Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Παλλαϊκό «ΟΧΙ» στην κεραία του θανάτου

Μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργάνωσε προχτές το ΑΚΕΛ Λεμεσού

Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων, στο κάλεσμα της ΕΕ ΑΚΕΛ Λεμεσού για συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε προχτές στο χώρο της Αλυκής, όπου και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τα σχέδια των βρετανικών αρχών για εγκατάσταση της τεράστιας κατασκοπευτικής κεραίας στην περιοχή.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο ΕΓ ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιάννος Βαλανίδης τόνισε πως αυτή είναι συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στην απαράδεκτη επιχειρούμενη προσπάθεια των Βρετανών για εγκατάσταση τεράστιας κατασκοπευτικής κεραίας, ύψους δεκάδων μέτρων, στο βιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου.

Το ΑΚΕΛ, τόνισε, από την πρώτη μέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, τάχθηκε ενάντια στην εγκατάσταση των βρετανικών βάσεων προειδοποιώντας τον κυπριακό λαό για τους κινδύνους που εμπερικλείει η παρουσία βρετανικών στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων για την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Προειδοποιούσαμε, συνέχισε, για τον υπονομευτικό ρόλο σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού μας και απαιτούσαμε τον τερματισμό της λειτουργίας τους.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιογράφους ερευνητές για το ρόλο του διεθνούς συστήματος κατασκοπίας «ΕCΗΕLΟΝ», υπέδειξε ο Γ. Βαλανίδης, αναδεικνύουν το στρατηγικό ρόλο των βρετανικών βάσεων σ' αυτή την απαράδεχτη δραστηριότητα. Η εγκατάσταση αυτής της κεραίας, συνέχισε, είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για έλεγχο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφόρησης σε βάρος της ασφάλειας όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και παγκόσμια.

Ακολούθως κάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κρατήσει σθεναρή στάση και να υπερασπιστεί το συμφέρον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Αυτό το γεγονός, τόνισε, είναι ανάγκη να υπενθυμίζει σε κάθε Κύπριο πατριώτη ότι η ασφάλεια, η ακεραιότητα και η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας δεν μπορούν να συμβαδίζουν με την παραχώρηση βάσεων ή στρατιωτικών διευκολύνσεων στους Αμερικανοβρετανούς και το ΝΑΤΟ.

Το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο ΕΓ ΑΚΕΛ Λεμεσού, θα συνεχίσει με κάθε νόμιμο μέσο και μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες που στρέφονται ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν από μέρους της κοινότητας ο ιερέας και ο κοινοτάρχης, από μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου, του ΔΗΚΟ ο Αριστος Χρυσοστόμου, του ΚΙΣΟΣ ο Δώρος Θεοδώρου, των ΝΟ ο Χρίστος Κληρίδης, των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο Γιώργος Περδίκης, από μέρους των δημάρχων της μείζονος Λεμεσού ο δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Γιώργος Λιλλήκας και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Δρ. Βάσος Πούππης. Ολοι οι ομιλητές απηύθυναν τα συγχαρητήριά τους προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τόνισαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που διεξάγει η κοινότητα, τον οποίο χαρακτήρισαν ως αγώνα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Τέλος, η εκδήλωση ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η αγανάκτηση και η δυσφορία για την απόφαση εγκατάστασης της κεραίας. Στο ψήφισμα απαιτείται η ανάκληση της απόφασης των Βρετανών και περισσότερος σεβασμός στους πολίτες και τη δημόσια υγεία από τους Βρετανούς στο χώρο που τους φιλοξενεί. Απευθυνόμαστε σ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, καταλήγει το ψήφισμα, και ζητούμε την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την ενεργό εμπλοκή τους στον αγώνα μας για αποτροπή της εγκατάστασης της κεραίας του θανάτου.

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις

Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για τα προχτεσινά επεισόδια στις βρετανικές βάσεις. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Κλεάνθους κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και πυροσβεστική παρέμβαση στο θέμα των επεισοδίων στο Ακρωτήρι, καθώς και για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Διερωτήθηκε γιατί από το 1997 που παρουσιάστηκε το θέμα δεν έχει επιλυθεί και επίσης πώς είναι δυνατό να είχαν ενημερωθεί τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας για τις προθέσεις των Βρετανών και να μην έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι η προσπάθεια να αποδοθεί στην κυβέρνηση ευθύνη για τα επεισόδια είναι τουλάχιστον ατυχής. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, «δεν μπορώ να δεχθώ κριτική από τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ οι οποίοι διερωτούνται πού βρισκόταν η κυβέρνηση. Μπορώ και γω, να διερωτηθώ πού βρισκόταν το δικό τους κόμμα, να περιμαζέψει το βουλευτή τους, ο οποίος προκάλεσε τα επεισόδια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι θα προτιμούσε αντί να διασύρεται το όνομα της Κύπρου, λόγω των επεισοδίων, να διασυρόταν το όνομα της Βρετανίας, ότι η χώρα αυτή δε σέβεται το λαϊκό αίσθημα και τις ανησυχίες των πολιτών.

Η επιτροπή Υγείας της Βουλής

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής θα μελετήσει τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τις κεραίες που προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Καράς δήλωσε ότι θα κληθούν εμπειρογνώμονες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Στο μεταξύ ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η περιοχή Ακρωτηρίου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Νατούρα 2000» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία. Δήλωσε ακόμη πως στα πλαίσια του προγράμματος αυτού το θέμα των κεραιών συζητείται και θα συζητηθεί, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, με τις τοπικές αρχές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι αρχές των βάσεων. Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σε κατοπινό στάδιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα προβούν σε συλλήψεις οι Βρετανοί

Η αστυνομία των βρετανικών βάσεων Επισκοπής ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε συλλήψεις σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν εκεί το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Εκπρόσωπος των βάσεων δήλωσε σήμερα ότι αξιολογούνται μαρτυρίες και πληροφορίες και όταν αυτές ολοκληρωθούν, η αστυνομία, θα προβεί σε συλλήψεις Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο των βάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των βάσεων, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη έως ότου συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ