Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ «G8»
Πρελούδιο της Συνόδου

Οι ΥΠΕΞ των «G8», στη Ρώμη, σε... ώρα εργασίας

Associated Press

Οι ΥΠΕΞ των «G8», στη Ρώμη, σε... ώρα εργασίας
ΡΩΜΗ-ΜΟΣΧΑ.-

Τη στιγμή που οι διαδηλωτές αρχίζουν να εισρέουν στη Γένοβα και τα σύνορα της Ιταλίας αρχίζουν να δέχονται τα μεγάλα κύματα των διαδηλωτών από τις χώρες της Ευρώπης, στην ιταλική πρωτεύουσα άρχισε η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των Επτά Ισχυροτέρων Κρατών του πλανήτη και της Ρωσίας, μία Σύνοδος που αποτελεί το πρελούδιο των όσων θα λάβουν χώρα μέσα στις αίθουσες του κρουαζιερόπλοιου που θα φιλοξενήσει τις εργασίας της Συνόδου των ηγετών της «G8».

Πρόκειται για την προεργασία των θεμάτων της ατζέντας, αλλά και των πιο ουσιαστικών διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα. Μία ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα, από τη φτώχεια, τα χρέη έως τον πόλεμο, γενικά και πιο ειδικά το θέμα του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» των ΗΠΑ, το διαβόητο πια NMD, αλλά και τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τρία ακανθώδη ζητήματα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών τόσο της Συνόδου των ΥΠΕΞ, όσο και της Συνόδου των ηγετών.

Η ...πρώτη γεύση ήρθε από τα προγεύματα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Ρώμη, Κόλιν Πάουελ και του Ρώσου ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ. Οπως δήλωσαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επρόκειτο να συζητήσουν το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση επιθέσεων από χώρες, όπως το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα. Ο Κόλιν Πάουελ επρόκειτο, επίσης, να φέρει προς συζήτηση τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις για την αναθεώρηση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε και πρόγευμα εργασίας και με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών και πρώην πρόεδρο του ΠΟΕ, Ρενάτο Ρουτζέρο, όπου συζήτησαν τις πιθανές πρωτοβουλίες, για να σταματήσει ο κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή. Οι Πάουελ και Ρουτζέρο αναφέρθηκαν, επίσης, και στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ, βρήκαν στο «πρόσωπο» της Ιταλίας, έναν ακόμη υποστηρικτή της αντιπυραυλικής ασπίδας, μετά την Ισπανία, του πρώην εφοριακού και νυν πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ουσιαστικά από χτες το μεσημέρι άρχισαν οι συνεδριάσεις με τους ΥΠΕΞ, με οικοδεσπότη τον Ρουτζέρο, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, και του Καναδά, ξεκινώντας έτσι τις προκαταρκτικές διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των «8».

Πούτιν, εφ' όλης της ύλης

Εν τω μεταξύ, αν και οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρήκαν έναν ακόμη σύμμαχο όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Γένοβα, δήλωσε πως δε θα υπάρξει κοινή αντίδραση Ρωσίας - Κίνας στο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, αλλά στη θεωρία μια τέτοια αντίδραση είναι πιθανή... «Πρακτικά, όμως, δε σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε κοινή δράση με κανέναν, ούτε με την Κίνα», διευκρίνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε με τον κινέζο ομόλογό του Ζιάν Ζεμίν σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Για τον Πρόεδρο Πούτιν το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας εχθρός, όμως είπε χαρακτηριστικά πως δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν συνεχίσει να κρατά στο περιθώριο τη Ρωσία. «Είμαστε υπέρ της κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, αλλά πιστεύουμε πως δε θα υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη, όσο δεν υπάρχει ένας κοινός χώρος ασφάλειας» και, για να συμβεί αυτό «υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις: να καταργηθεί το ΝΑΤΟ, να ενταχθεί η Ρωσία στο ΝΑΤΟ ή να συσταθεί ένας νέος οργανισμός στον οποίο θα συμμετέχει η Ρωσία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σχετικά με το Μεσανατολικό, ο Πούτιν τόνισε πως τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από τον τερματισμό της βίας, επιμένοντας παράλληλα πως πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής.

Τέλος, αναφερόμενος στις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον του Ιράκ, ο Πούτιν είπε πως είναι αντιπαραγωγικές, τονίζοντας ότι οι αποκαλούμενες «έξυπνες κυρώσεις» που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι μάλλον απίθανο να πετύχουν το στόχο τους, κάλεσε όμως τη Βαγδάτη να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να συνεχίσουν το έργο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ