Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι ζεϊμπεκιές του Γιωργάκη

Ο ζεϊμπέκικος - ή ζεϊμπεκιά, για τους πιο μερακλήδες - είναι ένα είδος ανδρικού χορού. Τον χόρευαν οι ζεϊμπέκηδες, μια μειονότητα εξισλαμισμένων Ελλήνων, στην περιοχή της Προύσας. Αργότερα, ήρθε και στην Ελλάδα, και χορεύεται ακόμα και σήμερα, προπαντός από άντρες «βαριούς» και ντερτιλήδες.

Ο «αείμνηστος» Ανδρέας, ιδιαίτερα τότε που φορούσε και το άσπρο ζιβάγκο, χόρευε με πολλή τέχνη και μεράκι αυτόν τον ασίκικο χορό. Ηταν, μπορούμε να πούμε, ο δάσκαλος της ζεϊμπεκιάς. Και, όπως ήταν φυσικό, άφησε στον κύκλο των απογόνων του άξιους μαθητές και συνεχιστές της παράδοσης. Ετσι, ξαφνιασμένοι και εμβρόντητοι, είδαμε τις προάλλες στη Σάμο τον Γιωργάκη «μας» να ρίχνει τις βαριές και ασήκωτες ζεϊμπεκιές του, χειροκροτούμενος θερμά από τον ομόλογό του Ισμαήλ, τον υπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας. Βλέποντάς τους, αναλογίστηκα με φρίκη και αποτροπιασμό: Γιατί χορεύουν και χειροκροτούν; «Γιορτάζουν», μήπως, για το θάνατο του 25χρονου Τούρκου αγωνιστή από απεργία πείνας, στα «λευκά κελιά» της «Δημοκρατίας» του κυρίου Τζεμ; Μου ήρθε στο νου ο γερο - Μακρυγιάννης και ψιθύρισα, κουνώντας με θλίψη το κεφάλι μου. «Ερμη Ελλαδίτσα μας... Πώς σε κατάντησαν τα αχρεία και ανυπολόγιστα "υποκείμενα" της πολιτικής μας ζωής...».

Γιατί, όμως, - ιδιαίτερα τώρα τελευταία - παρατηρείται αυτή η κολλητική επιδημία επίδειξης χορευτικής δεινότητας, κυρίως από εκείνους τους «εν δυνάμει πρωθυπουργούς», όπως τους χαρακτήρισε ο ευτραφής Πάγκαλος, μη εξαιρώντας, βέβαια, και τον εαυτό του; Ο Ακης, η Βάσω, και τώρα ο Γιωργάκης, έδωσαν πραγματικά «τα ρέστα τους», και μας άφησαν ...κατάπληκτους με τα χορευτικά τους προσόντα.

Αλλά είναι, όντως, μια απλή έξαρση χορευτικής άμιλλας αυτό που είδαμε, ή, μήπως, είναι το «σύνδρομο των ποντικών», που βλέπουν να κλυδωνίζεται επικίνδυνα το σαπιοκάραβο του ΠΑΣΟΚ, και δεν ξέρουν τι να κάνουν; Μήπως τον «τελειωμένο» πια καπετάνιο τους προσπαθούν τώρα να τον ρίξουν στη θάλασσα και να πάρουν, ένας απ' αυτούς, το τιμόνι του καραβιού, για να προσπαθήσουν να τιθασεύσουν, ίσως, το αγριεμένο τσούρμο των «σκλάβων της γαλέρας», που απειλεί να τους φουντάρει όλους μαζί στα βαθιά νερά;

Ο,τι και αν συμβαίνει, ένα είναι το μήνυμα, και ας το λάβουν υπόψη τους όλοι. Και οι αθέατοι καραγκιοζοπαίχτες των παρασκηνίων, και τα επί σκηνής καραγκιοζάκια τους: Η «καψαλή αρκούδα», αυτός ο πολυβασανισμένος και χιλιοπροδωμένος λαός, ένιωσε πια τη δύναμή του, και είναι αποφασισμένος να δείξει στους βασανιστές του τα νύχια και τα δόντια του. Το απέδειξαν περίτρανα οι πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του. Για τους ...χορευταράδες του ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον αργά. Τα αφεντικά (ντόπια και ξένα) τους θεωρούν ήδη «καμένο χαρτί», και στρέφουν τώρα αλλού τις προτιμήσεις τους. Κακός και ψυχρός ο «Μπούλης» της Νου Δου με το βαρύ όνομα, αλλά δεν έχουν για την ώρα άλλον καλύτερο. Το «καθαρόαιμο», που ακούει στο όνομα Αβραμόπουλος και στο οποίο σκέφτηκαν προς στιγμή να ποντάρουν, μάλλον τους βγήκε ...πατάτα.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι τι σχεδιάζουν εκείνοι, αλλά τι θα κάνουμε εμείς, ο εργαζόμενος λαός. Θα ανεχθούμε να συνεχίζεται επ' άπειρον αυτό το ανόσιο «παιχνίδι» του δικομματισμού σε βάρος μας, ή, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο μεγάλο Πατριωτικό και Λαϊκό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ, θα αγωνιστούμε, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να τους στείλουμε όλους στα σπίτια τους, και να ανοίξουμε, επιτέλους, ένα δρόμο ελπίδας και προοπτικής, για ετούτον τον πολύπαθο τόπο;


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ