Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διδασκόμαστε από το Μάη του '36, φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς

Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση της Κυριακής 15/5, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936

Από το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση

MotionTeam

Από το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση
Με κεντρικό σύνθημα «Διδασκόμαστε από το Μάη του '36 - Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς - Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τον ηρωικό Μάη του '36.

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 15/5, στις 7.30 μ.μ., στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα γεγονότα του ηρωικού αγώνα ζωντάνεψαν στην πρώτη εκδήλωση

«Ο Μάης του '36 με τη ματιά του λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου» ήταν ο τίτλος της πρώτης εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9/5, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ξαναζωντάνεψαν στιγμές του ηρωικού αγώνα, μέσα από το θεατρικό δρώμενο στο οποίο αποδόθηκαν 4 σκηνές του «Επιτάφιου» του Γ. Ρίτσου. Παρουσιάστηκαν ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των εργατών, με αιτήματα όπως «αύξησις ημερομισθίων», «χορήγησις βιβλιαρίων εργασίας εις τας γυναίκας», «πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψις», «συνδικαλιστικαί ελευθερίαι», κ.ά. Ζωντάνεψαν ξανά η βίαιη καταστολή και το ματοκύλισμα των εργατών από την εργοδοσία και την άρχουσα τάξη, ο θρήνος των νεκρών της εργατικής τάξης και ο νέος παλλαϊκός ξεσηκωμός. Αναδείχθηκε η συνέχεια στους αγώνες του σήμερα, που βάζουν στο στόχαστρο την καπιταλιστική βαρβαρότητα και ανοίγουν το δρόμο για την ανατροπή της.

Από την πρώτη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς

MotionTeam

Από την πρώτη εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς
Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη συνέχεια, ήταν παραγωγή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Πρόκειται για σεναριοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου του Θέμου Κορνάρου, που με εξαίσια λογοτεχνική ματιά παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων. Το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται με παρουσίαση στοιχείων για το τι προηγήθηκε του Μάη του '36. Επίσης, περιλαμβάνει καινούργια αρχειακά υλικά, αλλά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα, αποσπάσματα από συνεντεύξεις κομμουνιστών συνδικαλιστών που ήταν μάρτυρες και έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο στα γεγονότα, όπως ο Παναγιώτης Αφαλής, αρτεργάτης, πρώην δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, ο Μήτσος Σαχίνης, συνδικαλιστής, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, η Μαρίκα Γαλή, καπνεργάτρια, ο Κώστας Μακρής, εργάτης Μετάλλου, καθώς και αποσπάσματα της συνέντευξης της Μαρίκας Τούση, αδελφής του πρώτου νεκρού του Μάη του '36, αυτοκινητιστή Τάσου Τούση.

Για τη δημιουργία του αξιοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οπτικοακουστικά υλικά από την ταινία του Τάσου Ψαρρά «ΜΑΗΣ '36» και το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Στέφανου Χατζημιχαηλίδη, υλικό από τα αρχεία του ΚΚΕ, από εφημερίδες της εποχής, από τα αρχεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και από τα αρχεία της Παγκαπνεργατικής Ομοσπονδίας.

Στο βήμα η Θεανώ Καπέτη

MotionTeam

Στο βήμα η Θεανώ Καπέτη
Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ στο πόρταλ «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/96687.

Πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο

Η Θ. Καπέτη τόνισε στην ομιλία της ότι «οι ηρωικοί αγώνες των εργατών και όλου του λαού δεν είναι μόνο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία, είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο, διδάσκουν και εμπνέουν, δείχνουν το δρόμο και γεμίζουν αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύουν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, να διώξει από το προσκήνιο της Ιστορίας τους εκμεταλλευτές του ιδρώτα του και να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Μάης του '36 ήταν μια ταξική σύγκρουση με γενικότερη σημασία. Πολλά και πλούσια τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε. Αυτά τα διδάγματα και τα συμπεράσματα - σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επεξεργασίες μας - φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Οτι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι ανειρήνευτη. Οτι η αστική τάξη όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και όταν απειλείται η κυριαρχία της γίνεται ωμή και αδίστακτη. Από την πρώτη στιγμή που το εργατικό κίνημα απέκτησε οργανωτική πολιτική υπόσταση σε ταξική κατεύθυνση, δέχτηκε και την πιο βάρβαρη καταστολή από τους διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική επίθεση και την προσπάθεια για διάσπαση της ενότητας της εργατικής τάξης, για ενσωμάτωση και συμβιβασμό με μοχλό τους πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, τους οπορτουνιστές.

Ο Μάης ήταν η κορύφωση όλων των προηγούμενων αγώνων που ξέσπασαν την εποχή της κρίσης εξαιτίας της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και ζωής των εργαζομένων. Ηταν αγώνες - αποτέλεσμα έντονων διεργασιών στο νεαρό εργατικό κίνημα της χώρας. Ενα κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχτεί μεγάλα χτυπήματα, τη δεκαετία του '20 και μετά την εφαρμογή του "Ιδιώνυμου". Με διασπαστικά σωματεία που φτιάχνονταν από εργοδότες και αστικά κόμματα, με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ελέγχου και τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς.

Ο Μάης του '36 ανέδειξε ξεκάθαρα ότι το ΚΚΕ είναι "σάρκα από τη σάρκα" της εργατικής τάξης. Ολη του η δράση από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του είναι ταυτισμένη με τους αγώνες της εργατικής τάξης για τα δίκαια και τα συμφέροντά της, με την πορεία της συνειδητοποίησης από τάξη καθεαυτή να γίνεται τάξη για τον εαυτό της.

Οι εκδηλώσεις που επιλέξαμε θα συμβάλουν να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, να αναδειχτούν η πείρα του εργατικού κινήματος, ο ρόλος και η τεράστια συμβολή του ΚΚΕ. Ολη αυτή η περίοδος προσφέρεται να φωτιστούν πλευρές που αφορούν τις προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ