Παρασκευή 6 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Ετοιμάζουν τους Βαλκάνιους μάνατζερ της «νέας τάξης»

Διήμερο συνέδριο με χαρακτήρα σεμιναρίου εκπαίδευσης και στρατολόγησης των «μάνατζερ» της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά στήνεται ο πολιτικοοικονομικός βραχίονας της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια, με δεκανίκι τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το συγκεκριμένο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονο Δημόσιο Μάνατζμεντ» διοργανώνει η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΑΔΕΔΥ) με την ευκαιρία της λήξης του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «INTERREG II». Τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού, που θα έχει και συνέχεια με την ίδρυση Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ο Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

«Ενώ στα Βαλκάνια ο πόλεμος μαίνεται, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ, η ΕΔΟΘ (Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) οργανώνει συνέδριο και Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης για την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου και τη "διείσδυσή" του στην περιοχή.

Το συνέδριο και το Ινστιτούτο, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και το ελληνικό κράτος, έρχονται να υπηρετήσουν σκοπούς και πολιτικές που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους των βαλκανικών χωρών, αφού στοχεύουν στην καπιταλιστική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και κυρίως των Παιδείας-Υγείας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους νόμους της αγοράς.

Παράλληλα, επιδιώκεται η διευκόλυνση της "διείσδυσης" των ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και η εξυπηρέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΝΑ Ευρώπης.

Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών έχουν κάθε λόγο να είναι αντίθετοι με τη "διείσδυση" του ελληνικού κεφαλαίου στη Βαλκανική και την καταλήστευση των χωρών αυτών. Οι αντιδραστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και η γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται πλήττουν τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα και στις χώρες των Βαλκανίων.

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν ανάγκη από την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στη βάση της ισοτιμίας και των αμοιβαίων επωφελών σχέσεων. Αυτό όμως προϋποθέτει την ένταση του κοινού αγώνα για την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών από τα Βαλκάνια, που είναι η γενεσιουργός αιτία της αποσταθεροποίησης και του πολέμου στην περιοχή.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ προς αυτή την κατεύθυνση θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της».

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου σε ανάλογη ανακοίνωση τονίζει ότι το συνέδριο αυτό και η ίδρυση του Ινστιτούτου «δεν έχουν καμία σχέση με την αναγκαία συνεργασία των βαλκανικών συνδικάτων για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, την προώθηση της ειρήνης ενάντια στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη των χωρών». Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καταγγέλλει την ηγεσία της ΕΔΟΘ και της ΑΔΕΔΥ για την κάλυψη του εν λόγω προγράμματος και επισημαίνει ότι η προσαρμογή των τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα λεγόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα «σημαίνει κατάργηση μονιμότητας, κλείσιμο και συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών, απολύσεις, κατάργηση μονιμότητας, μερική απασχόληση, ελαστικό ωράριο, σύνδεση της αμοιβής με την εντατικοποίηση της εργασίας και το βαθμό υποταγής των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ