηση σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, πράγμα που όμως δεν είναι καθόλου εύκολο για τη ΝΔ που πασχίζει με χίλιους τρόπους να κατασκευάσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο.

«Ηχώ» του ΣΕΒ

Ομως ο Κ. Καραμανλής δεν είπε τίποτα λιγότερο από την ηγεσία του ΣΕΒ όσον αφορά το «διά ταύτα» της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Στο βασικό ερώτημα που του έθεσαν οι βιομήχανοι, πώς δηλαδή «θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Η Πολιτεία υποχρεούται να στηρίξει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και εύκρατο κλίμα για την τόνωση των επενδύσεων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι διαβεβαιώσεις του: Κανένας νέος φόρος στους επιχειρηματίες για το Ασφαλιστικό, γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, με μείωση των συντελεστών εννοείται, προς όφελος του κεφαλαίου, νέα πολιτική αποκρατικοποιήσεων, που δε θα στηρίζεται στις μετοχοποιήσεις, αλλά στις απευθείας ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση των μονοπωλίων του δημοσίου, άνοιγμα κρίσιμων αγορών στον ανταγωνισμό κ.ο.κ. Ο Κ. Καραμανλής γνωρίζει βέβαια ότι δε λέει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση και γι' αυτό δίνει έμφαση, όπως και ο ΣΕΒ, στην ταχύτητα υλοποίησης. «Ο χρόνος γίνεται πιεστικός. Κάθε ολιγωρία, αναβλητικότητα, απόπειρα μετάθεσης των προβλημάτων, συνεπάγεται κόστος, απώλεια ευκαιριών και μείωση των δυνατοτήτων μας», είπε στη συνέλευση του ΣΕΒ, αναπαράγοντας απλά τη φωνή της ηγεσίας του Συνδέσμου.

Η ηγεσία της ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί να εξωθήσει την κυβέρνηση στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, όπως το Ασφαλιστικό και ο «τρομονόμος». Για τη στάση της στο αντιδημοκρατικό έκτρωμα είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Β. Μιχαλολιάκου, ο οποίος παρατήρησε ότι «αν κάποιος έμπαινε στη Βουλή (σ.σ. τις μέρες που ψηφιζόταν ο "τρομονόμος") θα νόμιζε ότι ο Καραμανλής έχει σχηματίσει την πρώτη κυβέρνηση και ότι έχει κρατήσει υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Σταθόπουλο. Μόνο η ΝΔ υποστηρίζει το νομοσχέδιο».

Το ζητούμενο λοιπόν είναι οι εργαζόμενοι να μην πέσουν στην παγίδα της «νομοτέλειας» που στήνει η ηγεσία της ΝΔ - και όχι μόνο - και να δώσουν σάρκα και οστά στη συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία, αποδυναμώνοντας τα κόμματα του κατεστημένου και ενισχύοντας το Κόμμα τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ