Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Η «σκυτάλη» στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

«Με την προεξοφλούμενη πλέον ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση σημαντικών πόρων της χρηματοδοτικής βοήθειας, κλείνει ένας γύρος παρατεταμένης και βλαπτικής αβεβαιότητας και ανοίγει, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας». Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» για την οικονομία, καλώντας την κυβέρνηση «να δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και που μπορούν να μεταμορφώσουν άρδην το τοπίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας προς όφελος των επενδύσεων και της απασχόλησης».

Η έμφαση για την «επόμενη μέρα» του εγχώριου κεφαλαίου δίνεται στην ανάγκη άμεσης κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, με φόντο τις αβεβαιότητες σχετικά με τις εξελίξεις των δημοσιονομικών μεγεθών όσο και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικά τονίζει ο ΣΕΒ:

«Το οικονομικό περιβάλλον είναι βεβαρημένο λόγω των ακραίων συνθηκών υπερφορολόγησης που έχουν επιβληθεί στην εργασία και την επιχειρηματικότητα». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως οι «υφεσιακές επιπτώσεις» δεν αντισταθμίζονται απλά και μόνο από τη «διαφαινόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης από τις αγορές που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

«Τα λεφτά των άλλων (των δανειστών του ελληνικού κράτους) τέλειωσαν και ηυπό διαπραγμάτευση ελάφρυνση του χρέους δεν θα φέρει άμεση ανακούφιση από τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, χωρίς βέβαια να έχει «αυταπάτες» ως προς το ζήτημα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνουν ότι ο αποπληθωρισμός επιμένει, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές εμφανίζουν στασιμότητα, ενώ «η απασχόληση ακολουθεί την εποχική τάση της τουριστικής περιόδου». Σχετικά με την πορεία εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνεται ότι «η συγκράτηση δαπανών συνοδεύεται από την εκ νέου αύξηση των οφειλών του κράτους».

Για την αποφυγή εφαρμογής των εφεδρικών αντιλαϊκών μέτρων μέσω του «δημοσιονομικού κόφτη» επισημαίνουν: «Τυχόν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αντικαθίστανται από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα».

Για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» εκτιμούν ότι η διαδικασία διαχείρισης θα είναι «λειτουργική» ενώ «τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζονται ως ώριμα και με υψηλή πιθανότητα ομαλής υλοποίησης».

Διαπιστώνουν ότι ορισμένες από τις «ενδιαφέρουσες και κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» παραμένουν «σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού ή με χρόνο υλοποίησης μεταγενέστερο των κρίσιμων δημοσιονομικών μέτρων», κάνοντας λόγο για αναβάθμιση της ποιότητας του προϋπολογισμού, μέσω του ελέγχου δημοσίων δαπανών και δημοσίων συμβάσεων, καθώς και σε αγορές, Εκπαίδευση, Υγεία και Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ