Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ «ΠΑΡΟΧΕΣ» ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναζητείται το περιτύλιγμα για ένα «πακέτο» χωρίς περιεχόμενο

Το «πακέτο παροχών», το οποίο θα παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι το περιεχόμενό του (ούτως ή άλλως ισχνό), όσο ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιαστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια μερίδας του Τύπου, όπου συνεχίζεται η παραφιλολογία για το ύψος των «παροχών», τις οποίες ανεβάζουν άλλοτε στο 1,5, άλλοτε στα 2 και άλλοτε στα 3 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτή η «επικοινωνιακή τακτική» θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, μέχρι και την 8η του Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα μιλήσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ και θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2002.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τα άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι καθώς η καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών θα εξέθετε την κυβέρνηση, που είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική, πολιτική που δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές παροχές προς τους εργαζόμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκεί, τόνισε ότι η «σταθερότητα» είναι το θεμέλιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί περισσότερο στην ανάγκη για τη σταθεροποίηση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τυχόν παροχές αυτή την περίοδο θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ και γενικότερα στη «λέσχη των ισχυρών».

Στις 31 του Αυγούστου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις συνεδριακές διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος. Ηδη μετά τη δημοσιοποίηση των «θέσεων» και των προτάσεων για τις αλλαγές στο καταστατικό τα προσυνεδριακά υλικά έχουν τεθεί προς συζήτηση. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, άρχισε ήδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η «μάχη» για τους συσχετισμούς στο συνέδριο του Οκτώβρη. Σ' αυτή την κατάσταση προσπάθησε να απαντήσει ο Κ. Σημίτης με την έκκληση προς τα μέλη της κυβέρνησης να αποφύγουν την «εσωστρέφεια», χωρίς βεβαίως να υπολογίζει στην ανταπόκριση των υπουργών και των άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ