Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιωτικοποιείται και το Ινστιτούτο Παστέρ!

Ιδιωτική εταιρία προτείνει να αναλάβει με την υποδομή του Ινστιτούτου την παραγωγή, ανάπτυξη και εμπορία εμβολίων και ορών

Προς εκχώρηση σε ιδιώτη, βρίσκεται ένας ευαίσθητος τομέας για τη δημόσια υγεία, η Μονάδα Παραγωγής Εμβολίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ). Ο «Ομιλος Εταιριών Γερολυμάτος ΑΕΒΕ», κατέθεσε πρόταση για την «ίδρυση Ανωνύμου Εταιρίας με μετόχους κατά 51% του Ομίλου Γερολυμάτος και 49% του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ». Σκοπός της ΑΕ, θα είναι, η παραγωγή, ανάπτυξη και εμπορία εμβολίων, ορών και διαγνωστικών προϊόντων καθώς και η διεξαγωγή της αντίστοιχης έρευνας. Την άμεση αντίδρασή τους, σε αυτή την πρόταση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του Παστέρ, με επιστολή του Συλλόγου τους, προς τον πρόεδρο του ΕΙΠ.

Αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυση της ΑΕ, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, ορίζεται το ποσό των 20.000.000 δρχ., «με πρόβλεψη να αυξηθεί στο ύψος εκείνο που θα επιτρέψει την επίτευξη των παραγωγικών διαδικασιών βάσει ενός πενταετούς προϋπολογισμού». Ως συνολικό χρόνο συνεργασίας, ο όμιλος Γερολυμάτου προτείνει τα 30 χρόνια. Και προβλέπεται ανάμεσα στις υπόλοιπες «ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας»: «Εξαγορά από την κοινή Εταιρία των υπαρχόντων μηχανημάτων και λοιπών ειδών που υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ».

Η πρόταση, δηλαδή, μιλάει για πλήρη έλεγχο της μονάδας παραγωγής εμβολίων από ιδιώτη. Κάτι που μεταξύ των άλλων είναι και αντισυνταγματικό όπως στοιχειοθετείται και από την έγγραφη παρέμβαση του νομικού συμβούλου του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΙΠ, Ιορδ. Προυσανίδη, στην οποία αναφέρεται: «Το ΕΙΠ είναι ίδρυμα και έχει συνταγματική προστασία. Δεν επιτρέπεται, ορίζει το άρθρο 109 παρ. 1 του Συντάγματος, η μεταβολή του περιεχομένου ή των όρων διαθήκης, κωδικέλου ή δωρεάς, ως προς τις διατάξεις τους υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ κοινωφελούς σκοπού». Παράλληλα, ο Ι. Προυσανίδης, τονίζει: «Η πρόταση συνιστά αλλαγή του σκοπού του ΕΙΠ, πράγμα που απαγορεύεται (άρθρο 109 παρ. 9 του Συντάγματος και 121 Αστικού Κώδικα)» και επισημαίνει ότι προοπτικά, ο Ομιλος Εταιριών Γερολυμάτος, «έχοντας τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας που προτείνει, θα απορροφήσει τη δραστηριότητα του ΕΙΠ, με τη μέθοδο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δε θα μπορεί να συμμετάσχει το ΕΙΠ».

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση Γερολυμάτου, εκφράζει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΙΠ: «Η δημιουργία θυγατρικής επιχείρησης συνεπάγεται άμεσο περιορισμό των καταστατικών σκοπών του ΕΙΠ, αφού μέρος των δραστηριοτήτων του σχεδιάζεται να αποτελέσει το σκοπό της υπό σύσταση εταιρίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ