Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάρε - δώσε πληροφοριών και για τους Ελληνες διαδηλωτές

Πληροφορίες για τους Ελληνες πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γένοβα για να διαδηλώσουν κατά της παγκοσμιοποίησης, έχουν ζητήσει οι ιταλικές αστυνομικές αρχές από τις αντίστοιχες ελληνικές. Αυτό κατήγγειλε με χτεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός.

Σύμφωνα με την καταγγελία, έχουν ζητηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση, καθώς και στοιχεία σε σχέση με την πολιτική και κοινωνική δράση «για όποιους και όσους πολίτες από τους συμμετέχοντες γνωρίζουν οι αρχές». Ο Π. Κρητικός τονίζει ότι «όλα αυτά αποβλέπουν σε ουσιαστικό φακέλωμα πολιτών και ασφαλώς σε καταστρατήγηση πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και στην παρεμπόδιση της ελεύθερης πολιτικής και κοινωνικής δράσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές έχουν ενημερώσει τις αντίστοιχες ιταλικές με τις απαραίτητες «γενικές» πληροφορίες, που έχουν ζητηθεί στα πλαίσια της Γιουροπόλ. Παρά, όμως, τις διαβεβαιώσεις αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι πληροφορίες που παρέχονται δεν είναι... λεπτομερείς, προβλέπεται η χορήγηση πληροφοριών για άτομα που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα. Ετσι το «παράθυρο μένει ορθάνοιχτο» για παράδοση στοιχείων που αφορούν την πολιτική και κοινωνική δράση πολιτών, αφού το δικαίωμα της διαδήλωσης έχει γίνει ποινικό αδίκημα αν κάποιος πολίτης έχει καταδικαστεί για παρακώλυση συγκοινωνιών ή έχει συλληφθεί σε συλλαλητήριο και έχει καταδικαστεί για αντίσταση κατά της αρχής.

Στα πλαίσια της χρησιμοποίησης αστυνομικών ή αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών που θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άτομα ή ομάδες που ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ομάδα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει αναχωρήσει για την Ιταλία. Το παραπάνω μέτρο έχει εγκριθεί σε σύνοδο των υπουργών Δημόσιας Τάξης των χωρών - μελών της ΕΕ που πάρθηκε την περασμένη βδομάδα. Επίσης αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας αστυνομικών που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι και θα μπορούν να αποσπώνται από τα κράτη - μέλη, από τα οποία προέρχονται οι ομάδες ταραχοποιών... Παράλληλα θα γίνεται χρησιμοποίηση όλων των νόμιμων τεχνικών μέσων για μια περισσότερο δομική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους... ταραχοποιούς, με βάση τους φακέλους που υπάρχουν στα διάφορα κράτη - μέλη. Θα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των επιχειρήσεων αυτών από την ομάδα εργασίας των ανώτερων αξιωματικών, η οποία αναφέρεται στη συνθήκη περί κοινής δράσης της ΕΕ. Η ομάδα αυτή μπορεί να συνέρχεται, ύστερα από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους -μέλους, υπό τη μορφή ειδικής ομάδας αρχηγών αστυνομίας.

Το παραπάνω πλαίσιο αποφασίστηκε με βάση το νομικό πλαίσιο που παρέχουν η Συνθήκη Σένγκεν και η συμφωνία περί κοινής δράσης του 1997. Οι γερμανικές αρχές, μάλιστα, πρότειναν τη δημιουργία «τράπεζας πληροφοριών» όπου θα καταχωρούνται όλοι οι ύποπτοι για... διάπραξη ταραχών. Το τελευταίο δεν έγινε δεκτό από τους Ευρωπαίους υπουργούς, αλλά οι γερμανικές αρχές ήδη το εφαρμόζουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα Γερμανοί αστυνομικοί πόρτα πόρτα επισκέπτονται Γερμανούς πολίτες που είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στη Γένοβα και προσπαθούν να τους αποτρέψουν, κάνοντάς τους τις... απαραίτητες υποδείξεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ