Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δε βλέπει προβλήματα το υπουργείο

Χαρακτηριστικό της «μέριμνας» που έχει, υποτίθεται, λάβει η κυβέρνηση ώστε να ενημερώσει, έστω, τους παράνομους αλλοδαπούς στη χώρα μας για τη διαδικασία προσωρινής νομιμοποίησής τους, είναι το περιστατικό που συνέβη χτες, σε σύσκεψη που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών οργανώσεων. Αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους η υπουργός, Β. Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας, Τ. Βασιλείου κάλεσαν τους μετανάστες να λάβουν το λόγο για να αναφερθούν σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Θα έπρεπε να σκεφτείτε και αυτούς που δε γνωρίζουν ελληνικά», είπε στα γαλλικά ο εκπρόσωπος των Σενεγαλέζων... Το υπουργείο δεν είχε φροντίσει να υπάρχει μετάφραση, θεωρώντας προφανώς ότι όλοι οι ξένοι θα πρέπει να γνωρίζουν τη γλώσσα μας και μάλιστα πολύ καλά για να μπορέσουν να συνεννοηθούν.

Πάντως, η συγκεκριμένη... αμέλεια μάλλον αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του νέου μεταναστευτικού νόμου που θέλει τους μετανάστες «εργαλεία» στα χέρια της ελληνικής εργοδοσίας, δηλαδή άβουλα όντα στις ορέξεις του κεφαλαίου - «θα έρχονται μόνο όσοι η Ελλάδα θέλει», δήλωσε χαρακτηριστικά και χτες η υπουργός Εσωτερικών.

Τα αποτελέσματα αυτής της «ετσιθελικής» εφαρμογής του νέου ρατσιστικού νόμου, φάνηκαν στις ολιγόλεπτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μεταναστών. Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, τα προβλήματα παραμένουν και εντείνονται όσο τα περιθώρια νομιμοποίησης στενεύουν. Πολλοί ξένοι εργάτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι μένουν ένα χρόνο στη χώρα μας (κριτήριο για την προσωρινή νομιμοποίησή τους). «Πώς μπορούμε να προσκομίσουμε λογαριασμό της ΔΕΗ, ΟΤΕ ή κινητού, όταν είμαστε παράνομοι ή μένουμε με άλλα 5 ή 6 άτομα στο ίδιο σπίτι», είπε ο εκπρόσωπος των Αιγυπτίων. Κούρδοι του Ιράκ δεν μπορούν να έχουν πιστοποιητικό από το καθεστώς εκεί. Πολλοί δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να εξαγοράσουν τα ένσημα που χρειάζεται, ενώ οι ηλικιωμένοι απελαύνονται, εκτός αν... βρουν δουλιά.

Οι απαντήσεις της υπουργού προς τους μετανάστες, ήταν πως... «οι μετανάστες κατά 92% κρίνουν θετικό το νόμο». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μέχρι και χτες είχαν υποβληθεί 180.000 αιτήσεις νομιμοποίησης, εκ των οποίων οι 40.000 έχουν διεκπεραιωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ